Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AnalizHaberler

[FOTO GALERİ] Donetsk’te çelişkili dünyada etkili idare konuşuldu

Ukrayna’nın Donetsk şehrinde düzenlenen , “İdare Sosyolojisi Sisteminin Günümüzdeki Toplumsal Problemleri” konulu konferans büyük ilgi gördü.

Konferansa; Belarus, Almanya, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Ukrayna’nın Donetsk, Krivoy Rog, Dnepropetrovsk, Zaporojye, Lugansk, Odesa ve Mariupol şehirlerinden gelen entelektüeller katıldı.
Ukrayna’nın farklı bölgelerinin temsilcileriyle dünyanın dört bin yanından gelen bilim adamları; devlet ile toplumun karşılaştığı sorunların çözümleri, etkili devlet idare metotları ve toplumun sosyal çelişkilerden korunmasını ele aldı.

Donetsk Millî İdare Üniversitesi ile Diyalog Avrasya Platformu (DAP)’ın katkılarıyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını, Donetsk Millî İdare Üniversitesi Rektörü Prof. Aleksandr Povajnıy yaptı. Etkinliğe ev sahipliği yapan üniversitenin rektörü Povaynıy, üniversitenin uzun süredir “İdare Sosyolojisi” üzerinde akademik seviyede çalışıldığını, söz konusu alanda 8 konferans düzenlediklerini söyledi.

“ETKİLİ İDARE UKRAYNA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Donetsk Millî İdare Üniversitesi’nin İdare Sosyolojisi Bölümü Başkanı Prof. Valeriy Burega, “Ukrayna’daki Devlet Görevlerinin Sosyal Boyuttaki Yeri” isimli sunumunda etkili idare konusunun Ukrayna için son dönemde daha çok önem kazandığını anlattı.

Konferansa Ankara’daki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. Bilâl Sambur, ise “İnsanlığa Meydan Okuyan Medeniyetler arası Diyalog” adlı makalesi, dikkat çekti. Sambur kendi “Medeniyetler arası diyalog” görüşünü, ünlü Amerikan Sosyolog Samüel Hangtinton’nun “Medeniyetler çatışması” teorisiyle karşılaştırdı.
Sambur; “Dünyada yaşayan farklı uluslar, aralarındaki ayrılık unsurlarını aramaktansa birbirlerine destek çıkarak aynı yolu tutmayı öğrenmesi gerekiyor. Bu nevi medeniyetler arası diyalog, insancıl bir yaklaşımı esas alarak gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.

“İNSANLIK SEVGİYE SAYGIYA MUHTAÇ”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Yönetim Bilimleri Akademisi Siyasi Tahmin ve Analiz Bölüm Başkanı ve DAP Milli Komite Başkanı Sergey Teleşun, konuşmasında Türk bilim adamı Sambur’un medeniyetler diyalogu ile ilgili görüşlerini tam desteklediğini dile getirdi.
Sergey Teleşun, konferansa; “Ukrayna’daki Krizin Sosyal Sonuçları ve Etkili İdare” başlıklı konuşmasıyla katıldı. Konuşmasında insanlığın büyük bir arayış içerisinde olduğunu ifade eden Teleşun, insanlığın karşılıklı; saygıya, sevgiye ihtiyaç duyduğunu ve farklılıkların hoşgörüyle karşılaması gerektiğini vurguladı.

İnsanlığın yeni arayışlar içinde olduğunu, küçülen dünyada karşılıklı hoşgörü, sevgi, saygı ve ötekini kabul etmenin önemli olduğunu belirten Teleşun, bu noktada Ukrayna’nın ünlü felsefecisi Grigoriy Skovoroda’nın insanlığı kucaklayıcı yaklaşımını örnek verdi.

“GÜLEN’İN FİKİRLERİ ÖNEMLİ”

Teleşun: “Bu noktada çağdaş Türk düşünürü Fethullah Gülen’in fikirlerinin de çok önemli bir yeri var. Gülen, dünya barışı ve huzuru, insanlığın kardeşlik içerisinde yaşaması için devamlı yeni arayışlar içerisinde. Birbirimizi doğru tanımanın yolu diyalogdan geçiyor. Diyalog olmazsa insanlığı ciddi; sosyal, ekonomik, demografik sorunlar bekliyor, buna hazırlıklı olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Etkili devlet idaresinin problemleri, çağdaş devlet memurlarının idare kültürü, Avrupa entegrasyonunun sosyal hususları, mahalli idare, kitle iletişim araçları ve sosyal iletişim gibi alt başlıkların tartışıldığı konferans, karşılıklı soru ve cevaplarla son buldu.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]