Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

“Ukrayna’nın geleceği her şeye rağmen parlak”

Ukrayna’da faaliyet gösteren Türk bankalarından Credit Europe Bank Ukrayna Genel Müdürü Yusuf Dağtekin, Türk- Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD)’nin üyeleri ve Ukrayna’daki Türk iş dünyasının temsilcileriyle buluştu. TUİD’in ekonomik bilgilendirme toplantıları çerçevesinde, derneğin genel merkezinde gerçekleşen etkinliğe çok sayıda Türk ve Ukraynalı işadamı ve Türk büyükelçiliği mensupları katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TUİD Yönetim Kurulu Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Ukrayna temsilcisi Cem Murat Aytaç; “Ukrayna ile Türkiye’nin dost ve komşu olarak iyi ekonomik ilişkilerde bulunması, ülkedeki Türk yatırımcılarının sayısının artması, Türkiye ve Ukrayna’nın refahına önemli katkı yapacaktır. Bizler bu ülkenin geleceğine inanıyoruz. Amacımız dernek olarak üyelerimizi ve Ukrayna’da iş yapan Türk işadamlarını doğru bilgilendirmek. Bu bilgilendirme toplantıları ülkeye yatırım yapmış ve yapmayı düşünen Türk girişimciler için önemlidir. Bu etkinliklere ileriki dönemde de devam edeceğiz.” dedi.

“UKRAYNA’DA BİREYSEL KREDİLER CAZİBESİNİ KAYBETTİ”
Credit Europe Bank’tan Yusuf Dağtekin, konuşmasına global mali kriz sonrasında, Ukrayna’da bankacılık sektörünün zor bir sürece girdiğini anlatarak başladı.

Yusuf Dağtekin; “Özellikle 2011 yılının son çeyreğinden bu tarafa uygulanan sıkı para politikasının, sabit kur rejimiyle birleşmesi sonucunda, Ukrayna’da bankalar açısından hazineyi fonlamak, reel sektörü ve bireyleri kredilendirmekten daha karlı hale geldi. Bugün, Ukrayna’da ne yazık birçok banka bireysel bankacılık bölümlerini bizim yaptığımız gibi kapatıyor ya da küçültme yoluna gidiyor, bankalar reel sektörü kredilendiremezse, pahalı krediler yüzünden tüketiciler bankalardan kredi alamazlarsa, ekonomik canlanmanın buna bağlı olarak ise sağlıklı bir ekonomik büyümenin gerçekleşmesi söz konusu olamaz” dedi.

“UKRAYNA’YA İNANIYORUZ”
Ülkede bankasının bağlı bulunduğu Fiba Holding’in perakendecilik sektöründe de faaliyet gösterdiğini ifade eden Yusuf Dağtekin; “Her şeye rağmen biz Fiba grup olarak Ukrayna’ya inanıyoruz. Rusya’da ve Türkiye’de bankacılığın Ukrayna’ya göre çok karlı olmasına, koyulan sermayeye göre kar rasyolarının çok yüksek olmasına rağmen, yalnız banka olarak değil, Fiba grubun iştirakleri Mark & Spencer ile GAP (konfeksiyon) ile de perakendecilikte Ukrayna’da yatırımlarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

TUİD Yönetim Kurulu Üyesi Okan Tanrıkulu’nun; “Bugün burada siz sunum yaparken, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Moskova’da Rus Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) konuğu olarak sunum yapıyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusuna cevaben Yusuf Dağtekin; “Bu elbette bir tesadüf ama konuşmamın başında da belirttiğim gibi Fiba grubu olarak bu coğrafyaya inanıyoruz, burada kalıcıyız ve buranın zorluklarına rağmen Türk işadamlarının burada başarılı olacağına inancımız tam” dedi.

Ukrayna milli parası grivnanın değer kaybedeceği yönündeki beklentiler ve zamanlamasını soran TUİD Yönetim Kurulu Başkanvekili Burak Pehlivan’a cevaben Yusuf Dağtekin, hükümetin elinde Ekim ayı sonundaki seçimlere kadar grivnanın sabit kalmasını sağlayacak enstrümanların olduğunu ifade etti.

‘UKRAYNA’DA RİSK DE KAZANÇ DA YÜKSEK’
Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na açıklama yapan Yusuf Dağtekin; “Ukrayna’da çok büyük bir potansiyel var, ama maalesef çok da bürokrasi var. Türkler bu tür bürokratik durumlara alışık. Türklerin çok başarılı olabileceği bir pazar ama işin zorluklarını bilmek lazım. Ukrayna’da risk de kazanç da yüksek. Ben Ukrayna’nın geleceğini parlak görüyorum”
Cihan’a yaptığı açıklamada piyasaların Rusya’dan doğalgaz indirimi ve IMF’nin mevcut kredi dilimlerin serbest bırakmasını beklediğini ifade eden Dağtekin, beklentilerin ekonomik reformlarla birleştiğinde ülkenin ihtiyaç duyduğu yabancı sermayenin de geleceğini belirtti.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Credit Europe Bank Ukrayna Hazine Bölümü Müdürü Erman Mendirek ise, Ukrayna’nın makroekonomik göstergelerinin iyi olduğunu, özellikle kamu ve özel sektör borç rasyolarının kabul edilebilir rakamların çok altında gerçekleştiğini bununla birlikte ülkenin risk priminin yüksekliğine dikkat çekti.

Erman Mendirek, başlıca sorun olarak ülkenin kısa vadeli ve yüksek faizli aldığı borçların büyümeden ziyade günü kurtarmaya dönük kullanılmasını gösterdi.

FİBA UKRAYNA’DA PERAKENDEDE BÜYÜYOR
Mali kriz ile birlikte Ukrayna’daki bankacılık ve finans alanındaki yatırımlarına ara veren Fiba Holding, perakende sektörde açılımına hız kesmeden devam ediyor.

Gap (Amerikan) ve Marks & Spencer (İngiliz)’in Ukrayna genelinde franchising haklarını alan Fiba Holding ülke genelinde her geçen gün mağaza sayısını arttırıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]