Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

TUİD ile Ukrayna Gagauzlar Birliği ortak toplantısı yaptı

Türk Ukrayna İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Murat Aytaç’ın başkanlık ettiği toplantıya, Gagauzlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tudora Arnaut, birliğin kurucu başkanı Vladimir Dimçev ve başkanvekilii Vasiliy Kelioglo katıldılar. Son derece samimi ve yapıcı bir havada geçen toplantıda iki dernek üyelerinin ticari ve ekonomik işbirliğine gitme imkanları değerlendirildi. Gagauzlar Birliği başkanı Tudora Arnaut Anadolu Türkleri ve Gagauzlar’ın kardeş olduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, Gagauz ve Türk işadamlarının daha fazla işbirliği yapmasını arzuladıklarını belirtti. Arnaut, gagauzların özellikle üzüm bağcılığı konusunda uzman olduğuna işaret ederek, Türk ve gagauz işadamlarının şarapçılık konusunda işbirliğine gidebileceklerinin altını çizdi. Tudora Arnaut, daha sonra Gagauzlar birliğinin bastırmış olduğu Ukrayna’nın en önemli milli değerlerinin başında gelen, büyük şair ve ressam Şevçenko’nun Kobzar adlı şiir kitabının Türkçe çevirisinin de yer aldığı, Ukraynaca’dan Gagauz Türkçesi’ne çevrilmiş çok sayıda kitabı TUİD’e armağan etti.

TUİD Yönetim Kurulu Başkanı, Cem Murat Aytaç, Ukrayna’nın azınlıklar konusunda sağladığı özgürlük ortamını takdir ederek başladığı konuşmasında, Anadolu Türkçesi’ne çok yakın bir Türkçe ile konuşan Gagauzlar’ın bugün birçok Türk firmasının Ukrayna operasyonlarında çalıştığını, bazı Gagauz işadamları ile Türk işadamlarının ise ortaklıkları bulunduğunu belirtti. Ahıska Türkleri’nde olduğu gibi Gagauzlar’ın da Ukrayna ve Türkiye’nin yakınlaşmasında önemli bir köprü görevini gördüğünü ifade eden Aytaç, Gagauz işadamlarıyla ileriye dönük ekonomik işbirliklerine her zaman açık olduklarını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Görüşme sonunda TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Murat Aytaç ve Ukrayna Gagauzlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tudora Arnaut arasında bir işbirliği protokolü imzalandı.

*Gagauzlar: Anadolu Türkler’i gibi Türkler’in Oğuz boyuna mensupturlar. Gagauz Türkçesi, Anadolu Türkçesi’ne çok yakındır . Bugün ağırlıklı olarak Moldova, Ukrayna, Bulgaristan ve Yunanistan’da yaşayan Gagauzlar toplu olarak hristiyanlığı benimsemiş tarihteki tek Türk boyudur.

www.UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]