Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yunanistan’da darbeciler, ‘yaşayan ölü’ler olarak kabul ediliyor

Yunanistan’da Albaylar Cuntası’nın hayattaki tek lideri Stilyanos Pattakos (100), hastalığına ve ileri yaşına rağmen 15 günde bir polis karakoluna, 5 ayda bir ise temyiz mahkemesine gidiyor. Yunan internet medyasına konuşan kızı İrini, devletin babasını darbe yaptığı gerekçesi ile ‘ölü olarak değerlendirdiğini’ ve bu nedenle ’emekli maaş’ı ve ‘sağlık hizmeti’ alamadığını söyledi.

Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de darbe yapan Albaylar Cuntası’nın 3 mimarından biri olan ve gece yarısı tankları Atina sokaklarına çıkaran tuğgeneral Pattakos, darbecilerin hayatta olan tek temsilcisi. Atina’da ikamet eden Pattakos’un kızı İrini, ‘newsbeast.gr’ haber sitesine 100 yaşına basan babasının son durumuna ilişkin konuştu.

“DEVLET BABAMI YAŞAYAN ÖLÜ KABUL EDİYOR”
1975’te müebbet hapse mahkum olan Pattakos, ‘tedavi edilemez sağlık sorunu’ sebebiyle 18 yıl hapis yattıktan sonra 1990’da şartlı tahliye oldu. Pattakos, Atina’da eşi Dimitra ile birlikte yaşıyor. 3 yıl öncesine kadar askeri programına devam ettiğini anlatan kızı İrini, “Sabah erkenden uyanıyordu. Uzun süre yürüyüş yapıyordu. Gündemi takip ediyor, çok zengin kütüphanesinden kitap okuyordu. Ancak babam çok değişti.” diyor.

İrini, şöyle konuşuyor: “İyi duyamıyor. Çok fazla uyuyor. Kısa bir süre önce az kalsın gözünü kaybedecekti. Evden çıkamadığı ve saatlerce yürüyemediği için eve devamlı doktor getiriyorum.”

Devletin babasını “yaşayan bir ölü” olarak kabul ettiği için emekli aylığı ve sağlık hizmeti vermemesinden yakınan İrini, şöyle devam ediyor: “İki yıl önce kalp pili takması gerekti. 1974’ten beri tedavi harcamalarını ben karşılıyorum. Resmi devlet onu ‘ölü’ olarak kabul ediyor. Onun için tedavi hizmeti ve emekli maaşından yoksun yaşıyor. Annem sadece dul aylığı alıyor. O da yarısını. İyi ki çok fazla hasta olmuyor. Onu tanıyan bazı doktorlar para almıyor.”

100 YAŞINDA POLİS VE MAHKEME YOLLARINDA
12 Eylül’e ilişkin soruşturma kapsamında yaşı bahane edilerek savcının ayağına gittiği Kenan Evren’in aksine Yunanistan, 100 yaşındaki Pattakos’un her 15 günde bir polis karakoluna, her 5 ayda bir ise temyiz mahkemesine giderek yoklamaya tabi tutuyor.

Kızı, bu konudan yakınıyor: “Bugün bile 15 günde bir polis karakoluna, 5 ayda bir ise temyiz mahkemesine gitmek zorunda bırakılıyor. Sadece bununla da kalmıyor. 100 yaşında. Bu ülkede olanlar şaka gibi. Ancak bütün anormallikler bu ülkede oluyor.”

Babasının hapiste olduğu dönemde ne zaman tahliye edileceğini bilmediği halde kendilerini yüreklendirdiğini söylüyor: “Bize çok iyi davrandı. Hapisteyken onu ziyarete gittiğimizde, bize cesaret veriyordu. Bizi destekliyordu. Her zaman ailesinin yanındaydı.”

Pattakos’un bugüne kadar 11 kitap yazdığını söyleyen kızı, “Çoğunu hapisteyken yazdı. Biz de ona okuması için kitap götürüyorduk. Bir uğraş arıyordu, kitapları seviyordu. Yazmak ve tarih kitapları okumak.” Kızı o dönemde yaşananlara ilişkin herhangi bir görüş belirtmekten ise kaçınıyor.

“PİŞMAN DEĞİLİM”
Pattakos, Yorgos Papadopulos ve Nikolaos Makarezos ile 1967’de yönetime el koyan Albaylar Cuntası’nın 3 liderinden biri. İçişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Pattakos, 1975 yılında cezaevine gönderildi. Darbecileri 1 ayda yargılayan 5 üyeli mahkeme, hükümete karşı askeri müdahalede bulunmak ve vatana ihanet suçlarından Pattakos ve diğer cuntacılara verdiği idam cezasını daha sonra ömür boyu hapse çevirdi. Darbecilerin bir kısmı hapiste hayatlarını kaybetti. Bir bölümü ise ‘Yunan halkından özür’ diledikleri ve ‘tedavi edilemez sağlık sorunu’ sebebiyle şartlı tahliye edildi. Pattakos da “sağlık” gerekçesiyle 1990’da tahliye edildi. Pattakos, röportajlarında, 1990’dan 2009 yılına kadar 7 yıllık cunta dönemindeki sorumluluğu sebebiyle çok az hakarete maruz kaldığını iddia ediyor: “Bir kişi çıkıp kendisine zarar verdiğim gerekçesi ile beni yere yatırmadı. Cezaevi dışında olduğum yıllarda, sadece 3 defa tepkiye maruz kaldım. Yani Pattakos olduğumu fark ettikleri zaman, Yunanistan’ı mahvettiğim gerekçesiyle küfür ettiler.”

Her şeye rağmen darbede yer almaktan pişman olmadığını söyleyen Pattakos, “Eğer ihtiyaç olduğunu düşünsem bugün de yapardım. Şimdi yaşlı olmama rağmen kitaplarım vasıtasıyla ihtilâle devam ediyorum. Yunanistan’ı yeniden kurtarması için bir çılgına ihtiyaç var.” 21 Nisan darbesine nasıl gelindiğine ilişkin bir soru üzerine Yunanistan’da yapılan son darbenin hayattaki tek temsilcisi Stilyanos Pattakos, “Siz gazeteciler buna sebep oldunuz. İhtilali siz yaptınız. Artık dayanamadığınızı yazıyordunuz. Birilerinin bizi kurtarması lazım. İsterse çavuş olsun diyordunuz. Tuğgeneral oldu. Biz ülkeye hayat öpücüğü verdik.” ifadelerini kullanıyor.

1967-1974 yılları arasında ülkeyi yöneten Albaylar Cuntası’nın 7 yıllık iktidarında, binlerce kişi sürgüne gönderildi. 10 bini aşkın gözaltı, tutuklama, hapse atma, işkence, ölüm ve insan hakları ihlallerine sebep oldu.

HASAN HACI | ATİNA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]