Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Wagner, Ukraynalıları öldürmek için NATO müttefiki Türkiye’den silah satın almaya çalıştı

ABD ve NATO’nun Ukrayna savaşıyla ilgili gizli belgeleri sosyal medyaya sızdı

Medyaya sızan belgelere, göre Rusya’nın kötü şöhretli paralı katilleri “Wagner” (yeşil adamlar) NATO müttefiki olan Türkiye’den silah satın almaya çalıştı.

Washington Post’un haberine göre, Şubat ayı başlarında Wagner personeli, Mali ve Ukrayna’daki çabaları için Türkiye’den silah ve teçhizat satın almak üzere Türk bağlantılarıyla bir araya geldi.

Habere göre Mali’nin geçici cumhurbaşkanı Assimi Goïta’nın “Mali’nin Wagner adına Türkiye’den silah alabileceğini doğruladığını” belirtiyor.

Sızan belgelerden , Türk hükümetinin Wagner’in çabaları hakkında ne bildiği veya bunların verimli olup olmadığı net değil. Ancak, bir NATO müttefikinin Ukrayna’ya karşı savaşında Rusya’ya yardım ediyor olabileceğinin açığa çıkması, özellikle Türkiye, İsveç’in trans-Atlantik askeri ittifak saflarına katılmasını engellemeye çalışırken, sansasyonel olabilir.

Türk hükümetinin bir sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. Mali’nin Washington Büyükelçiliği ise iddialar karşısında yorum talebine cevap vermedi.

RUS MAHKUMLAR CEPHEYE GÖTÜRÜLÜYOR

Sızan istihbarat dosyasından diğer iki sayfa, Wagner’in Ukrayna’da savaşmaları için Rus mahkumları işe alma planlarından bahsediyor ve Rus ordusunun özel askerlere bağımlı hale geldiğine dikkat çekiyor. Türkiye’nin dahil olduğu toplantılara ilişkin rapor gibi, bu raporlar da kaynaklarının elektronik dinleme ve iletişim dinlemelerine atıfta bulunan “istihbarat sinyalleri”nden geldiğini belirtiyor. Yetkililer genellikle bunları istihbarat toplamanın en verimli biçimleri olarak görüyorlar, ancak ifşa edilirlerse potansiyel olarak değiştirilebilir.

Sızan belgeler arasındaki diğer istihbarat raporları, Ukrayna’daki savaşın jeopolitik sonuçlarını yansıtıyor. CIA’in üst düzey politika yapıcılar için günlük bir yayın olan World Intelligence Review’den alınan analizlerin bir özeti, Pekin’in Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerindeki saldırılarını “NATO’yu saldırgan olarak göstermek için bir fırsat” olarak göreceğini ve Çin’in saldırılarını artırabileceğini söylüyor. Saldırıların “önemli” olduğunu hissederse Rusya’ya destek.

ABD’li ve Avrupalı ​​yetkililer , Moskova ile Pekin arasındaki ittifakı ihtiyatla izliyor . Şimdiye kadar yetkililer, Çin’in Rusya’nın ölümcül askeri yardım talebini kabul ettiğine dair hiçbir belirti olmadığını söylediler. Ancak analize göre, Ukrayna’nın ABD veya NATO tarafından sağlanan silahları kullanarak Moskova’ya saldırması, muhtemelen Pekin’e “çatışmanın tırmanmasından doğrudan Washington’un sorumlu olduğunu” gösterecek ve Çin’in Rusya’yı silahlandırması için olası bir gerekçe sağlayacaktır.

Belgeler aynı zamanda Washington’un İran’ın nükleer silah arayışını yakından izlediğini gösteriyor. Şubat ayındaki bir brifing, kısa ve öz bir şekilde İran’ın son günlerde kısa menzilli balistik füze testleri yaptığını belirtiyor. Bir diğeri, İran’ın uranyum zenginleştirme tesislerini genişletme çabalarına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yeni yayınlanan bir raporun değerlendirmesini yapıyor.

Telegram: t.me/ukraynahaber

Bağımsız Haberciliğe Destek Olun!



Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]