Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin: Protesto gösterilerinin arkasında ABD var

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Pazar günü gerçekleşen Duma seçimlerinin ardından başlayan protesto gösterilerinin arkasında ABD’nin olduğunu iddia etti. Parlamento seçimlerinde 15 puan gerileyen iktidar partisi Birleşik Rusya anayasal çoğunluğu kaybetse de Duma’da 238 milletvekili ile temsil edilecek. Birleşik Rusya’nın hile yaptığını savunan muhalif gruplar ise dört gündür başkent Moskova, St. Petersburg, Kaliningrad, Rostov ve diğer kentlerde gösterilerini sürdürüyor. Toplamda 1000’e yakın eylemci gözaltına alınırken, Cumartesi için de 20 bin kişi büyük gösteriye hazırlanıyor.

Oyları etkilemek için yabancı fonlardan destek sağlandığını iddia eden Rusya Başbakanı, ABD’den -Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı ima ederek işaret geldiğini, ardından da olayların patlak verdiğini söyledi. Muhalif grupların işareti almasının ardından eylemlere başladığını savunan Putin, “Bir kısım göstericiler seçimlerde ihlal olduğunu savunarak her gün eylem yapıyor. Bunlar kendi çıkarları için bunu yapıyor. Birçok Rusya vatandaşı herhangi bir kargaşa istemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Hepimiz yetişkin insanlarız, olanları anlıyoruz… Bu organizasyonlar belirli bir senaryo dahilinde. Onların önünde kendi siyasi çıkarları var.” suçlamasında bulunan Rusya Başbakanı, Rusya halkının Kırgızistan’da ya da Ukrayna’da yaşanan olayları istemediğini söyledi. Vatandaşların büyük çoğunluğuna sırtını dayayarak, muhalefetle diyalog içinde olunması gerektiğini vurgulayan Putin, “Onlara ifade özgürlüğü, gösteri için anayasal haklarını kullanma imkanı, kendi görüşünü formüle etme haklarını vermeliyiz” çağrısı yaptı.

Seçim sonuçları ile ilgili ilk olarak ABD’den gelen yorumlara baktığını kaydeden Putin, “ABD Dışişleri Bakanı seçimlerin adil ve dürüst olmadığını belirtti. Kendileri açık bir delil de sunmadı. Seçim gözlemcilerinin değerlendirmelerini de henüz almamıştı… (Clinton) ülke içinde bazı kesimlere sinyal gönderdi. Onlar da bu sinyali aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı yardımı ile de etkin çalışmaya başladılar” eleştirisi getirdi.

“BİZE DÜNYANIN AĞASI KENDİLERİ OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTİYORLAR”
Sokaktaki demokrasi ve eylemlerle ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Başbakanı, “Eğer insanlar yasa çerçevesinde hareket ediyorsa, bu durumda onlara görüşlerini söyleme hakkı verilmeli. Biz bu sivil hakları hiçbir şekilde kısıtlamamalıyız. Birileri yasayı ihlal ederse o zaman iktidar ve güvenlik kurumları tüm yasal yollarla kanunun uygulanmasını talep etmesi lazım.

Rusya’ya insani konularla gelen fonların normal olduğunu, ancak siyasi faaliyetler için gelen yabancı fonlarla ilgili düşünülmesi gerektiğini ifade eden Rusya Başbakanı, “Özellikle seçim süreçlerine yabancı fonların akması kabul edilemez. Biz dev bir nükleer gücüz. Böyle de kalmaya devam edeceğiz. Bu bizim ortaklarımızda belirli endişelere yol açıyor. Bizi sallamaya çalışıyorlar ki, bize bu dünyanın ağasının kimin olduğunu hatırlatmaya ve ellerinde bir kontrol mekanizması olduğunu göstermeye çalışıyorlar.” dedi.

ABD seçimlerinde gözlemcilerin sandık başlarından kovulduğuna değinen Putin, “Amerika’da seçim bölgelerine size yaklaştırmazlar. Son zamanlarda biraz izin verilse de, orada bu konularda daha çok sert ve daha az libarel” eleştirisi getirdi.

Moskova – cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]