Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

‘Ukrayna ticaretimizi 3 senede 10 milyar dolara çıkaracağız’

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)’nun Ekonomi Bakanlığı himayesinde tertip ettiği Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü (TDTK) etkinliği, 26-27 Ekim tarihlerini içeren toplantılarla devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin de katkı sunduğu toplantılarda 85 ülkeden 750 girişimci yerini aldı.

Bu sene gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerine hitap eden TDTK’ya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı.

Etkinlikte söz alan Zafer Çağlayan, Ticaret Köprüsü toplantılarına gelen iş adamlarının ortak amacının küresel güç birliği oluşturmak olduğunu belirtti. Çağlayan, “Bağlarımızı artırmayı ve gücümüzü diğer ülkeler ile paylaşmayı diliyoruz. Türkiye’ye gelmek çok doğru bir tavır. Burası, doğu ve batı’nın kesiştiği bir ülke. Bakın son 8 senede 100 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektik. Bunalımlara inat yatırımı, üretimi ve ihracatı artan bir ülkeyiz. Avrupa’nın pek çok ülkesinde sorunlar varken, Türkiye artık Avrupa’nın akciğeri konumuna gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ekonomik bunalıma karşı aldığı tedbirler ile büyümede rekor elde ettiğini vurgulayan Çağlayan, bunda istikrarın önemli bir rolü olduğunu savundu.

MERAL: TDTK 25 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİNİN TEMELİNİ OLUŞTURDU
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise TDTK çerçevesinde Ukrayna İşverenler Federasyonu Başkanı Dimitri Oleynic ile protokol imzaladıklarını bildirdi.

Meral, “Protokolün katkıları ile Ukrayna ticaretimizi 3 sene içinde 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkaracağız.” öngörüsünde bulundu.

TDTK organizasyonlarına değinen Meral, şöyle devam etti:
“2009 ve 2010’da Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü adı altında 135 ülkenin katılımıyla yapılan programlara ülke dışından 5 bin firma Türkiye’den ise 6 bin firmamız katıldı. Yerli ve yabancı girişimciler arasında 100 binlerce ikili iş görüşmesi yapıldı. 2006‘da başlayan ticaret köprüsü programları 25 milyar dolarlık bir iş hacminin temelini oluşturdu”

Ticaret Köprüsü etkinlikleri ile Afrika ve Asya’da pek çok ülkede tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, demir çelik gibi alanlarda önemli yatırımlar yaptıklarını aktaran Rızanur Meral, şunları söyledi:

“Ticaret Köprüsü programları sadece ürünlerimizin ihracatını artırmaya vesile olmamıştır. Aynı zamanda Türk işadamlarını daha önce adını bile bilmediği çok ayrı ülkeleri yakından tanımalarına imkan vermiştir. Konuk işadamları ile yaptıkları görüşmelerin ardından pek çok girişimcimiz alışa geldikleri piyasaların dışındaki yerlerde de ürünleri için ciddi bir potansiyel olduğunu görmüştür.”

BÜYÜKEKŞİ: İHRACATTA YİNE REKOR KIRACAĞIZ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye’nin ihracatta önemli başarılar elde ettiğini vurgulayıp, “12 aylık ihracatımız 131 milyar dolar. Sene sonunda bu rakam 135 milyar dolar olacak ve yeni bir rekor kırmış olacağız.” dedi.

231 milyar dolarlık ithalat ile birlikte ticaret hacminin 350 milyar dolar olacağını duyuran Büyükekşi, “Türkiye sadece ihracatta değil, dış etkinlikler ile ithalatı ile de kalplerde gönül köprüsü kuracak ve 2023 hedeflerimizi birlikte yakalayacağız.” dedi. Ticaret köprülerinin sadece ticareti artırmayacağını, aynı zamanda dostluğu da perçinleyeceğini kaydeden Büyükekşi, “Bizler yabancı yatırımcılara kucak açmak istiyoruz. Dünyanın gelişmesinde, refahın artmasında ülkeler arasındaki ticaretin artmasının önemli bir rolü var. Bu sebeple ülkeler arasındaki ticaretin farklı bir büyüme getirecektir.”

değerlendirmesinde bulundu.

Cihan

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]