Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AB: Rusya ve Ukrayna arasında yeni enerji savaşı çıkabilir

Avrupa Birliği (AB) Enerji Komisyonu’ndan Jeffery Piper, Rusya ve AB arasında enerji ilişkilerinin fazlaca politize olduğunu, Kiev ve Moskova arasında da yeni bir enerji savaşı çıkabileceğini söyledi.

AB’nin Rusya ile ortak modernizasyon programına büyük önem verdiğini, ancak enerji ilişkilerinin beklenen ölçüde gelişmediğine değinen Piper, “Avrupa Komisyonu enerjiyi bölgesel gelişimin, entegrasyonun ve barışın motoru olarak görüyor… Enerji ilişkilerinin çok açık ve karşılıklı çıkarlara uygun olması gerekiyor” dedi.

AB’nin Rusya ve Ukrayna arasında yeni bir doğalgaz savaşı çıkabileceğinden endişe duyduğunu kaydeden Piper, “Yeni bir çatışma ilgili tüm taraflar için felaket olabilir” uyarısı yaptı.

Rusya ve Ukrayna arasında 2006 yıl başında yaşanan krizde Moskova Avrupa sevkiyatının yüzde 80’inin gerçekleştiği Ukrayna transit hattın vanalarını kapatmıştı. Ukrayna eski başbakanı Yulia Timoşenko’nun 2009’da imzaladığı anlaşmanın Kiev’in aleyhine olduğunu savunan Ukrayna yönetimi Rusya’dan doğalgazda indirim talebini sürdürüyor.

Ukrayna’dan Rusya-Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ne girmesi ya da Gazprom’un transit hatlara ortak olmasını isteyen Moskova, aksi durumda fiyat konusunun gündeme alınmasına sıcak bakmıyor. Üçüncü çeyrekte bin metreküp için 357 dolar ödeme yapan Kiev, bin metreküp için en fazla 230 dolar ödeyebileceğini belirtiyor.

Gazprom’un Avrupa ofislerine yönelik artan denetimler Moskova’da endişeleri artırırken, gün içerisinde Kazakistan’ın Nabucco’ya resmen davet edilmesi de enerji savaşında yeni bir sürece girildiğini gösteriyor. Türkiye’nin batı hattından doğalgaz alım anlaşmasını feshettiğine dikkat çeken Rus uzmanlar, Moskova’nın kuşatma altında olduğunu savunuyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]