Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Yanukoviç, Medvedev ve Putin’le ne görüştü?

Mart 2012 Devlet Başkanlığı seçimlerine Rusya Başbakanı Vladimir Putin’i öneren Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, iktidar partisi Birleşik Rusya’nın hafta sonunda gerçekleşen kongre sonrası ilk toplantısını Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le yaptı.

İkili görüşme öncesi Putin’ini de yanlarına alan liderler Tver bölgesi Zavidovo devlet rezidansının parkında birlikte yürüyerek basına poz verdi.

Ukrayna’nın by-pass edilmesi için Kuzey ve Güney Akım doğalgaz boru hattı inşaatları ile ilgili çalışmaları hızlandıran Moskova, Kiev’den piyasa şartlarında ödeme yapmasını istiyor. Konuyu uluslar arası mahkemeye götürebilecekleri tehdidinde bulunan Yanukoviç, doğalgaz rakamlarının çok yüksek olduğunu ve alım miktarında yüzde 50’lere varan kısıtlamaya gideceklerini açıklamıştı. Türkmenistan’dan doğalgaz alımı için girişimlerde bulunan Yanukoviç, yılsonundan önce Moskova ile uzlaşmanın yollarını arıyor.

Gazprom’un Ukrayna doğalgaz ağına sahip olmasına ve Rusya-Kazakistan-Belarus arasında kurulan “Gümrük Birliğine” girmeye ikna olmayan Kiev, hedefinin Avrupa Birliği’ne tam üyelik olduğunu açıkladı. Üçlü görüşmede enerji alanındaki son gelişmeleri ele alan liderler, Ukrayna’nın Donetsk kentinde yapılması planlanan bölgesel ekonomik forumla ilgili de müzakerelerde bulundu.

Medvedev’le ikili görüşmede sıcak karşılamadan dolayı teşekkür eden Yanukoviç, enerji sektöründe ikili konuların başarı ile çözüme kavuşacağını umduğunu söyledi.

Bin metreküp doğalgaz için üçüncü çeyrekte 354 dolar ödeme yapması gereken Ukrayna, en fazla 230 dolar ödeyebileceğini kaydediyor. Kiev’e göre eski başbakan Yulia Timoşenko’nun 2009’da imzaladığı anlaşma Ukrayna’ya 6 milyar dolar daha fazla ödeme yapmasına neden oldu.

Üçlü görüşmede ilerleme sağlandığı ile ilgili açıklamaları değerlendiren Gazprom Başkanı Aleksey Miller, henüz anlaşma için erken olduğunu söyledi. Hafta sonundan önce Ukrayna’lı meslektaşları ile yeniden bir araya geleceklerini kaydeden Miller, Yanukoviç’in görüşmesinde anlaşma sağlanmadığını belirtti.

Faruk Akkan – Moskova – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]