Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaVideo

MİT’in işkence odaları ve ve insan kaçırmalar dünya basınında

Le Monde, El Pais, Haaretz ve ZDF'in de aralarında bulunduğu 9 uluslararası medya organı MİT'in Gülen Cemaati'ne yakın kişileri gizli cezaevlerinde tuttuğunu ve bu kişilerin gizli tanıklığa zorlandığını ortaya çıkardı. Haber 11 Aralık akşam 21.00'de Alman ZDF televizyonunda yayınlandı.

Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, iki görgü tanığının ifadelerine dayanarak MİT ve diğer güvenlik birimlerinin Gülen Cemaati’ne yakın kişileri gizli cezaevlerinde tuttuğunu ve bu kişilerin gizli tanıklığa zorladığını yazdı.

Almanya’dan Correvtiv ve kamu kuruluşu ZDF, Fransa’dan Le Monde, İspanya’dan Elpais, Avusturya’dan Addendum, İsviçre’den TT, İsrail’den Haaretz, İtalya’dan Il Fatto Quotidiano ve Danimarka’dan Monday Morning gazeteleri aynı anda yayımladıkları haberle Gülen cemaati üyelerine yönelik insanlık suçlarını gündemlerine aldı.

Almanya kamu televizyonu ZDF’in Frontal 21 programının Salı akşamı yayınlanacak bölümünde, MİT’in uygulamaları gündeme taşınıyor. Türk istihbaratının, Gülen Cemaati ile ilişkili ettiği kişileri gizli cezaevlerinde tuttuğu ve bu kişilerin işkence anlatımlarına yer verildi.

Belgeselde gazeteci Yunus Erdoğdu da Ukrayna’daki hadiseleri aktardı.

ZDF ve Gazetecilik ağı Corrective’in çalışmalarına dayanan haberde, Tolga ve Ali adlarını kullanan iki kişinin anlatımları yer aldı.

Belgeleselin tamamını buradan izleyebilirsiniz…

DW Türkçe’ninhaberine göre, iki tanık sokak ortasında bir araçla başlarına çuval geçirilerek zorla kaçırıldı ve gizli bir cezaevine getirildi. Gözaltında Gülen Cemaati’ne yönelik kişilerle ilgili sorular sorulan ve aleyhte  ifade vermeye zorlanan iki kişi, işkenceye maruz kaldı.

Haberde,  hücrenin sürekli gözetim altında tutulduğu ve yüksek sesle müzik dinletildiğine yer verildi. ZDF ve Corrective’in araştırmaları sonucu elde ettiği bilgiler ışında hazırlanan haberde, söz konusu iki kişinin bir süre sonra maruz kaldıkları muameleye dayanamadıkları ve yere yığıldıkları ancak bu kez de fiziksel şiddete maruz kaldıkları aktarılıyor.

Frontal 21 programına konuşan ve Ali ve Tolga kod adını kullanan iki kişi de, maruz kaldıkları işkence sonrası mahkemede gizli tanık olmaya hazır duruma geldiklerini ifade etti. İki kişi bu sayede serbest bırakıldıklarını ve yurt dışına kaçma imkanı bulduklarını anlattı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de daha önce benzer iddiaları belgelemişti. Frontal 21 programına demeç veren İnsan Hakları İzleme Örgütü Almanya Direktörü Wenzel Michalski, “Tüm bunların sistematik yapıldığından yola çıkmalıyız” diye konuştu.

Le Monde, El Pais, Haaretz ve ZDF’in de aralarında bulunduğu 9 uluslararası medya organı MİT’in insan kaçırma ve işkence metodlarını araştırdığı haber 11 Aralık akşamı saat 21.00’de ZDF televizyonunda. 2. televizyon kanalı ZDF ve İnternet platformu correctiv.org’un ortaklaşa araştırdıkları haberin, “Erdoğan hükümeti, saklanan muhalifleri kaçırıyor, hücreye tıkayıp, işkence ettiriyor.” iddialarını ortaya koyması bekleniyor.

Haberde, iddiaların Ankara’ya sorulduğu ancak basına bir yanıt ulaşmadığına da yer verildi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]