Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İstanbul ‘Ki Ev’miz

Son dönemlerde güzel şeyler olmuyor da değil hani. Televizyonlardaki haberlerden, gazetelerdeki magazinlerden sıkılan ve genel ekonomik gel gitler içinde daralan ruhlara güzel bir haber var.

2011-12 eğitim öğretim döneminin yeni başladığı bugünlerde Kiev mini bir misafir heyeti karşıladı. Heyet dediysem büyük bir grup aklınıza gelmesin,4 kişi. İstanbul İl Eğitim müdürü Muammer Yıldız, yardımcısı Süleyman Aykaç ve eşleri. Tabi ki ziyaretlerinin amacı iki ülke insanının eğitim ve kültür alanlarında daha da yakınlaşması. Bu da ikili ilişkilerin sıklığı ve samimiyetiyle doğru orantılı.

Bu özellikler her iki tarafta da mevcut.  İyi niyet, samimiyet ve beraber iş yapma karakteri her iki medeniyet insanında mevcut. Onun için iş yapmak çok kolay. Zor olan o adımı zamanında atabilmek. Kiev il eğitim müdürü Vera Gorunova da onu bu ziyarette birkaç kez dile getirdi zaten; “Muammer beyin bu ziyareti çok anlamlı hem de tam zamanında.”

Muammer Bey’in hazırlıklı geldiği belli. Kiev öğretmenler evinde yapılan iki saatlik toplantıda hem en çok konuşan oydu hem somut projeleri heybesinden çıkarıp tüm eğitimcilerin zihin süzgecine bırakan oydu. Neler yoktu ki bu eğitim yılı paylaşım paketinin içersinde?

“Değerler Eğitimi” dedi Yıldız, ailenin, okulun ve çevrenin katkılarıyla Türkiye’de yürütülen bir sistem var. Bu sistemde evrensel ahlaki değerler tüm bu üç unsurun da desteğiyle çok verimli bir hale bürünüyor. Bu projeyi burada da uygulayalım. Bir diğeri “İyi Örnekler Projesi”, yani 3200 okulun bulunduğu İstanbul’da okullarımızdaki iyi uygulamaları ödüllendiriyor, teşvik ediyor ve diğer kurumlarda da uygulanmasını ve paylaşımını sağlıyoruz. Yılın sonunda da tüm bu uygulamaların sergisini yapıyoruz. Bu proje de Kiev’le paylaşılabilinir. Bir başkası “Hemfest” projesi. “Hemfest” çok renkli bir proje. Halk eğitim merkezlerinde (ki İstanbul’da sayıları 41) okullar kendi bulundukları lokal özelliklerini, farklı güzelliklerini sergiledikleri bir festivalle insanlarla paylaşıyorlar. Eğitimde halkla iç içe, halkla beraber anlayışının ruhuna uygun bir adım. Biz bu yıl Hemfest’lere özel konuk olarak UKRAYNA’yı davet ediyor ve bu festivallerde iki şehir beraber Ukrayna’yı,Kiev’i tanıtalım diyoruz.

“Müze Yoluyla Eğitim Öğretim” projesi nedir? Yıl içersinde farklı branşlarda farklı konuların ilgili müzelerdeki materyallerin ziyaret edilerek, görerek, bilerek öğrenmenin gerçekleştirildiği, bilginin tarihle, mananın maddeyle yoğrulduğu bir sistem. Bu proje müzecilik altyapısı çok sağlam olan Ukrayna’da çok güzel uygulama alanı bulur ve enfes neticeler alınır.

2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında 20 bin öğrenciye sanat etkinlikleri yapıldı. Şimdi “İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti” ve bu bağlamda Kiev ile beraber sportif alanda birçok projelere imza atabiliriz. Ki bu eğitim öğretim döneminde 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası dolayısıyla tüm Ukrayna sportif bir ruhun atmosferi içinde olacak olması yapılacak projelere destek sağlar.

Türkiye’de e-devlet sistemine geçildi. Ve bu konuda en başarılı bakanlık Eğitim Bakanlığı. Artık eğitimde elektronik imzalar atılıyor, okullarda “Tablet” uygulamalarına geçiyoruz. Bu noktalarda da karşılıklı faydalı olma mülahazalarına açığız.

İki ülke eğitimcilerinin birbirlerine verecekleri şeyler çoktur. Ortak tecrübenin istifadesi gerekmektedir. Mesela iki ülke arasında müfredatta uygulanan farklı dersler, eğitim alanında yeni fikirlerin çıkmasına sebebiyet verecektir. Türkiye’de uygulanan Tolerans dersleri veya Ukrayna’da uygulanan “Şehir bilimi, Dans ve Etik” dersleri gibi. Sadece müfredatların karşılaştırılması dahi yeni, güzel fikirlerin doğması için bir başlangıç olacaktır. Okullarda uygulanan “Demokrasi Meclisleri” veya sizlerdeki “Okul Liderleri” projeleri gibi birçok ortak ve farklı yanlarımız iki komşu ülke Ukrayna ve Türkiye’nin ortak bir akılla eğitimde olumlu ve modern hamleler yapmasını sağlayacaktır.

Vera Gorunova, bu ziyaretin eğitim yılının başında yapılması, Kiev’in yeni bir eğitim kriterleri çıkarma planlamasına denk gelmesi ve somut projelerle masaya oturulmasını zamanlama açısından “fevkalade” olarak değerlendiriyor.

Kiev’de altyapısı sağlam “Okul Öncesi” sisteminde yapılacak ortak bir “online video konferansı”nın, “Benim Şehrim Kiev” dersini on yıldır okutma tecrübesinin, “Yılın Öğretmeni, Müdürü” uygulamalarının da kardeş şehir İstanbul ve Türk eğitim sistemi için faydalı olacağına inanıyor.

Türk eğitim sisteminde bu tür canlı projelerin altında yatan yadsınamaz bir gerçekte Rotasyon.  İl, ilçe ve hatta okul idarecilerin belli periyotlarla değişikliği eğitimde yeniliği, bu canlılığı ve kısmen de olsa homojen yapıyı ortaya çıkarıyor. İstanbul’da sadece bu yıl 39 ilçe müdüründen 22’sinin yerinin değiştiğini söylesem, bana hak verirsiniz herhalde.

İki şehrin eğitim idarecileri iyi niyetli, cesur ve işbirliğinin içini samimi olarak doldurmaya hazır. Yeni önemin ilk adımını Muammer Yıldız attı. Kiev’in cevabı güzel ve hacimli olacak. 6 Ekim’de tüm ilçe eğitim müdürleriyle beraber 15 kişilik bir heyetle İstanbul çıkarmasına hazırlanıyor Gorunova. Bizlerde bu ilişkilerin sıcaklığı ve samimiyetiyle kendi dünyamızı yani dostluk ve diyalog dünyasını ısıtmaya devam ediyoruz ve bundan da büyük keyif alıyoruz.

Yılların eğitimcisi, Kiev il eğitim müdürü  Vera Gorunova’nın sözleriyle bu yazıyı tamamlayayım. “ iki ülke eğitiminde ortak çok noktaların olduğunu görüyorum. Her öğrenci 1 eylül’de nasıl tertemiz bir sayfayla başlıyorsa eğitime, işte bizde Ukrayna-Türkiye, Kiev-İstanbul arasında yeni, tertemiz bir sayfa açıyoruz. Gelin bu defteri çok güzel bir şekilde dolduralım.”

Bu güzel temenniye ne denir? İstemeyen namert olsun.

Aleksandr Abdullahov

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]