Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkçe

[VİDEO] Karadeniz’in iki yakası Kırım’daki Türkçe Olimpiyatları’nda birleşti

Tertip heyeti birincilik alanlardan sadece Elzara İsaguliyeva ve Elvira Yuldoşeva’nın Kırım’ı, Türkiye’de temsil edeceğini bildirdi.

Kırım’da düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları finalinde Türkçe coşkusu yaşandı. Kırım Özerk Cumhuriyeti (KÖC)’nin başkenti Simferopol (Akmescit)’de düzenlenen finalde sahneye kurulan özel köprü ile Karadeniz’in iki yakası birleşti.

Türkçe Olimpiyatları’nın Kırım’daki 10. yıldönümüne özel sahne düzenlemesi yapıldı. Sahneye Karadeniz’in iki yakasını birleştiren bir köprü kuruldu. Boğaz köprüleri gibi ışıklandırılan köprünün arkasında ise hırçın dalgalarıyla dev Karadeniz resmi yerleştirildi. Tören izlemeye gelenler Lenin Meydanı’ndaki Simferopol’ün en meşhur gösteri merkezi 850 kişilik Ukrayna Tiyatrosu’nu doldurdu.

Program, Simferopol’den kalkan uçağın; Moskova’ya, Kıyiv’e İstanbul’a ve Bahçesaray’a gitmesiyle başladı. Uçağın indiği her şehirde ekranda şehir tanıtımı yapılırken dünya halklarını temsil eden geleneksel kıyafetli çocuklara o şehrin sakinleri tarafından karşılama töreni düzenlendi.

Simferopol uçağı farklı milletlerden oluşan yolcularına, İstanbul’da kahve ikram edildi. Ülke tanıtımları bölümünde Uluslararası Simferopol Okulu (SİS) öğrencilerinin sema gösterisi salondakilerin beğenisini kazandı. Küçük semazenler uzun süre alkışlandı.

Okulun matematik öğretmeni Engin Gülen’in Rusça, Ukraynalı sunucu Yuliya Stadnik’in ise Türkçe sunduğu etkinlikte dünya genelinde ve Türkiye’deki Türkçe Olimpiyatları hakkında davetlilere bilgi verildi.

HORON KARADENİZ’İN KARŞISINDA KIRIM’DAYDI
Ukrayna, Kırım ve Türk halk dansları ile renklenen etkinlikte Ukraynalı öğrenciler geleneksel Ukrayna enstrümanlarıyla “Bir başkadır benim memleketim” şarkısını seslendirdi. Ukraynalı küçüklerin halk dansları ve büyüklerin horon dansı beğenildi. Kırım’da özel dikilen kostümlerle sahne alan Ukraynalılar, horonda en az Karadeniz’in karşı kıyısındaki akranları kadar iddialı olduklarını gösterdi.

Bu sene Kırım’daki olimpiyatlarda Türkçe şarkı kategorisi haricinde bölge genelinde; Ukraynaca, Rusça ve Kırım Tatar dillerinde anadilde ses yarışması yapıldı. Ödül töreninde bu dallarda da derece alanlar şarkılarını canlı seslendirdi.

Programda söz alan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları KÖC Finali Tertip Heyeti Başkanı Said Enver Yıldız konuşmasında; “Modern Türkiye’nin kurucusu yüce Atatürk, yurtta sulh cihanda sulh hedefi vermişti. Biz Türkçe olimpiyatları ile dünya barışına katkı sağlarsak herhalde bu olimpiyat gayesini gerçekleştirmiş olur” dedi. Said Enver Yıldız, davetlilere Türkçe’nin Kırım’da 1993 yılında başlayan serüvenini ve bugün gelinen noktayı anlattı.

‘UKRAYNALILAR, TÜRKÇE’YE KIRIM TATARLARINDAN DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR”
Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na özel açıklama yapan Said Enver Yıldız; “Burada Türkçe’ye olan ilgi alakanın Türkiye’ye olan yakınla biraz ilgisi var. Türk Hava Yolları (THY) haftada 7 sefer düzenliyor. Biz geliş ve gidişlerde uçakların dolu olduğunu görüyoruz. Ben 7 yıldır buradayım ama Türkçe öğreten okullar 19 yılından bu tarafa var. Kırım’daki ilk okulumuz 1993’te, ikinci okulumuz 2003’te açıldı. Ayrıca üniversite bünyesindeki Türkoloji bölümümüzle birlikte Türkçe burada tescillenmiş durumda. Zaman içerisinde de Türkçe’nin burada çok faydası görülmüş. Mezun çocuklar aldıkları görev ve vazifeler sayesinde Türkçe’nin reklamını iyi yapmış.” diye konuştu.

Kırım’da Kırım Tatarlarından ziyade Türkçe ilgi duyanların Ukraynalı ve Ruslar olduğunu belirten Yıldız, Türkoloji bölümlerdeki öğrencilerin büyük çoğunluğun Rus ve Ukraynalı olduğunu söyledi.

Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde ciddi katkılarının yanı sıra Kırım’da Türkçe eğitimine destek veren kişilere Türkiye’den getirilmiş hediyeler takdim edildi.

KIRIM’DAN NAZIM HİKMET’İN ŞİİRİ GELİYOR
Önden Giden Atlılar şiiriyle olimpiyatlara damga vuran Kırım geçmişteki başarısını bu sene de devam ettireceğe benziyor. Nazım Hikmet’in “Güneşi içenlerin türküsü” adlı şiiriyle birincilik alan Nuriye Cemilova sahne performansı ve coşkulu okuyuşuyla bu seneki Türkçe olimpiyatlarında Kırım’ın iddialı olacağını gösterdi.

Jüri üyelerinin verdikleri puanlama sonucunda şarkı kategorisinde bu sene Kırım’dan 3 birincilik çıktı. Tertip heyeti birincilik alanlardan sadece Elzara İsaguliyeva ve Elvira Yuldoşeva’nın Kırım’ı, Türkiye’de temsil edeceğini bildirdi.

Birinci olduğu halde yaş barajına takılan Alim Coparov gurup gripin’in “durma yağmur durma” adlı şarkısını başarıyla seslendirdi. Coparov’un sahne performansı uzun süre ayakta alkışlandı.

153 kişinin 12 farklı kategoride ter döktüğü yarışmada dereceye girenlere; Ukrayna’daki asgari ücretin iki katında para ödülleri, başarı belgeleri ve madalyalar takdim edildi.

Simferopol’deki okulun farklı etnik kökenlerden çocuklarının birlikte söylediği ‘dünya barışı’ şarkısıyla ve fişeklerin patlamasıyla etkinlik son buldu.

Uluslararası Türkçe Olimipyatları’nın Kırım ayağı; Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), THY, Erbek İnşaat, Sultan Bisküvileri ve Aria Ev Tekstili sponsorluğunda gerçekleşti. Ödül törenine; üst düzey devlet erkânı, Kırım’daki askeri ve diğer okulların temsilcileri, Kırım’daki Türk işadamları ve öğrenci velileri katıldı.

YUNUS ERDOĞDU | AKMESCİT

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]