Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[DETAYLAR FARKLI İDDİALAR] Yüreğimiz yandı: 13 şehit

PKK terör örgütü kanlı yüzünü bu kez Diyarbakır kırsalında gösterdi. Silvan ilçesi kırsal kesiminde, teröristlerin attığı el bombalarının etkisiyle ormanlık alanda çıkan yangında 13 asker şehit düştü, 2’si ağır 7 asker yaralandı. Silvan-Kulp-Hazro üçgeni ile Bingöl’ün Genç ilçesine uzanan ormanlık alanda yaşanan olayın ardından bölge ablukaya alındı. Bölgede 20-30 kişilik bir PKK’lı grubun bulunduğu aktarıldı.

Diyarbakır’dan dün 17.00 sularında gelen haber yüreklere ateş düşürdü. BDP’li vekillerle ilgili yemin krizinin aşılması için Ankara’da görüşmeler yapıldığı sırada terör örgütü PKK yine sahne aldı. Silvan kırsalında 13 Mehmetçiğimiz şehit düştü. Terör örgütü PKK mensupları, 9 Temmuz gecesi Lice-Bingöl karayolunda yol kesmiş ve durdurdukları otomobilde bulunan ikisi asker biri sağlık teknisyeni 3 kişiyi kaçırmıştı.

Önceki gece ise Diyarbakır’ın Hazro İlçesi Jandarma Komutanlığı’na roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 asker yaralanmıştı. Ardından bölgede operasyon başlatıldı. Arama tarama faaliyetleri sırasında dün öğleden sonra terörist grupla sıcak temas sağlandı. Çıkan çatışmada teröristlerin ormanlık alanda attıkları el bombaları sebebiyle yangın başladı. Alevlerin arasında kalan üçü uzman erbaş 13 asker şehit düştü, 7 asker yaralandı. Diyarbakır Asker Hastanesi’ne kaldırılan yaralı askerlerden 2’sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgeye çok sayıda asker sevk edilirken, çatışmanın yaşandığı bölgeye havadan da helikopterler aracılığıyla komandoların indirildiği bildirildi. Silvan-Kulp-Hazro üçgeni ile Bingöl’ün Genç ilçesine uzanan ormanlık alanda yaşanan olayın ardından bölge ablukaya alındı. Çembere alınan bölgede 20-30 kişilik bir PKK’lı grubun bulunduğu kaydediliyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti.

7 TERÖRİST ÖLÜ OLARAK ELE GEÇİRİLDİ

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bilgi notunda, Silvan ilçesi kırsal kesiminde operasyon için arazide bulunan bir birliğin, dün 14.45 sularında ormanlık bir alanda bir grup terör örgütü mensubuyla karşılaştığı ve yakın mesafeden sıcak temasa girildiği belirtildi. Şu ifadeler kullanıldı: “Çatışmada ve ormanlık alanda teröristlerce atılan el bombalarının etkisiyle çıkan yangından dolayı 13 askeri personelimiz şehit olmuştur. Ayrıca ikisi ağır olmak üzere 7 askeri personelimiz yaralanmıştır. Yaralı personel Diyarbakır Asker Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştır. Yapılan ilk tespitlere göre, çıkan çatışmada 7 teröristin etkisiz hale getirildiği anlaşılmıştır.”

BDP, çözüm için bütün şansını kaybetti

Mahir Kaynak (Star Gazetesi): Bu eylemden sonra Türkiye’nin BDP’nin veya PKK’nın hiçbir teklifini kabul etmesi mümkün değildir. Yani devletten, halkımızdan zorla birtakım şeyleri elde etmek mümkün değildir. Onun için BDP bütün şansını kaybetmiştir. Artık devlet ve halk, Kürtlerin herhangi bir talebini kabul edemez. Burada BDP’nin de çok ciddi hataları var. ‘Eğer bizim tekliflerimizi kabul etmezseniz zorluklarla karşılaşırsınız’ gibi bir hava içerisinde bulundular.

Gaflete düştüklerini mutlaka anlayacaklar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Ülkemizde hak ve özgürlüklerin genişlediği, barış, kardeşlik ve huzur ortamının güçlendiği bir dönemde, terör örgütü hain eylemleriyle amacını ve kalleş yüzünü bir kez daha göstermiştir. Türkiye’nin gelişmesi, demokrasimizin olgunlaşması ve sorunların aşılması konusunda gösterilen iyi niyetli gayretler, terör örgütünü rahatsız etmektedir. Ancak, kan dökerek, insanlara acı yaşatarak amacına ulaşacağını düşünenler, büyük bir gafletin içine düştüklerini mutlaka anlayacaklardır. Bu saldırılar, devletimizi ve milletimizi, sorunları çözme irademizi asla zayıflatamayacaktır.

Ya kan, ya demokrasi herkes safını belirlesin

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Kalleşçe saldırının zamanlaması düşündürücü. Bir taraftan demokrasi, bir taraftan barış ve özgürlük ama öbür tarafta da kan, kin ve vahşet… Artık herkesin safını iyi belirlemesi lazım. Ya demokrasiden yana olacağız ya da bu türlü kan ve kin kusanlarla beraber olacağız. Türkiye geliştikçe, büyüdükçe, bölgesinde söz sahibi oldukça bundan rahatsız olanlar var. Bu rahatsız olanların kullandığı en uygun enstrüman da terör örgütüdür. Hep ifade ettim ki, bu terör örgütü, hiçbir zaman Kürt vatandaşlarımızı, o bölgenin insanlarını temsil etmiyor. Bunlar uluslararası güçlerin menfaatine hizmet eden, onun için kan döken, kin kusan, bir vahşet örgütü.

Terörle mücadeledeki kararlılığımız güçlendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Ülkemizin bekası ve milletimizin huzuru için canlarını vererek şehitlik mertebesine ulaşan askerlerimizin, yine bu uğurda gece-gündüz mücadele veren güvenlik güçlerimizin fedakarlıkları her türlü takdirin üzerindedir. Bu eylemlerin ve arkasındaki güçlerin amacı apaçık ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti, diğer bütün sıkıntıları gibi, terör sorununun da üstesinden gelecek güce ve kararlılığa sahiptir. Türkiye, demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden gelmeyi başaracaktır. Şehitlerimizin acısı yüreklerimizi dağlarken, terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı da güçlendirmektedir.

PKK’yı eleştiremedi siyasîleri suçladı

BDP Grup Başkan Vekili ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş: Türkiye’de bugüne kadar bu mesele yüzünden, Kürt sorunu yüzünden yaşanan çatışmalarda yitirdiğimiz her genç Türkiye’nin değeridir. Ortak paydasıdır, ortak acısıdır. Siyasetin çözüm bulmaması, siyasetin cesaretsizliğinin bedelini bugün gençler ödüyorlar. Çok acı bir durumdur. Bütün bu olup bitenlerden de, Türkiye’de siyaset kanallarının çözüm üretmek yerine siyaset kanallarını tıkayarak, siyaset kanallarını çözümsüzlüğe iterek, çözümsüzlük politikalarını üreten başta siyasetçiler sorumludur. Umut ediyorum bu, son acı olur.

Terörle bir yere varılamayacağı görülmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Özellikle belirtmek istiyorum ki, terör bir insanlık suçudur. Terörle bir yere varılamayacağı, herhangi bir sonuç alınamayacağı çağdaş dünyanın kabul ettiği bir gerçektir. Bu süreçte önemli olan AKP hükümeti’nin terörle mücadelede ne yaptığı, hangi adımları attığıdır. Hükümet, zaman geçirmeden terörle mücadele konusunda ne yaptığını, ne yapmak istediğini açıklıkla ortaya koymalıdır. Terörü şiddetle kınıyorum.

Türkiye, karanlık bir dönemden geçiyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: PKK terör örgütünün alçakça kurduğu pusu sonucu 13 askerimizin şehit düşmesi ve 7 askerimizin yaralanması Türk milletinin yüreğini dağlamıştır. Milli vicdan isyan halindedir. Türkiye, hain terör saldırılarının sürdüğü, etnik bölücülerin her gün devlete meydan okuyan tahriklerle sahneye çıktığı karanlık bir dönemden geçmektedir. Bu vahim noktaya gelinmesinin en büyük sorumlusu hükümettir.

14 terörist teslim oldu

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’ndan 3’ü kadın toplam 14 teröristin teslim olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Silopi ilçesinde terör örgütünden kaçan 3’ü kadın 14 terörist Habur Sınır Kapısı’ndan yurda giriş yaparak güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan teröristler, sorgulanmak üzere Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Teröristlerin, buradaki sorgularının ardından Silopi Adliyesi’ne çıkarılacağı bildirildi. Bu arada Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bir grup PKK’lı, 2 vatandaşı kaçırdı.

Saldırıda farklı iddialar var; yangın neden çıktı?

Diyarbakır’ın Silvan ilçesi kırsal kesiminde, teröristlerin saldırısı sonucu 13 asker şehit düştü, 2’si ağır 7 asker yaralandı. Saldırının ardından Genelkurmay tarafından yapılan ve askerlerin atılan el bombalarından çıkan yangın sonucu şehit olduklarına yönelik açıklama akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Terör örgütü PKK’ya yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı’nın ortaya attığı iddialar Genelkurmay’ınkinden farklı oldu. Ajansa göre yangının çıkış nedeni el bombaları değil, uçaklar tarafından yapılan bombalamaydı.

İŞTE O AÇIKLAMALAR

Genelkurmay: Atılan el bombaları yangına sebep oldu

1. Diyarbakır ili Silvan ilçesi kırsal kesiminde operasyon için arazide bulunan bir birliğimiz, bugün saat 14.45 sularında ormanlık bir alanda, bir grup terör örgütü mensubu ile karşılaşmış ve yakın mesafeden sıcak temasa girilmiştir.

2. Çatışmada ve ormanlık alanda teröristlerce atılan el bombalarının etkisiyle çıkan yangından dolayı 13 askeri personelimiz şehit olmuştur. Ayrıca, ikisi ağır olmak üzere 7 askeri personelimiz yaralanmıştır. Yaralı personel Diyarbakır Asker Hastanesinde tedavi altına alınmıştır.

3. Yapılan ilk tespitlere göre, çıkan çatışmada 7 teröristin etkisiz hale getirildiği anlaşılmıştır.

4. Şehit ve yaralılarla ilgili detaylı açıklama kimlik tespiti ve ailelerine haber verildikten sonra ayrıca yapılacaktır.

Fırat Haber Ajansı ne demişti?

Fırat Haber Ajansı da, yangına el bombalarının değil, savaş uçağı ve helikopterlerden yapılan bombardımanın sebep olduğunu iddia etti.

İçişleri Bakanı’na yangının sebebi soruldu

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yangının sebebi hakkında sorular soruldu. İşte Şahin’in cevabı:

“Sebebi bellidir. Üç beş tane sebebi vardır. Yani yangın ya ateşle çıkar, ya bombayla çıkar ya roketle çıkar ya benzinle çıkar. Çıkar yani netice itibariyle yanmıştır, yakılmıştır. Yani sebebini araştırmak, sebebini söylemek bir şey ifade etmiyor şu anda. Yangın çıkmıştır, yangının sebepleri şu anda çıkmış olan yangını geri getirecek değildir. Yanan ağaçlar orada kaybolan canları geri getirecek değil”

Genelkurmay şehitlerin isimlerini açıkladı

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır’ın Silvan ilçesi kırsalında şehit olan ve yaralanan askerlerin isimlerini açıkladı.

ŞEHİT OLAN ASKERLER

Uzm.J.I.Kad.Çvş. Gökhan YILDIRIM (2006-709) ADANA / CEYHAN
J.Uzm.Çvş. Mustafa GÜNEY(2009-306) ADANA / YÜREĞİR
J.Uzm.Onb. Fahrettin AKSU (2009-586) HATAY / KIRIKHAN
J.Komd.Çvş. Mehmet KAZ GAZİANTEP / NİZİP
J.Komd.Çvş. Emrah EKER GİRESUN / DERELİ
J.Komd.Çvş. Necmettin TORUN SAMSUN / ALAÇAM
J.Komd.Çvş. Ufuk BAŞARI KONYA
J.Komd.Çvş. Noyan AYDIN ZONGULDAK / EREĞLİ
J.Komd.Onb. Aykut DELİMEHMETOĞLU BURSA / İNEGÖL
J.Komd.Er. Barış ÇİÇEKDAĞI GAZİANTEP
J.Komd.Er. Vefa ÇELİK AĞRI
J.Komd.Er. Ethem OKKAY ŞANLIURFA / PAYAMLI
J.Komd.Er. Gökhan KAPLAN TEKİRDAĞ/ ŞARKÖY

YARALI ASKERLER

J.Uzm.Onb. Regaip ÖZDEMİR TRABZON / ARAKLI / İSTANBUL Ağır Yaralı (GATA)
J.Uzm.Onb. Erdem YILDIZ KARS / ARPAÇAY Ağır Yaralı (GATA)
J.Uzm.Çvş. Abdulvahap TURAN (2009-764) ADIYAMAN Yaralı (DİYARBAKIR AS.HST.)
J.Uzm.Çvş. Ahmet ÖNDER (2009-590) AFYON Yaralı (DİYARBAKIR AS.HST.)
J.Uzm.Onb. Aşkın ÖZEL KARAMAN / BURDUR Yaralı (DİYARBAKIR AS.HST.)
J.Komd.Er. Ahmet EROĞLU TOKAT / İSTANBUL Yaralı (DİYARBAKIR AS.HST.)
J.Komd.Er. Faruk KILIÇ ŞANLIURFA Yaralı (DİYARBAKIR AS.HST.)

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]