Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Volodımır Zelenskıy, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

Trump'tan Zelenskiy'e tebrik telefonu

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’daki erken genel seçimleri kazanması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’i tebrik etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden (OPU), Trump-Zelenskıy görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı.

OPU’dan yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump, telefonda görüştüğü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’i, Halkın Hizmetkâr Partisi’nden son seçimlerde kesin bir başarı kazanmasından ve demokratik parlamento seçimlerinin başarılı bir şekilde yapılmasından dolayı tebrik etti.” denildi.

Donald Trump, yenilenen Ukrayna hükümetinin Ukrayna imajını hızla iyileştirebileceği, Ukrayna ile ABD arasındaki etkileşimi engelleyen yolsuzluk davalarının soruşturmasını tamamlayacağı inancını belirtti.

Görüşmede Volodımır Zelenskıy, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne, ülkesindeki geniş çaplı reform programının uygulanmasına desteklerinden ve Rusya’ya karşı yaptırımlarından dolayı teşekkür etti.

Zelenskıy ile Trump, ayrıca enerji ve ekonomik iş birliği dahil ikili ilişkileri geliştirmenin yollarını ele aldı.

Ukrayna’da rakibini rekor oy farkıyla geride bırakarak devlet başkanı olan Zelenskiy, kurduğu Halkın Hizmetkarı Partisinin erken genel seçimlerde elde ettiği sonuçlarla da ikinci bir zafere imza atmıştı.

Ukrayna’da yüzde 73 oy alarak tarihi bir zaferle cumhurbaşkanı seçilen Volodımır Zelenskıy, 20 Mayıs’ta yemin töreni esnasında 8. Dönem Ukrayna Parlamentosunu fesih etmiş ve 21 Temmuz’da erken parlamento seçimi yapılmasını öngören kararname imzalamıştı. Kurduğu Halkın Hizmetkârı partisinin erken genel seçimlerde aldığı yüzde 43,17 oy oranı ile ikinci bir başarıya imza attı.
Oy sayma işlemlerine devam eden Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu’nun açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 99,9’u açıldı. Seçimlerde yarışan 22 partiden sadece 5’i yüzde 5 oranındaki barajı aşabildi. Resmi sonuçlara göre Halkın Hizmetkârı partisi yüzde 43,15 oranında oy ile (254 sandalye kazandı, hükümet kurmak için yeter sayısı 225), ikinci sırada Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu yüzde 13,03 oy ile (43 vekil), üçüncü sırada eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan partisi yüzde 8,18 oy (26 vekil), eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun partisi Avrupa Dayanışması yüzde 8,1 oy ile (25 vekil), rock grubu Okean Elzi’nin solisti Svyatoslav Vakarçuk’un partisi Ses ise yüzde 5,82 oy oranı (20 vekil) ile Ukrayna Parlamentosu’nda temsil edilecek.

Muhabir: Yunu Erdoğdu | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]