Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Cenevre’de oto şov başladı

Son 17 yılın en düşük satışlarının gerçekleştiği Avrupa otomobil pazarındaki kan kaybının bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Buna rağmen İsviçre’nin Cenevre şehrinde açılan yılın ilk önemli fuarında markalar adeta krize meydan okudu.

130 yeni modelin  sergilendiği fuarda İtalyan Lamborghini’nin tasarladığı dünyanın en pahalı otomobili Veneno da gün yüzüne çıktı. Adı İspanyolcada ‘zehir’ anlamına gelen Veneno, 4 milyon dolarlık (7,2 milyon lira) fiyatıyla dikkat çekiyor. Sadece 3 adet üretilecek özel otomobil, Türkiye’de satılması halinde vergilerle birlikte 10 milyon dolara (18 milyon lira) alıcı bulabilecek. 740 beygir gücüne sahip araç, saatte 350 kilometre hıza çıkabiliyor.

Son 17 yılın en kötü otomobil satışlarının gerçekleştiği Avrupa’da 2013’e dair beklentiler de ertelenmeye başladı. Kıtanın 5 büyük ekonomisinden ikisi olan İspanya ve İtalya’da devam eden krizin, bu yıl otomotiv pazarının 2012’nin yüzde 5 altına inmesine sebep olacağı tahmin ediliyor. Buna rağmen Avrupa’da yılın ilk önemli otomobil fuarında markalar adeta meydan okudu. İsviçre’nin Cenevre şehrinde açılan fuarda, dünyanın en pahalı otomobili de gün yüzüne çıktı. Bir yanda lüks otomobil markalarının hızlı ve pahalı modelleri, diğer yanda ekonomik modeller dikkat çekiyor.

Bu yıl 83’üncüsü düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda LaFerrari, Lamborghini Veneno, Rolls Royce Wraith, McLaren P1, Citroen C4 Picasso (konsept), Mercedes CLA, İnfiniti Q50, BMW 3 GT, Ford EcoSport, Turneo Courier, Nissan Note, Alfa Romeo Giulia, Jeep Grand Cherokee, Compass, VW XL1, Skoda Octavia SW, Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Cascada gibi birçok yeni model ya da versiyon ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Toplamda 130 yeniliğin sergilendiği fuarı bu yıl 700 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar ziyaretçilerinin yüzde 60’ı İsviçre dışından geliyor.

Fuarda alternatif yakıtlarla çalışan modeller yerine küçük motorlu ekonomik araçlar damgasını vurdu. Dahası, özellikle B sınıfı küçük cip (SUV) modellerinin önümüzdeki dönem yollara çıkacak birçok örneği ilk kez burada sergilendi. Nissan’ın Juke’la başlattığı küçük SUV yarışına Opel kısa bir süre önce Mokka’yla katılmıştı. Aynı platformda üretilen Chevrolet Trax haziran ayından sonra satışa sunulacak. Fuarda ilk kez sergilenen Ford EcoSport bu yıl sonunda Türkiye’de satışa çıkarılırken, Renault’nun Clio üzerine geliştirdiği Captur mayıstan, Peugeot’nun 208 üzerine geliştirdiği 2008 ise eylül ayından itibaren Türk tüketicisiyle buluşacak. Gelecek yıldan itibaren küçük cip satışlarının Avrupa’da da öne çıkması ve 400 binlere yaklaşması bekleniyor.

Çağlayan, CEO’lara teşvikleri anlattı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, düzenleme ile kapsamı genişletilen teşvik paketini anlatmak için dün Cenevre’deydi. Dünya otomotiv devlerini mektupla yatırıma davet eden Bakan Çağlayan, fuarda firmaların CEO’larıyla görüşme maratonu gerçekleştirdi. Dün sabah saatlerinden itibaren görüşmelerine başlayan bakan, hükümetin ısrarla yatırıma davet ettiği Volkswagen’in CEO’suyla görüştü. Çağlayan’a görüşmesinde Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk eşlik etti. Çağlayan, ayrıca fuar vesilesiyle Cenevre’de bulunan Hyundai, Ford, Fiat, Toyota gibi Türkiye’de yatırımlarını sürdüren otomotiv devlerinin üst yöneticileriyle de bir araya geldi.

Ford’un yeni markası Türkiye’de doğdu

Amerikan otomotiv devi Ford’un hafif ticari araç markalarının sayısı Tourneo ile ikiye çıktı. Ford Otosan Gölcük tesislerinde üretilen Tourneo, Transit’ten sonra Ford’un hafif ticaride binek özelliklerine sahip yeni markası haline geldi. Cenevre Fuarı’nda sergilenen Gölcüklü Tourneo’lar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ford standının yıldızı oldu. Hafif ticaride Transit’in dışında Tourneo ile binek versiyonu geliştirdiklerini söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Tourneo’nun Ford’un ikinci bir ticari markası olduğunu ifade etti. Tourneo Custom ve Tourneo Courier Türkiye’de, Tourneo Connect ise artık İspanya’da üretilecek. Tüm Tourneo modellerinin geliştirilmesinde Ford Otosan mühendisleri etkin rol aldı.

Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell,  Tourneo serisiyle Avrupalı tüketicilere hem yük taşıyabilecekleri hem de binek otomobil konforuna sahip araçlar sunduklarını ifade etti. Odell, “Tourneo serisiyle, Ford’un Avrupa’daki hafif ticari araç satışlarını ve pazar payını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu araçların büyük bölümü de Türkiye’de üretildiği ve geliştirildiği için bu anlamda Ford Otosan’ın büyük katkısı var.” dedi. Türkiye’de geliştirilen ve üretilen tüm araçların testini Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un yaptığına işaret eden Yenigün, “Gölcük’te üretilen küçük ticari araçların testini de Rahmi Koç yapıp, onay verecek. Üretilen ilk aracı temmuz ayında Rahmi Bey’e göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye iki kontenjan ayrıldı

Fuarın en çok konuşulan otomobillerinden biri de LaFerrari. 500 adet üretilecek araçtan Türkiye’ye iki kontenjan ayrıldı. Aracın Türkiye’deki fiyatı vergiler dahil 2,7 milyon Euro olacak.

Dünyanın en pahalı otomobili

İtalyan otomobil markası Lamborghini’nin kuruluşunun 50’nci yıldönümü için özel olarak tasarladığı Veneno, 4 milyon dolarlık (7,2 milyon lira) fiyatıyla dikkat çekiyor. Sadece 3 adet üretilecek özel otomobil Türkiye’de satılması halinde vergilerle birlikte 18 milyon liraya alıcı bulabilecek. 740 beygir gücüne sahip araç, saatte 350 kilometre hıza çıkabiliyor. Adı İspanyolcada ‘zehir’ anlamına gelen Veneno’nun monokok şasesi karbon fiberden üretildi.

Motoru 903 beygir gücünde

Süper spor otomobil markalarından biri olan McLaren, Cenevre Fuarı’nda 903 beygir gücündeki yeni P1 modelini tanıttı. 3.8 litrelik V8 motor ve ilave elektrikli motora sahip model 375 adet üretilecek. Fiyatı ise 1,3 milyon doların üzerinde olacak.

Yılın otomobili Volkswagen Golf

Avrupa’da 2013 yılının otomobili Volkswagen Golf seçildi. Avrupalı gazetecilerden oluşan Car of the Year jürisi tarafından yapılan değerlendirmede 8 finalist arasından 414 puanla Golf ipi göğüslerken, Subaru BRZ -Toyota GT86 ikizleri 202, Volvo V40 189 puanda kaldı.

Yeni Corvette gün yüzüne çıktı

Chevrolet’nin ilk olarak ocak ayında ABD’nin Detroit şehrinde gün yüzüne çıkan 7. nesil Corvette modeli Cenevre’de merakla beklenen yenilikler arasında idi. Otomobili şirketin Avrupa Başkanı Susan Docherty tanıttı. Corvette Stingray üstü açık tasarımı ile Amerikan spor otomobil meraklılarının beklentilerini karşılıyor.

Türkiye’ye özel motor geliştirdi

Hyundai’nin üst sınıf SUV modeli Santa Fe, motor hacmi sebebiyle kaybettiği pazarda yeniden güçlenmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ısrarıyla modele 2 litrelik dizel motor eklendi. Otomatik şanzıman seçeneğiyle hazirandan itibaren yollara çıkacak.

MEMDUH TAŞLICALI | CENEVRE – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]