Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Ukrayna’da Zafer Bayramı coşkuyla kutlanıyor

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı Sovyetler Birliği’nin kazandığı zaferin, 66. yıl dönümünü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de coşkuyla kutlandı.

Bağımsızlık Meydan’ındaki Zafer Bayramı kutlamalarına devletin zirvesi tam kadro katıldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç yaptığı konuşmada; “9 Mayıs hepimiz için çok kutsal bir tarihtir. Bu tarih kahramanların kanı ile yazıldı. Kahramanlar hiçbir zaman hafızamızdan silinmeyecek. Bu savaşın kahramanları ile ilgi hatıralar nesilden nesle aktarılacak” dedi.

İkinci Dünya Savaşı dönemindeki silahlı ve atlı birliklerin yer aldığı resmi törenlerde büyük küçük çok sayıda insan resmigeçide iştirak etti.

Sol görüşlü çeşitli partilerin katıldığı Zafer Bayramı kutlamalarında Ukrayna Komünist Partisi ise yaklaşık 2 bin 500 kişiyle geçiş yaptı. Ellerinde Stalin resimleri kızıl Sovyet bayraklarıyla geçiş yapan komünistler büyük bir Sovyet bayrağı açtı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan gazi İvan Yakovleviç; “Hatıralarımda savaş izleri, ülkemde bu baharda mevsiminde zafer bayramının 66. yıl dönümüyle kutluyoruz.” dedi.

2. Dünya Savaşı döneminde 5 yaşında olan Petr İvanoviç, “Sovyet ordusu bütün Avrupa’yı faşizmden kurtardı. Aslında bu savaş karanlık güçlere karşı kazanılmış bir zaferdir” şeklinde konuştu.

ORTA DOĞUDAKİ ATEŞ TÜRKİYE’YE SIÇRAMASIN
Savaşın bütün acısını gördüğünü belirten Feodr Leşenko adlı gazi ise Cihan’a; “Tanrı başımızdan geçen zorlukları ne Türk halkına ne de başka bir millete göstermesin. Kiev savunması sırasında yaralandım hastaneye düştüm. O dönemde boyum 176 santimetreydi, babayiğittim ama savaş sonrasında 46 kiloya düştüm, koyun bile benden ağırdı. 3 yıl tedavim devam etti. Hayat mücadelem devam etti, üniversite bitirdim iyi makamlarda görev yaptım. Kuzey Afrika ve Orta doğu kaynıyor. Türkiye’yi çok seviyoruz, ve izliyoruz tek dileğimiz Türkiye’nin bir savaşın içine çekilmemesi. Savaş çok zor ve kötü bir şey. Biz savaşın kötü yüzünü gördük, siz görmeyin” şeklinde konuştu.

Savaş döneminde çocuk olan Vasiliy Kaputsyak, “Savaş döneminde ben küçüktüm, ordumuz için istihbarat topluyordum. Alman cephelerini gözlüyor, tanklarını sayıyor, hareket ettikleri güzergâhları ve askeri güçlerini Sovyet ordusuna iletiyordum. O dönemde küçük, büyük fark etmez çok sayıda insan hayatını kaybetti. Bundan sonra tek dileğim; dostluk, dostluk, dostluk. Sizler barışı koruyun” diye konuştu.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]