Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ladin öldürüldü okyanusa atıldı [BÜTÜN GELİŞMELER]

El Kaide terör örgütünün lideri Üsame bin Ladin’in, dün sabaha karşı Amerika tarafından düzenlenen operasyon sonucu öldürüldüğü bildirildi. ABD Başkanı Barack Obama’nın “Teröre karşı büyük başarı.” sözleriyle duyurduğu haber, bütün dünyada büyük yankı buldu. ABD’li yetkililer, Bin Ladin’in, İslâmî usullere uygun olarak kefenlenip okyanusa gömüldüğünü söyledi.

11 Eylül terör saldırılarının mimarı olduğu iddia edilen El Kaide örgütünün lideri Üsame bin Ladin, dün ABD tarafından düzenlenen gizli bir operasyonla öldürüldü. Ladin’in, Pakistan’ın Abbotabad kentinde saklandığı büyük bir evde başından vurulduğu açıklandı. Gelişmeyi dünyaya duyuran ABD Başkanı Barack Obama, Ladin’in ölümünü, “El Kaide’ye karşı bugüne kadarki en önemli başarı.” olarak değerlendirirken “Adalet yerini buldu.” dedi. Amerikalı yetkililer, El Kaide liderinin İslâmî usullere uygun olarak okyanusa gömüldüğünü bildirdi. Bin Ladin’in ölüm haberi Amerika’yı sevince boğarken, yurtta ve dünyada genelde olumlu şekilde karşılandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Dünyanın en tehlikeli ve sofistike teröristinin bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı.” ifadesini kullandı. El Kaide’nin, İslam algısına zarar verdiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Ladin’in öldürülmesinin terörle mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bin Ladin’in ölümünü kutlayan Amerikalılar, pazar gecesi geç saatlerde Beyaz Saray’ın önünde, New York’taki Times Square Meydanı’nda ve 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarında yerle bir olan İkiz Kuleler’in mekânında toplanarak ellerinde bayraklarla sevinç gösterileri yaptı. “İslam” ve “terör”ün birlikte anılmasına sebep olan isimlerin başında gelen Üsame bin Ladin’in öldürülmesi, ABD ve dünyadaki Müslümanların da büyük çoğunluğu tarafından sevinçle karşılandı. Ladin’in öldürülmesinin Obama yönetiminin Müslüman açılımının önünü açması, Amerikan kamuoyunda 11 Eylül saldırılarından sonra patlama yapan İslamofobi dalgasının da şiddetini azaltması bekleniyor. Ayrıca Başkan Barack Obama’nın milli güvenlikte zayıf olduğu yönündeki argümanların tesirini önemli ölçüde kırarak 2012’deki seçimlere güçlü girmesine yardımcı olacağı tahmin ediliyor.

ABD arananlar listesinin ilk sırasında yer alan Üsame bin Ladin’in öldürülmesinin El Kaide örgütüne büyük darbe vuracağı, ancak terörü tamamen bitirmek anlamına gelmediği belirtiliyor. Amerikan yönetimi de haberin duyurulmasının ardından El Kaide ve sempatizanlarının misilleme saldırılarına girişebileceği gerekçesiyle ülkede ve dış temsilciliklerinde güvenlik tedbirlerini artırdı.

KURYESİNİ İZLEYEREK YAKALADILAR
11 Eylül 2001’de New York’ta Dünya Ticaret Merkezi binaları ve Washington’da Pentagon’u hedef alan uçaklı intihar saldırılarının sorumlusu olarak aranan Üsame bin Ladin’in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyon, aylar süren istihbarat çalışmaları ve titiz tatbikatlar sonrasında gerçekleşti. Yaklaşık 10 yıldır kaçak hayatı yaşayan ve yaygın kanaatle Afganistan-Pakistan sınırındaki dağlık bölgede gizlendiği sanılan Bin Ladin’in Hindistan sınırına yakın Abbotabad’da olabileceğine dair ilk istihbari ipucuna 2010 Ağustos’unda ulaşıldı. Yakalanan bazı teröristlerin sorgulamalarından aldıkları bilgiyle El Kaide örgütünün bir kuryesini izleyen CIA, 2005’te Bin Ladin’i saklamak için inşa edildiği tahmin edilen milyon dolarlık evi tespit etti. Yetkililer, Bin Ladin’in bu kuryeye çok güvendiğini ve hatta aynı evde yaşıyor olabileceğini öğrendi. Tek girişin güvenlikli iki kapıdan yapılabildiği evde telefon ve internet bağlantısı olmaması, evdeki çöplerin asla toplatılmayıp yakılması, şüpheleri teyit etti. Yakın zamanlarda Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama başkanlığında en üst düzey yetkililerin katılımıyla sırf bu konuya ilişkin kamuoyuna duyurulmayan beş ayrı gizli ulusal güvenlik toplantısı düzenlendi. En nihayet Başkan Obama, 29 Nisan’da, etrafı 5,5 metre yüksekliğinde tel örgülü duvarlarla çevrili ve terasında da yüksek duvarların görüldüğü bu eve operasyon düzenlenmesi talimatını verdi. Operasyon, pazar günü Amerikan Donanması’na bağlı seçkin “SEAL Team Six” tarafından gerçekleştirildi. Başkan Obama dahil Amerikalı yetkililer, operasyonu ‘gerçek zamanlı’ olarak izledi.

OPERASYONDA BİR HELİKOPTER DÜŞTÜ
Üç helikopterle meskun mekâna indirme yapan Amerikan timleri, çatışmaya girdiği bildirilen Üsame bin Ladin’i başından tek kurşunla vurarak öldürdü. Operasyonda Bin Ladin’in oğlu ve eşi ile El Kaide liderinin yaverleri olduğu sanılan 2 erkek de öldürüldü. Yaklaşık 40 dakika süren çatışmada bir helikopterin de vurularak yakınlardaki bir araziye düştüğü bildirildi. DNA testi dahil farklı metotlarla Ladin’in teşhis edildiğini açıklayan Amerikalı yetkililer, cenazesinin İslami usullere göre dini tören yapıldıktan sonra denize atıldığını duyurdu. Bin Ladin’in cesedinin bir Amerikan uçak gemisi tarafından Umman Denizi’ne atılmadan önce, İslami kurallara göre yıkanıp beyaz bir kefene sarıldığı ve ağır bir platformun içinde denize bırakıldığı ifade edildi. Bir yetkili bunun sebebini, “Mezarının bir hac merkezi haline gelmesi durumunu bertaraf etmek istedik.” şeklinde açıkladı. Ancak Bin Ladin’in bedeninin ortadan kaldırılması, ABD ve dünyada ‘Acaba gerçekten öldürüldü mü?’ şeklindeki şüphelere de malzeme verdi. Bin Ladin’in bir süredir Pakistan başkenti yakınlarında yaşadığının ortaya çıkması, Amerikan kamuoyunda ve Kongre’de bu ülkenin müttefik olup olmadığı yönündeki soru işaretlerini artırdı. Beyaz Saray ise Pakistan’la bazı anlaşmazlıkları olmakla birlikte, işbirliğinin devamını önemsediklerini bildirdi. Başkan Obama, Pakistan’ı terörle mücadeledeki katkılarından dolayı takdir etti. Ancak Amerikalı yetkililer, operasyonu yürüten ekiplerinin tamamı sınır dışına çıkmadan Pakistanlı muhataplarına haber vermedi.

Bu arada Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), El Kaide liderinin öldürülmesinin ardından “en çok aranan teröristler” listesini yeniledi. Bin Ladin’in listeden çıkarılmasıyla birinci sıraya El Kaide’nin sözcüsü Adem Yahya Gadahn “yükseldi”. Bin Ladin’in yardımcısı Eymen El Zevahiri de üçüncü en çok aranan terörist oldu. El Zevahiri’nin başına konulan ödül 25 milyon dolar.

OBAMA’NIN ZAFERİ
El Kaide’nin lideri Üsame bin Ladin’in öldürülmesi, ABD gazetelerinin ilk sayfalarını tamamen kapladı. Obama’nın sarf ettiği, “Adalet yerini buldu.” sözünü manşete çeken Washington Post gazetesi, gelişmenin Obama’ya, “kıta ötesinde derin siyasi karışıklıkların olduğu bir dönemde açık bir zafer kazandırdığını” yazdı. Los Angeles Times da Amerikan tarihinde “en uzun süren, gergin ve mutsuz dönemlerden birini sona erdirdiği” yorumunda bulunuldu.

Ceset fotoğrafı sahte çıktı

Pakistan televizyonları, Üsame bin Ladin’in öldürüldüğü haberinin ardından ona ait olarak gösterilen kısmen parçalanmış yüz fotoğrafını yayınladı. Ancak daha sonra uluslararası haber ajanslarının da servis ettiği bu fotoğrafın fotomontaj olduğu ortaya çıktı. Söz konusu fotoğrafın, daha önce öldürülen bir kişi ile Ladin’in eski resminin montajlanması ile oluşturulduğu anlaşıldı. Fransız AFP ajansının fotoğraf servisi müdürü Mladen Antonov, fotoğrafı özel bir yazılımla tarayarak, Bin Ladin’in eski bir fotoğrafının üzerinde oynandığını tespit ettiklerini belirterek, “Sakal flu, montaj olduğu açıkça görünüyor.” dedi. Bunun üzerine televizyon kanalları ve haber ajansları, fotoğrafı geri çekti. Ladin’in cesedinin denize gömüldüğüne dair açıklamalar ve ABD Başkanı Barack Obama’nın ölüm açıklamasına rağmen ne operasyona ne de Ladin’e ilişkin bir fotoğraf yayınlanmaması, El Kaide liderinin ölümüyle ilgili şüphelerin doğmasına yol açtı.

Dünya, terör eylemlerine karşı alârma geçti

El Kaide’nin intikam saldırıları düzenleme ihtimaline karşı birçok ülke alarma geçti. Taliban; ABD, Pakistan hükümeti ve orduya karşı saldırı tehdidinde bulunurken, Uluslararası Polis Teşkilatı ve İnterpol ‘tam alarm’ uyarısı yaptı. ABD, İngiltere ve Avustralya dünya genelindeki elçiliklerine güvenlik tedbirlerini artırma talimatı verdi.

Dünya, uluslararası terörizmin sembol ismi olan Üsame bin Ladin’in öldürülmesinin ardından El Kaide örgütün intikam saldırıları düzenleme ihtimaline karşı alarma geçti. Pakistan’daki Taliban örgütü, El Kaide liderinin öldürülmesinden sonra ABD’ye, Pakistan hükümet yetkilileri ve orduya karşı saldırılar düzenleme tehdidinde bulunurken, Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol, misillemelere karşı “tam alarmda” olmalarını tavsiye etti. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta da El Kaide’nin, intikam almaya çalışacağının “hemen hemen kesin” olduğunu söyledi. Amerikan yönetimi, vatandaşlarına, Ladin’in öldürülmesinin ardından daha büyük güvenlik riskiyle karşı karşıya oldukları uyarısında bulundu. Bütün Amerikan büyükelçiliklerini alarm düzeyine geçiren Washington, vatandaşlarına yönelik dünya çapında seyahat uyarısında bulundu. Benzer bir uyarı yapan İngiltere ile Avustralya da dünya genelindeki elçiliklerine güvenlik tedbirlerini artırma talimatı verdi. ABD’nin operasyondan önce de Pakistan’ın Peşavar kentindeki Amerikan konsolosluğundaki personeline bölgeden ayrılma talimatı verdiği öğrenildi. Taliban’ın tehdidinin ardından Pakistan’da üst düzey komutanlar ve emniyet birimleri acilen toplanarak ülkede güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarma kararı aldı. Güvenlik güçleri bombalı ve intihar eylemlerine karşı alarma geçti.

Savaşımız İslam’la değil

ABD Başkanı Barack Obama, bin Ladin’in öldürülmesi haberini duyururken, İslam dünyasına da barışçı mesajlar verdi. “ABD İslam’la savaş halinde değildir ve asla olmayacaktır.’ diyen Obama, ‘Bin Ladin, bir Müslüman lider değil, Müslüman kitlelerin de canına kasteden birisiydi. El Kaide bizimki dahil çok sayıda ülkede sayısız Müslüman’ı da katletti. Bu nedenle onun ölümü barışa ve insanlık onuruna inanan herkes tarafından memnuniyetle karşılanmalıdır.” şeklinde konuştu.

‘Ladin asla İslam’ı temsil etmedi’

Üsame bin Ladin’in Pakistan’da öldürülmesi tüm dünyada büyük yankı buldu. Liderler haberi sevinçle karşılarken, İslam dünyasının büyük bir bölümü de bunu memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi. İşte bazı tepkiler: Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi: Ladin, Müslümanları ya da İslam’ı asla temsil etmedi. O ve El Kaide, sayısız Müslüman’ın da ölümüne neden oldu. Müslüman Kardeşler: Dünyada şiddet uygulamanın gerekçelerinden biri ortadan kalktı. Yemen, Irak, Endonezya, Afganistan ve Suudi Arabistan: Olumlu gelişme.

El Kaide lideri Üsame bin Ladin’in Pakistan’da öldürülmesi, tüm dünyada yankı buldu. Liderler haberi sevinçle karşılarken, dünya Müslümanlarının büyük bir bölümü de Ladin’in ölümünü memnuniyet verici bir hadise olarak yorumladı.

ABD’nin en büyük insan hakları örgütlerinden Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Bin Ladin, Müslümanları ya da İslam’ı asla temsil etmedi. O ve El Kaide, binlerce Amerikalıyı öldürmelerinin yanında, dünya genelindeki sayısız Müslüman’ın da ölümüne neden oldu.” ifadeleri yer aldı. Müslüman Kardeşler örgütü de Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından ABD’nin Irak ve Afganistan’dan çekilmesi gerektiğini vurguladı. Gelişmeyi olumlu bulan Yemen, Irak, Endonezya, Afganistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, Bin Ladin’in öldürülmesinin El Kaide’nin sonunu getirmesi temennisini dile getirdi. Endonezya’nın en büyük Müslüman teşkilatı Nahlatül Ulema’nın başkanı Said Agil Siradc, “Bin Ladin’in ölümü İslam’ın imajının düzeltilmesine yardımcı olacak.” değerlendirmesini yaptı. İran, operasyona ‘kuşkuyla yaklaştığını’ duyururken, Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye, Bin Ladin’e Allah’tan rahmet diledi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, adaletin geç de olsa tecelli ettiği yorumunu yaparken, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ABD’nin İsrail’i operasyondan önceden haberdar ettiğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy “Adalet sağlandı.” derken; Almanya Başbakanı Angela Merkel, haberle rahatladığını söyledi. Katolik dünyanın kalbi sayılan Vatikan da “Bir insanın ölümü karşısında bir Hıristiyan hiçbir zaman mutlu olmaz; ancak herkes nefreti artırmak değil barışı pekiştirecek hareketler içinde bulunmalı.” açıklamasını yaptı. ALİ H. ASLAN WASHINGTON

Avrupa hem memnun hem de eleştirel

Avrupa Birliği’nin tarihinde ilk defa “terör” gündemi ile zirve yapmasına sebep olan El Kaide lideri Üsame bin Ladin’in öldürülmesine “çok memnun” olan Brüksel, eleştirilerini de gündeme getirdi. 2001’deki terör zirvesine Belçika başbakanı olarak başkanlık eden AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, “Diktatörler istikrar değil, terör üretti.” dedi.

AB üyeleri, Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların başkanları ve NATO, yaptıkları açıklamalarda Bin Ladin’in öldürülmesini büyük bir memnuniyetle karşıladı. Ancak bazı AB liderleri eleştirilerini de sıralamaktan çekinmedi. AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Heidi Hautala, Bin Ladin’in adalet karşısına çıkarılmasını daha fazla tercih edeceğini ifade ederken, ABD’nin Küba’da bulunan Guantanamo Cezaevi’ni de artık kapatması gerektiğini söyledi. AP’nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Martin Schulz, ABD’deki “zafer” görüntülerini ima ederek, “Bin Ladin’in ölümü üzerine uygunsuz zafer havasına girmekten imtina etmeliyiz.” dedi. AB’nin en dikkat çeken açıklamalarından biri AP Liberal Grup lideri Verhofstadt’tan geldi. El Kaide liderinin öldürülmesinden memnun olduğunu açıklayan Verhofstadt, Batı’yı da eleştirdi. Batı dünyasının tavırlarından hayal kırıklığına uğrayacak yeni bir neslin meydana çıkmasının engellenmesinin “kesinlikle şart” olduğuna dikkat çeken Verhofstadt, bunun Arap aleminde demokrasiyi desteklemekten geçtiğini kaydetti. SELÇUK GÜLTAŞLI BRÜKSEL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]