Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kazakistan: Kimsenin bu okulların kapatılması yönünde baskı kurmaya hakkı yok!

Kazakistan, ülkede eğitim faaliyetlerinde bulunan Kazak-Türk Liselerin kapatılmayacağını ve eğitime devam edeceğini açıkladı. Türk Cumhuriyeti Astana Büyükelçisi Nevzat Uyank’ın önceki gün yaptığı basın toplantısında Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri’nin Türkiye ile bir bağının olmadığı yönündeki açıklamasından sonra Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı KTL’ler ile ilgili yazılı bir açıklamada yaptı.

Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada ülkede faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri’nin (KTL) eğitime devam edeceğinin altı çizildi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kazak-Türk-Liseleri’nin Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumları olduğu öğrenci ve velilerin endişe etmemesi gerektiği ifade edilirken: “Bu okullar bu zamana kadar nasıl çalıştıysa, bundan sonra da çalışmaya aynen devam edecektir. Öğrenci ve velilerin endişe etmesine gerek yok veliler başka okul aramasın.” denildi.

Bakanlık açıklamasında Kazak-Türk Liseleri’nin Türkiye ile bir bağlantısının olmadığına vurgu yapılırken; bu okulların Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okulları olduğu ve uluslararası standartlara göre eğitim yaptığına dikkat çekildi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI: BU OKULLARI NAZARBAYEV VE ÖZAL AÇTI

Kazak-Türk-Liseleri’nin iki Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve merhum Turgut Özal’ın destekleri ile açılan özel okullar olduğunun ifade edildiği açıklamada, KTL’lerin Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ve KATEV Vakfı arasında yapılan işbirliği anlaşması çerçevesinde faaliyet gösterdiği ve açıldığı günden beri liselerin çok büyük başarılar gösterdiği belirtildi.

KTL’lerin Kazakistan’daki en saygın eğitim kurumlarından biri olduğuna vurgu yapılan açıklamada: “Son üç yılda düzenlenen bilim olimpiyatlarında Kazak-Türk-Lisesi öğrencilerin toplam 5 bin 327 madalya kazandığı ifade edilirken, Brezilya, ABD, Rusya, Güney Kore, Çin, Romanya, Kanada, Yunanistan, Gürcistan, Almanya ve Japonya’da düzenlenen uluslararası olimpiyatlarda ise 986 madalya kazandıklar.” denildi.

OKULLARDA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 91.7 Sİ KAZAKİSTAN VATANDAŞI
Okullarda görev yapan öğretmenlerin yüzde 91.7’sinin Kazakistan vatandaşı ve sadece yüzde 8.3’nün Türk vatandaşı olduğunu açıklayan bakanlık, KTL’lerde Kazakça eğitim verildiğini ve üniversite giriş sınavlarında (ENT), liselerin ilk 100’e girdiği ifade edildi.

BU OKULLAR KAZAKİSTAN’IN
Bakanlık açıklamasının son bölümünde  KTL’lerin toplumda kendine ait özel bir yerinin olduğunu ve hiçbir siyasi olayla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını vurguladı.

Açıklamada ayrıca hiç kimsenin okulların kapatılması yönünde baskı kurmaya hakkı olmadığını ve bu okulların tamamen Kazakistan’a ve Kazakistan vatandaşlarına ait olduğu bir kez daha hatırlatıldı.

ukraynahaber

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]