Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[RÖPORTAJ] Ukrayna, Ezcacıbaşı Yapı Grubu için 5. ülke

Ukrayna’nın en önemli yapı fuarı Interbud Kiev bu yıl çok önemli bir olaya tanıklık eti. Eczacıbaşı Yapı Grubu, Türkiye dışındaki yapılanmasında 5. ülke olarak seçtiği Ukrayna’da Vitra’nın açılışını gerçekleştiriyor. Aynı zamanda fuarın en güzel standı seçilen Vitra standında, Eczacıbaşı Yapı Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Yamaner ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Yunus Erdoğdu: Ahmet Bey, öncelikle Ukrayna’da bulunduğunuz bu kısa süre zarfında bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ederiz. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Ahmet Yamaner: Galatasaray Liseliyim, Almanya’da Seramik mühendisliği okudum, 1971 yılından beri seramik sektörünün içerisindeyim. Türkiye Seramik Üreticileri Derneği Başkanlığı, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanlığı ve Avrupa Seramik Üreticileri Federasyonu yönetim kurulu üyeliği görevlerini sürdürüyorum. Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun ise hâlihazırda başkan yardımcılığını yapıyorum.

Yunus Erdoğdu: 40 yılı aşkın bir süredir seramik sektöründesiniz, bu inanılmaz bir rakam, seramik sektörünün Türkiye’deki geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ahmet Yamaner: Seramik sektörünün Türkiye’deki geleceği çok parlak. Türkiye’de gerekli hammadde var, dünyanın en verimli işçiliklerinden birine sahibiz. Girişimcimizle, yöneticimizle, mühendisimizle, işçimizle önemli deneyimler edindik. Sektörümüzdeki en önemli artımız üretimdeki verimliliğimiz. Bugün markalaşmada, satışta, pazarlamada da önemli mesafe kaydettik. Gelecek 5-10 yıl zarfında Türkiye sektörün şüphesiz ki dünyadaki en önemli oyuncularından biri haline gelecektir.

Yunus Erdoğdu: Eczacıbaşı Yapı Grubu hakkında bilgi verebilir misiniz? Grupun holding bünyesinde önemi ve pazardaki gücü nedir? Yapı Grubu’na, holdingin amiral gemisi diyebilir miyiz?

Ahmet Yamaner: Eczacıbaşı bulunduğu her sektörde Türkiye’de öncü olan ve önde gelen bir konuma sahip. Son yıllarda ise yurtdışına açılım çerçevesinde, yapı grubu olarak Türkiye dışında da üretim yapmaya başladık, orada hem markalar hem tesisler aldık. Kendimize stratejik planlar çizdik, öncelik tabii ki Türkiye olmak ile beraber, Avrupa’ya açıldık, Almanya’yı merkez alarak İngiltere’ye kadar uzanan bir yapılanmaya gittik. Stratejilerimiz çerçevesinde BDT coğrafyasına önem veriyoruz. Rusya’da bir fabrika yatırımı gerçekleştirdik, şimdi ikincisini planlıyoruz. Villeroy Boch gibi dünyanın en eski ve ünlü markalarından birinin karo bölümünü bünyemize kattık. Villeroy Boch ile daha önce ulaşamadığımız bazı yerlere ve segmentlere ulaştık. 2011 yılında Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun toplam cirosu 800 milyon euro civarında gerçekleşti. Bu cironun yarısı karo, yarısı ise banyo ürünlerinden geliyor.

Yunus Erdoğdu: Yapı Grubu nerelerde üretim yapıyor, ticari organizasyonlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ahmet Yamaner: Almanya’da dört fabrikamız var. Ayrıca iki fabrikamız Fransa’da, bir fabrikamız ise Rusya’da bulunuyor.  Türkiye’de ise yapı grubunun dört fabrikası faaliyet gösteriyor.  Ticari organizasyonlarımız ise yurtdışında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna’da faaliyette. Hedefimizde Kazakistan var.  Hindistan’ı ise orta ve uzun vadede stratejik bir pazar olarak görüyoruz.

 

‘ECZACIBAŞI İSTİKRARLI ENERJİ İÇİN RUSYA’YI SEÇTİ’

Yunus Erdoğdu: Ahmet Bey, bildiğimiz kadarıyla Rusya’da karo fabrikası kurmadan önce, özellikle Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi ve Moskova arasında fabrika yatırımının yeri konusunda seçim yapmak durumunda kaldınız. Hammadde açısından Ukrayna bu kadar zenginken neden yatırım yeri olarak Ukrayna’yı seçmediniz?

Ahmet Yamaner:Bu kararı alırken, hammaddeyi yakınlığı ya da pazarı yakınlığı ön plana alacaktık. Pazara yakınlık son kararımızda belirleyici oldu.  Donetsk Bölgesi evet hammadeye yakın ve bugün Ukrayna’dan madencilik şirketimiz Esan Eczacıbaşı aracılığıyla büyük miktarda hammadde satın alıyoruz ama bu coğrafyada en büyük pazar Moskova ve çevresinde. Rusya’da yatırım yapmayı tercih etmemizin bir başka önemli nedeni ise Rusya’daki rekabetçi ve istikrarlı enerji fiyatları. Sektörümüzde girdi maliyetlerinde enerjinin payı yüzde 30’ları buluyor. Ukrayna’da enerji konusu ne yazık ki istikrarlı bir profil çizmiyordu.

Rusya’da, karo fabrikası geçtiğimiz aylarda devreye girdi, seramik sağlık gereçleri fabrikasını ise önümüzdeki yıl faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu aşamada Rusya dışında iki ülkede ticari teşkilatlanma öngördük. Bunlardan birincisi Ukrayna, ikincisi ise Kazakistan.

 

‘UKRAYNA’DA REKABET OLDUKÇA SIKI’

Yunus Erdoğdu: Yapı Grubu olarak Ukrayna’da rekabeti nasıl görüyorsunuz?

Ahmet Yamaner: Ukrayna’da rekabet oldukça sıkı. Her şeyden önce Ukrayna kil, kaolen gibi seramik hammadesi açısından zengin bir ülke. Dolayısıyla başta İtalyan sermayeli ortaklıklar olmak üzere, ülkede çok sayıda üretici var.

Yunus Erdoğdu: Ukrayna’daki yatırımınız  ve yatırım planlarınız nelerdir?

A.Y. Ukrayna’da üretim tesisi kurmadık ama Ukrayna pazarında büyümeye önem veriyoruz. Bu çerçevede kendi firmamızı kurduk. Yurtdışında Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya’dan sonra Ukrayna’daki firmamız Vitra’nın 5. yurtdışı firması oldu. İlk etapta 3 ay önce depomuzu hizmete aldık. Bir sonraki aşamada ise mağazalaşmayı planlıyoruz. Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan gibi ülkelerin bulunduğu BDT coğrafyasında 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an için Rusya’da beş mağazamız var, bu yılsonuna kadar ise 2 mağaza daha açacağız. Bu coğrafyada 200 olan personel sayımızı, 2013 yılında 400 personele çıkarmayı amaçlıyoruz.

Yunus Erdoğdu: Ukrayna seramik üretimi konusunda istikbal vaat eden bir ülke mi?

Ahmet Yamaner: Ukrayna, enerji sorununu halledebilirse, bu sektörün ihtiyaç duyduğu zengin hammaddeleriyle önemli bir üretici ülke olabilir. Ancak ülkede istikarlı ve rekabetçi gaz fiyatları olması şart.

Yunus Erdoğdu: Bu coğrafyada özellikle bürokratik zorluklar yatırımcıları, işadamlarını bezdiriyor. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir?

Ahmet Yamaner: Tabii biz 1980 öncesi Türkiye’deki bürokratik zorlukları bildiğimiz için, buralarda yabancılık çekmiyoruz. Gümrüklerde, izinlerde sorunlarla karşılaşıyoruz ama siz işinizi yasalara uygun yaptığınız sürece eninde sonunda sorunlar çözülüyor. Rusya fabrikasının kurulumunda gaz bağlanması konusu biraz zaman aldı ama özellikle yerel yöneticilerin gayretiyle sorunlar aşıldı.

 

‘TÜRK MÜTEAHHİTLER EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ’

Yunus Erdoğdu: Vitra, Türkiye’de çok bilinen bir marka, adeta sektörün belirleyicisi durumunda, başta Rusya, BDT coğrafyasında markanın tanınırlığı nedir?

Ahmet Yamaner: Rusya’da en büyük avantajımız Türk müteahhitler oldu. Özelikle büyük projelerde Enka, Rönesans, Polimeks, Ant Yapı gibi firmalar Vitra kalitesini bildikleri için pazara hızla giriş yapma imkânımız oldu. Sektörde talebi ulaşmada bir başka önemli nokta, mimarlar tarafından tercih ediliyor olmak, zira mimarlar müşteri tercihlerinde belirleyici oluyor. Rusya’da mimarlarla sıkı çalışıyoruz, aynı şekilde Ukrayna’da da aktif olacağız. Perakendede ise talebi pazarlama yatırımları ve mağazalaşarak oluşturuyorsunuz. Onun için biraz önce belirttiğim 20 mağaza hedefini koyduk. Ukrayna’da kısa bir süre sonra mağazalaşmaya başlamayı planlıyoruz.

Yunus Erdoğdu: O zaman şunu söyleyebiliriz, BDT coğrafyasında Ukrayna, Rusya’dan sonra en önemli pazarınız?

Ahmet Yamaner: Evet, doğru. Kazakistan, lojistik olarak uzak kalıyor. Hâlbuki hem Türkiye’den, hem Almanya’dan hem de Rusya’dan ürünü Ukrayna’ya rahatlıkla sevk etmek mümkün. Mesela Rusya’dan buraya yaptığımız ihracatta tır yalnızca 4 günde geliyor, arada gümrük konusunda ise hiçbir sorun yok. Türkiye’den geldiğimizde ise hepimizin bildiği Ukrayna gümrüklerindeki sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Ancak bu sorunlar iki ülke arasında imzalanacak Serbest Ticaret Antlaşması ile kısa bir süre sonra azalacaktır.

Yunus Erdoğdu: Ahmet Bey, Interbud Kiev’e kaçıncı kez katılıyorsunuz, fuardan genel olarak memnun musunuz?

Ahmet Yamaner: Bu fuara 3. kez katılıyoruz ancak bu sefer çok daha iddialı bir biçimde katılıyoruz. Tabii bunda Ukrayna’daki ticari organizasyonumuzu başlatarak depo açmamız ve kadro yapılanmasına gitmemiz önemli etken oldu. Fuar standımız, fuarın en iyi standı olarak nitelendiriliyor. Talepten ve fuardaki genel hareketlilikten memnun olduğumuzu söyleyebilirim.

 

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]