Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna Başbakanı Azarov, Türkiye ziyareti öncesi İHA’ya konuştu

Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, 10 yıldır ekonomik reformları ve modernizasyonu başarı ile uygulayan Türkiye ile geniş kapsamlı işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Başkent Kiev’de İhlas Haber Ajansı’na (İHA) özel röportaj veren Azarov, “Türkiye ve Ukrayna aynı denizi paylaşan, ilişkileri yüzyıllar öncesine dayanan iki komşu ülke. Ekonomimizi güçlendirecek bir dizi reform ve modernizasyon yapıyoruz. On yıldır bu reformlarda çok başarılı olan Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz. Çünkü Türk halkının başarılarını hayranlıkla izliyoruz” dedi. Türkiye’nin, hızlı bir şekilde dünyadaki lider ülkeler arasına katılmasını memnuniyetle takip ettiklerini ifade eden Mykola

Azarov, dinamik bir şekilde gelişen ve kalkınan bir ülke ile işbirliği yapmanın kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.

Ukrayna ekonomisinin iyiye gittiğini ifade eden Azarov, “Gayrisafi milli hasılada yüzde dörtlük bir artış var. İnşaat sektörü de krizi atlatmaya başladı. Birçok altyapı projesi gerçekleştirildiği 2010 yılı bizim için krizden çıkışın başlangıç noktası oldu” şeklinde konuştu.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok dinamik ve üretken bir lider olduğunu söyleyen Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, “Son derece nüfuz sahibi bir politikacı. Kendisinden emin olmasını ve özgüvenini çok beğeniyorum. Türkiye’nin uyguladığı politika, bir lider olarak onun eseri ve biz kendisini saygı ve hayranlıkla izliyoruz” diye konştu.

Polonya ile birlikte düzenleyecekleri 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası hazırlıklarında aksama olup olmadığı şeklindeki soruyu yanıtlayan Azarov, “Aksamalar her zaman olacaktır. Ancak genel olarak ciddi bir sıkıntı yok ve tesislerin turnuvaya yetişeceğini söyleyebilirim. Türk firmaları da ciddi destek veriyor. Mesela hava alanının yenilenmesini bir Türk şirketi yapıyor” dedi.

Rusya ile olan sorunlarının hızla çözülmekte olduğunu vurgulayan Mykola Azarov, hem hükümetlerinin hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Rusya ile ilişkilerin gelişmesine yönelik politika izlediğini belirterek, “Biz bütün komşularımızla ilişkilerimizi daha iyi noktaya getirmek istiyoruz. Şüphesiz komşular arasında ihtilaflar yaşanabilir, ancak her şeyden önce komşu ülkelerin birbirine saygı duyması lazım. Bir ülke, ikili görüşmelerde bir yandan kendi fikirlerinin doğru olduğunu savunurken diğer yandan da

komşusunun düşüncelerine saygılı olmalı” diye konuştu.

Ukrayna topraklarında Türkiye ile birlikte kuracakları Serbest Ticaret Bölgesi projesinde gecikme olup olmadığını açıklığa kavuşturan Azarov, “Şu anda bürokrasiden kaynaklanan bir aksama yok. Detaylar üzerinde çalışılıyor ve pek çok konuda mutabakat sağlanmış durumda. Bu, uzun vadeli bir proje olacaktır. Ukrayna taahhüt ettiği bütün şartları yerine getirecektir. Dolayısı ile her konuyu en ince ayrıntılarına kadar inceliyoruz. Ayrıca, Avrupa Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile de benzer

çalışmalarımız var. Amacımız Ukrayna ekonomisinin gelişeceği şartları oluşturmaktır” dedi

Kabineye hiç bayan bakan almadığı için ağır eleştirilere uğrayan Ukrayna Başbakanı Azarov, bu konudaki düşüncelerini de şöyle aktardı: “Ukraynalı bir kadın üç yıl boyunca başbakanlık yaptı ve ülkeyi iyi yönetemediği için çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Benim için bakan olacak kişinin bilgi ve tecrübeleri cinsiyetinden çok daha önemli. Kabineyi oluştururken elimde bu işi yapabilecek olanların çoğu erkekti. Ancak ileride kadın bakan da kabinemize girebilir”.

Hürrem Sultan’ın hayatını anlatan Muhteşem Yüzyıl isimli dizinin Türkiye’de izlenme rekorları kırması konusuna da değinen Azarov, “Yaklaşık 10 yıl önce Hürrem Sultan’ın hayatını anlatan bir film Ukrayna’da da yapıldı ve Ukrayna halkı da bu filmi ilgiyle izledi. Türkiye’de yapılan diziyi de Ukrayna’da memnuniyetle yayınlamak isteriz” dedi.

14-15 Mart tarihlerinde yapılacak Değişim Liderleri Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye’ye geleceğini belirten Mykola Azarov, “Bu, benim ülkenize yapacağım ilk ziyaret ve Türkiye’yi çok merak ediyorum. Çok köklü tarihi geçmişe sahip büyük bir ülke. Üstelik yakın komşularımızdan biri ve hızla gelişen kalkınan bir ülkeyi gözlerimle görmek istiyorum” şeklinde konuştu.

 

Bahadır Vanli – Kiev – İHA

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]