Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da halkın geliri azaldı

Ukrayna’da 2015 ilk çeyreğinde halkın geliri yüzde 6 arttı, harcamaları ise yüzde 12 arttı.

Ukrayna Devlet İstatistik Kurumu, 2015 yılının ilk üç ayında piyasa fiyat faktörünü göz önünde tutarak vatandaşların gerçek alım gücünü hesapladı. Yapılan araştırma sonucunda vatandaşın reel gelirin yüzde 23,5 azaldığı görüldü.

Kurumun verileri bazında seneye göre nominal gelir ise yüzde 6,2 arttı. Böylece halkın mal ve hizmet alımı için olan gelir yüzde 4,2 arttı, ama fiyat faktörüne göre harcanabilir gelir yüzde 23,5 azaldı.

İstatistik kurumuna göre 2015’in ilk çeyreğinde kişi başı ortalama gelir, 6 bin 297,6 grivna oldu, (300 dolar) bu rakam geçen seneye göre 276,4 grivna (14 dolar) daha fazla. Ukrayna parası grivna dolar karşısında devalüe olmadan önce 2013 yılında ise 6 bin 297,6 grivna geliri olan birisinin aylığı yaklaşık 787 dolara denk geliyordu.

Görünürde gelir rakamı her ne kadar grivna bazında artsa da dövizin aşırı değerlenmesi nedeniyle paraları eriyen Ukraynalılar yaş meyve ve sebze gibi ithal gıda ürünlerin yerli ürünlere yöneldi. Öte yandan ülkede ithal ürünlere olan taleplerde düşüş kaydedildi. Başta doğalgaz olmak üzere petrol gibi ürünleri ithal eden Ukrayna’da artan enerji tarifeleri ve fiyatlar düşük gelirli vatandaşları mağdur etti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]