Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

25 bin Türk için tarihin en büyük tahliye operasyonu

Ankara, şiddet olaylarının gittikçe tırmandığı ve ölü sayısının arttığı Libya’da bulunan Türk vatandaşları ülkeye getirmek için Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye operasyonunu başlattı. Dışişleri’nde yapılan olağanüstü toplantının ardından dün iki feribot Libya’ya gönderildi.

Ankara, gösterilerin şiddet olaylarına dönüştüğü Libya’da bulunan yaklaşık 25 bin Türk vatandaşın güvenli bir şekilde ülkeye dönebilmesi için düğmeye bastı. Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye operasyonu kapsamında önceki gece Dışişleri Bakanlığı’nda olağanüstü bir toplantı yapıldı. Buna göre uçakların inemediği Bingazi’ye kara ve denizden ulaşılmasına karar verildi. İstanbul Deniz İşletmeleri’ne (İDO) ait 1200’er kişilik iki gemi dün Lib-ya’ya gönderildi. Feribotların güvenliğini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait firkateyn sağlıyor. Libya’daki vatandaşların bir kısmının ise karayoluyla Mısır’a nakledilerek buradan uçakla yurda getirilmesi planlanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da bizzat Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’yi iki defa telefonla aradı. Erdoğan’ın Kad-dafi’den Türk vatandaşları almaya gidecek uçaklara izin verilmesini istediği bildirildi. Bu çerçevede Türk Hava Yolları’na ait 4 uçak hazır bekletiliyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay ve Milli İstihbarat Teşkilatı yetkilileri başta olmak üzere birçok kurumun katılımıyla gece 22.00’de başlayan ve saat 03.00’e kadar süren acil toplantı yapıldı. Toplantının ilk bölümünde Libya’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi ele alındı, ikinci bölümünde ise Ortadoğu’da başlayan demokrasi talepleri masaya yatırıldı. Olağanüstü zirvede Libya’daki Türk vatandaşların ivedilikle yurda tahliye edilmesi öncelikli konu olarak belirlendi. Vatandaşları almaya gidecek uçaklara izin verilmesi için Başbakan Erdoğan Libya lideri Kaddafi’yi aradı. Dışişleri kaynaklarının Zaman’a verdiği bilgiye göre görüşmede sadece Türk vatandaşlarının durumu ele alındı. Erdoğan, oradaki işçilerin ailelerinin endişe içinde bulunduğunu belirterek tahliyeler için kolaylık istedi. Kaddafi bu talebe olumlu cevap verdi. Ancak ilerleyen saatlerde ülkedeki karışıklık sebebiyle izni verecek Libya makamlarıyla bir türlü iletişim kurulamadı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan tekrar telefona sarıldı. Erdoğan, Libya liderine uçuşlar için muhatap alacak kimse bulamadıklarını belirterek Kaddafi’den devreye girmesini istedi. Muammer Kaddafi bu talebe de olumlu cevap vererek gerekenin yapılacağını bildirdi.

İDO’nun bin 200 kişi ve 200 araç kapasiteli Osman Gazi ve Orhan Gazi gemileri, hazırlıkların tamamlanmasının ardından dün Libya’ya hareket etti. Feribotlarda ambulanslarla birlikte Kızılay, İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden oluşan 30 kişilik bir ekip hazır bulunuyor. Libya’ya 22 saatte ulaşması beklenen feribotlara, yolculuk boyunca bir firkateyn eşlik edecek. Kızılay Marmara Afet Yönetim Müdürü Bayram Emir de ”İDO’nun iki gemisi ile 3 bin battaniye, 3 bin uyku tulumu ve 500’er adet çocuk ve bayan beresi gönderiyoruz. Bunların yanı sıra vatandaşlarımıza yiyecek, içecek, su ve temel ihtiyaç malzemelerinin yer aldığı erzak kumanyaları da götürüyoruz.” bilgisini verdi.

Libya’daki olaylardan etkilenen 250 kadar Türk vatandaşı da Bingazi kentinden karayolu ile Mısır’a getirilmek suretiyle tahliye edilecek. Vatandaşlar, Mısır’a giriş yaptıktan sonra karayoluyla İskenderiye kentine getirilecek, buradan da uçak ile İstanbul’a gönderilecek. Dün akşam saatlerinde ise Libya Hava Yolları’na ait uçak, Trablus’tan 170 yolcuyu İstanbul’a getirdi. Önceki gün akşam THY uçağı ile 288 kişi Bingazi’den İstanbul’a getirilmişti. Yurda sağ salim dönen vatandaşlar, şiddet olaylarının devam ettiğini, şantiyelere yapılan saldırıların artış gösterdiğini anlattı. Yolculardan Mimar Abdurrahim Bayramoğlu, yağmalama ve şiddet olaylarının ülke geneline yayıldığını ifade ederken, “Tüm Türk şantiyeleri yıkılıyor, yağmalanıyor. Kendimizi zor kurtardık. Trablus Havalimanı insanlarla dolup taştı. İnternet çalışmıyor, telefonlarda zorluk var.” dedi.

MAHSUR KALAN TÜRK İŞÇİLERE LİBYALILAR YARDIM EDİYOR

Şiddet olaylarının yaşandığı kentlerden biri olan Libya’nın liman şehri Derne’deki Türk işçilerin, bir düğün salonuna sığındıkları bildirildi. Çalıştıkları şantiyenin yakıldığını aktaran Türk işçilerden Erdal İyidoğan, halk tarafından kalmaları için bir düğün salonuna getirildiklerini söyledi. İyidoğan, “Yaklaşık 150 Türk işçi bir düğün salonunda kalıyoruz. 30 kişi de dışarıda bir yerde kalıyor. Bizi buraya cuma günü getirdiler. Yemek yok, yöre halkı bize ekmek ve su getiriyor. Derne’de hiçbir polis veya güvenlik gücü kalmadı. Liman yağmalandı ve çalıştığımız şantiye yakıldı. Derne’de artık devlet yok.” dedi.

Ankara’nın tahliye planı

1) Öncelik 25 bin vatandaşın tahliyesi, bu amaçla acil tahliye için tüm imkanlar seferber edilecek. 2) Uçakların inişine izin verilmesi için Libya ile üst düzey temas kurulacak. Başbakan Erdoğan bu çerçevede iki defa Libya lideri Kaddafi’yi aradı. 3) Tahliye için Bingazi Başkonsolosluğu’na 5 diplomat ile Özel Harekâtçılardan oluşan bir ekip gönderildi. 4) Uçakların inemediği Bingazi için denizyolunu kullanmak üzere 2 feribot yola çıktı. 5) Tobruk’taki Türk vatandaşlarının Mısır’a kadar getirilip, buradan uçakla tahliyesi için mutabakat sağlandı.

 

SERVET YANATMA – TUNUS YASİN KILIÇ

 

ZAMAN

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]