Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AA, kendi muhabirinin Zelenskiy’e sorduğu soruyu haber yapmadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün yılın son basın toplantısını gerçekleştirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, yıl sonu basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş başta olmak üzere küresel ve bölgesel gündem başlıkları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Canlı yayında gerçekleşen basın toplantısında Anadolu Ajansı muhabiri İsrail – Filistin savaşı karşısında Zelenskıy’nin görüşünü sordu.

AA muhabiri, sorusunu Rusça sormak istedi.

AA: İyi akşamlar… Zelenskıy: İyi akşamlar… AA: Rusça sormama müsaade eder misiniz? Zelenskıy: Hayat ne kadar değişti… Tercüman (Rusçadan Ukraynacaya) tercüme etmeye başladı. Enteresan… AA: İsrail’in saldırıları sonucunda yaklaşık 20 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Bunlardan 8 bini çocuk. İsrail’in saldırıları sonucunda yaklaşık 20 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Bunlardan 8 bini çocuk. Gazze’de sivillere olanla, Ukrayna’da sivillere olanlar arasında herhangi bir benzerlik görüyor musunuz? Gazze’deki sivillerin ölümünü katliam olarak adlandırabilir misiniz? Filistin’de 20 bin kişinin öldürülmesini kınıyor musunuz?

Soruyu Zelenskıy şu şeklilde cevaplandırdı: Soru için teşekkür ederim. İlk olarak biz; iki devletin politikasını, yaşanan trajediyi de tanıyoruz. İki ülke topraklarındaki insani sonuçlar (kayıplar) korkunç. Biz İsrail‘in ve Filistin‘in bağımsız halkını tanıyoruz. Ama… Ben oradaki durumu ve bizim savaşımızı denk görmem. Neden mi? Rusya‘nın, Ukrayna‘yı işgal ve istilası bir terör saldırısı sonucunda başlamadı. Ukraynalılar tarafından, Rusya‘ya karşı bir terör saldırısı ile başlamadı. Hiç kimse bunu yapmadı. Bağımsız bir devlete yaşıyorduk. Düşman bize geldi ve insanımızı öldürdü. Bu nedenle bunlar farklı şeyler. Bir kere daha taziyelerimi ifade ediyorum….

“RUSYA, BU YIL CEPHEDE HERHANGİ BİR SONUÇ ELDE EDEMEDİ”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın basın toplantısından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Savaşın 2024’te bitip bitmeyeceği sorusunun cevabını kimse bilmiyor. Savaşın uzun yıllar süreceğini söyleyen Batılı ortaklarımız bile bilmiyor. Bunlar birer görüştür.

Ukrayna’nın gökyüzünü kontrol edememesi ve yeterli cephaneye sahip olmaması, 2023’te güneydeki operasyonu etkiledi.

ABD’nin bize ihanet etmeyeceğinden ve her şeyin eksiksiz yerine getirileceğinden eminim.

Savaş alanına gelince, Rusya bu yıl cephede herhangi bir sonuç elde edemedi. Geçtiğimiz yıl olan 2022’yi anlatmıyorum, 2023’ten bahsediyorum. Donetsk bölgesinin idari sınırlarına doğru ilerleyemediler ve bu hedefe ulaşamadılar. Bu nedenle, Ukrayna açısından yenilgi olarak bahsedilebilecek bir şey yok. Rusya herhangi bir zafer elde edemedi. Üç gün diyorlardı bugün (savaş) iki yıla yaklaştı… Savaşçılarımıza, vatandaşlarımıza şan olsun. Bunun için onlara bir kez daha minnettarım…” 

“ULUSLARARASI DESTEK AZALSA BİLE UKRAYNA ASLA KAYBETMEYECEK”

Basın toplantısında Zelenskıy’a, uluslararası ortakların Ukrayna’ya olan desteğine ilişkin soru yöneltildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı bu konu hakkında şöyle konuştu:

“Zor durumdaydık ve neredeyse tamamen işgal edilmiştik, en azından devletimizin merkez bölgeleri… Altyapı tesisleri, devletimizin lojistiği, yollar, demiryolları, gıda dağıtımı, ekonomi, geçici olarak işgal edilen şehirlerin finansman olanakları… Tam bir abluka altındaydık. Ve sonra ortaya çıktık ve karşı koyduk. İnsanlarımız, Tanrı, ortaklarımız… Tüm bunlar yardımcı oldu. Şimdi ise farklı bir durumumuz var. Ve zorluklar olduğuna da katılıyorum; top mermileri, ATGM’ler, topçu sistemleri, bu sistemlerin onarımı, nakliye vb. gibi pek çok konuda desteğe ihtiyacımız var. 

Herkes bunun kolay olmadığını anlıyor. Bahsettiğiniz risk her zaman var, hepimiz yaşayan insanlarız ve yaşıyoruz ama Ukrayna’da yaşayıp mücadele etmemiz ve çok güçlü bir şekilde inanmamız gerekiyor. Kelimelere değil sonuca yaklaşmaya inanmak. Bu, her gün adım atmak anlamına gelmektedir. Uluslararası ortakların desteği azalmaya devam etse bile Ukrayna savaşı kaybetmeyecek.”

UKRAYNA’NIN  BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’a basın toplantısında Rusya ile müzakere ihtimali de soruldu. Zelenskıy, Rusya ile müzakere konusunun şu anda geçerli olmadığını belirtti. Zelenskıy, Ukrayna ve 50 ayrı ülke ile beraber Barış Formülü konusunda ortak bir tutum sergilediklerini vurguladı.

Bilindiği üzere; Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi’nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü’nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi’nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı’nın uygulanması, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.

UKRAYNA’NIN NATO’YA ÜYELİĞİ

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği konusunda ise, “Bu bizim için en güçlü seçenek ama ittifaka davet edilmiyoruz. Bütün bu kısmi sinyaller saçmalık. Benim için bir yerlerde belirsiz bir şey bu” açıklamasını yaptı.

SAVAŞ ESİRLERİ VE ASKERLİK YAŞI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, savaşın gidişatıyla beraber yeni düzenlemelere gidileceğini ifade etti. Şu an için kadınların askere alınmasının düşünülmediğini kaydeden Zelenskıy, askerlik yaşının 25’e çekilmesiyle ilgili çalışmanın gündemde olduğunu vurguladı. Rusya ile yaşanan esir takası hakkında konuşan Zelenskıy, “(Esir) değişiminin karmaşık olmasının nedeni Rusya Federasyonu tarafından geliyor. Takas yolu açılacak. Yeterli sayıda savaş esirimizin geri dönmesi için şu anda çalışıyoruz. Umarım yakın zamanda bir haber gelir” değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]