Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

19 yaşın kutlu olsun Ukrayna!

Ukrayna’da, 24 Ağustos 1991 tarihinde Ukrayna Yüce Meclisi’nin Bağımsızlık Kararnamesinin kabulü ile ilan edilen bağımsızlığının 19. yıldönümünü coşku ile kutladı. Nice yıllara, Ukrayna.

Daha çiçeği burnunda cumhuriyet bu bağımsızlık bayramında da kendi hayatlarını ülkelerinin bağımsızlığı için feda edenler unutulmadı saygı ile andı.

Ülkesinin bağımsızlı için canını feda edenler hep anılacaktır. Onlar ötelerde anıldıkları için değil, belki ülkelerin bağımsız olduğu için daha mutlular.

Ben de buradan milleti için kendi nefsini feda edenleri bir kez daha saygıyla anıyorum. Ne mutlu vatan sevdası ile tutuşup bağımsızlık meşalesini yakan yiğitlere.  

Bağımsızlık yılları içerisinde Ukrayna Devleti köklü bir dönüşümler yaşıyor. Komşuları ile sıfır sorun ve açık kapı politikası izlemesi ülkemiz ile ilişkilerin gelişmesi adına da ümit verici.

Devlet ile hükümet çatışmadan el ele, vatandaşlarının çıkarlarını gözeten bir iç-dış politika takip ediyor. Ukrayna’nın güvenilir uluslararası bir ortak ve iyi komşu olması için çalışıyor.

İçimizde bu çalışmanın neticesin göremeyenler olabilir onlara sadece bir örnek vereceğim 19 yıldır bir terör saldırı olmadı bu ülkede. İnşallah hiç olmaz. Bu örnek yeter sanırım.

Ukrayna’nın önceliklerinde bizdeki gibi ilk sırada halkına yüksek yaşam standartlarının sağlanması ve Ukrayna’nın güçlü ekonomisi olan etkili bir Avrupa, devleti olması gibi konular var. Fakat bizden daha şanslılar anayasalarını asker yapmadı.

Ocak ayında seçimden önde çıkan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç göreve gelir gelmez devletin yenilenmesine içeren; “Zengin Toplum, Rekabet Edebilecek Ekonomi, Etkili Devlet” adı altında 2010-2014 yılları kapsayan ekonomik reform paketini uygulanmaya başladı bile.

Bu program çerçevesinde Ekonomik Reform Komitesi kuruldu. Söz konusu komitenin ana görevi dünyadaki mali kriz bunalan iş dünyasına bir nefes aldırılmaktan ibaret. Komitenin stratejilerinin ne denli hayata geçirileceğini hep birlikte göreceğiz.

Fakat sayılar gidişatın olumlu olduğunu gösteriyor. GSYİH 2010 yılın ilk yarısında 2009 yılın ilk yarısındaki verilere göre yüzde 6,3 artmış. 2010 yılın Ocak-Haziran döneminde üretilen sanayi malların oranı geçen senenin aynı döneme göre yüzde 12 artmış. 2010 yılının ilk yarısında ihracat ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 30,6 ithalatı ise yüzde 25,8 artış kaydetmiş.

Gelelim dış politikaya, Ukrayna’nın da dış politika hedefi dünya arenasında Ukrayna’nın milli çıkarlarının savunmak için etkili bir mekanizmanın oluşturulmasından ibaret.

Ukrayna, dış işlerinin gayesi; AB, Rusya ve ABD ile yapıcı, dengeli ve karşılıklı menfaatlere dayanan bir işbirliği tesis etmek.

Ukrayna’nın dış politikasının önemli bir yönün de, Türkiye ile komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi. Ukrayna, Türkiye ile olan ilişkilerin stratejik ortaklık düzeye çıkarılmasına olumlu bakıyor. Bu çok güzel bir gelişme ne var ki bunu vizeleri kaldırarak icraata dökmesi ilişkileri taçlandıracaktır. Vize kaldırmamasını da anlayışla karşılıyorum çünkü Türk halkı olarak bir türlü Ukraynalı dostlarımızı doğru tanıyamadık.   

Ukrayna devletinin yüzyıllarca verdiği bağımsızlık mücadelesinde, Osmanlı Devleti’nin önemli rolü vardı. Osmanlı her zaman Ukrayna Milli Hareketini destekliyordu.

1648 yılında Ukrayna Kozak Topluluğunun Lideri Boğdan Hmelnıtskıy’ın, Sefareti İstanbul’da Osmanlı Devleti ile ilk Anlaşmayı imzalamıştı.

18. Yüzyılda Ukrayna Anayasasının mimarı olarak tanınan ünlü düşünür ve devlet adamı Pılıp Orlık, Osmanlı Topraklarına sığınmıştı.

1915 yılında Talat Paşa Osmanlı adına Ukraynalıların bağımsızlık haklarını tanımıştı.
Bu olay tarihe Ukrayna Bağımsızlık Hareketinin ilk uluslararası tanımı olarak geçmişti.

Şubat 1918 tarihinde Osmanlı, Ukrayna’nın Bağımsızlığını tanıyan Brest Barış Antlaşmasının tarafı olup Ukrayna ile ayrı bir anlaşmayı imzalamıştı.

Ukrayna tarihinin Sovyet Döneminde de Türkiye ile dostluk ilişkiler devam etmiştir. 2 Ocak 1922 tarihinde Ankara’da Taraflar Dostluk ve Kardeşlik Anlaşmasını aktetmişlerdi.

Aralık 1922’de Ukrayna’nın Sovyet Birliğine girmesiyle ikili ilişkiler 1990 yıllarına dek kesilmiş oldu.

Yine de Aralık 1991’de Reisicumhur rahmetli Turgut Özal liderliğindeki Türkiye, Ukrayna’nın Bağımsızlığını tanıyan ilk devletler liginde yerini almıştı.

Uzun süredir gerçekleşmesi beklenen Türkiye cumhurbaşkanı gerek başbakanının Ukrayna’ya yapacağı resmi ziyareti ile iki dost halk arasındaki ilişkilerin yenilenmesi bekleniyor.

Her iki ülke liderlerinin omzunda, vizelerin kaldırılması, serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması gibi önemli yükler var.

Biz de iki ülke idarecilerinin söz konusu ziyaretlerin içini doldurup, devletlerimizin yapılandırılmasına önemli etki oluşturmasını, Karadeniz’in mal ve insanların serbest dolaştığı güvenlik ve istikrar gölüne çevrilmesi istiyoruz.

YUNUS ERDOĞDU / KİEV

Yunus Erdogdu

Kartınızı Oluşturun

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]