Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin: Özür dilerim, Kırım’ı NATO’ya veremeyiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarihi Rus toprakları olarak tanımladığı Kırım’ın NATO’nun bir parçası olmasına izin vermeyeceklerini, Ukrayna’nın NATO üyesi olmamasının garantisi olmadığını söyledi.

Fransız televizyonuna konuşan Putin, Avrupa ve ABD’de ortakları ile diyalog kurduklarını, sorunun diplomatik ve barışçıl yollarla çözümü için çalıştıklarını kaydetti. Rus lider, “Herkesin şunu anlaması gerekiyor… Bizim kabul edilebilir bir çözüm bulunması yönündeki girişimlerimize karşılık, onlar Ukrayna’da darbeyi destekledi. Bundan sonra da biz Ukrayna’nın Kuzey Atlantik askeri blokunun parçası olmamasını garanti edemiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumda etnik Rus halkının yoğun yaşadığı tarihi toprakları ittifaka veremeyeceklerini kaydeden Putin, “Özellikle Kırım halkı Rusya’nın bir parçası olmayı istemişken, özür dilerim. Ancak biz farklı bir şekilde davranamazdık…” şeklinde konuştu.
Putin, Ukrayna’da iktidara gelen Petro Poroşenko’nun güney ve doğu bölgeleri ile diyalog başlatılabilmesi için hala bir şansı olduğunu vurguladı.

“RUSYA İMPARATORLUĞU HEDEFİMİZ YOK”

Rusya İmparatorluğu’nun canlandırılacağı yönündeki iddiaları reddeden Rus lider, “Biz Rus milliyetçiliğini teşvik etmiyoruz. Biz Rusya İmparatorluğu’nu da canlandırmıyoruz… Biz ülkemizi kendi sınırları içinde kalkındırmak istiyoruz. Diğer ülkelerin yaptığı gibi, Avrasya coğrafyasında Gümrük Birliği ve Avrasya Birliği gibi ekonomik entegrasyonu güçlendiriyoruz.” tespitinde bulundu.
Sovyetler Birliği içinde yaşayan insanlardan 25 milyonunun birliğin dağılmasının ardından yabancı vatandaş olduğunu hatırlatan Putin, bunun siyasi ve ideolojik olmaktan çok insani bir yıkım olduğunu belirtti. Rus lider, “Aileler bölündü, insanlar işlerini kaybetti. Bu büyük bir problemdi…” dedi.

“SURİYE’DE MEŞRU YÖNETİMİ DESTEKLİYORUZ”

Suriye krizine de değinen Putin, Rusya’nın meşru hükümetin iktidarda kalmasını desteklediğini söyledi. Rus lider, “Biz Suriye’nin Sudan gibi parçalanmasından endişe ediyoruz. Irak ya da Afganistan gibi olmasından korkuyoruz… Suriye’de çok sayıda El Kaide bağlantılı militan var… Hiç kimse onların varlığını inkar etmiyor… Ancak şunu bilmek gerekiyor ki, oradaki teröristler diğer ülkelere, Avrupaya da gidebilir.” uyarısında bulundu.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]