Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’nin ilk Rusça gazetesi 4 yıldır yayınlanıyor

Türkiye’de yayımlanan Rusça bir gazete eksikliğini gören bir grup girişimcinin kurduğu Bosfor, 4 yıldır Türk firmalarının Rus işadamlarına tanıtımında köprü görevi görüyor.

Bosfor’un Genel Yayın Yönetmeni Talha Balık, Türkiye’de yıllardır yayımlanan İngilizce gazeteler olduğunu ancak Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Türkiye ile Rusça konuşulan ülkeler arasındaki ilişkilerin ve ticaret hacminin artmasına rağmen, Rusça gazete konusunda bir boşluk yaşandığını söyledi. Rusya’da birkaç yıl öğretim görevlisi olarak kalan Balık, Türkiye’ye döndükten sonra bu boşluğu doldurmak için bir grup arkadaşıyla Bosfor’u kurduğunu belirtti.

Gazetenin Yayın Yönetmeni Talha Balık Vesti Turtsii Bosfor Gazetesi, 2006 yılından beri haftalık Rusça yayınlanan bir gazetedir. Gazete, Türkiye’nin tek Rusça gazetesi olma özelliğini taşırken, başta ekonomi olmak üzere sosyal, kültürel ve turizm konulu haberlerle Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyeti ülkeleri vatandaşlarına ülkemiz hakkında bilgilendirici haberler içermektedir. Türkiye’de Rusça konuşanlar, okuyanlar ve Rusçaya ilgisi olanların bu dilde takip edebileceği tek gazete niteliğinde olan Bosfor, Türkiye’nin değişik illerindeki aboneleri ve bayi satışlarının yanı sıra Antalya ve İstanbul’daki birçok otelde ve THY’nin İstanbul, Moskova, Petersburg, Kazan, Kiev, Odesa, Riga, Minsk, Almata, Bakü, Tiflis seferlerinde yolculara dağıtılmaktadır. Aynı zaman da Rus Hava Yolları, ÖZBEKAİR ve KAZAK HAVA YOLLARI uçuş seferlerinde de yolculara dağıtılmaktadır dedi.

4 yıldır yayımlanıyor

Balık, gazetenin misyonunu şöyle anlattı: “SSCB’nin yıkılmasıyla ortaya çıkan ülkelerle Türkiye’nin ticari ilişkileri çok gelişti. Dış ticaret itibariyle şu anda ikinci büyük ortağımız Rusça konuşulan ülkeler. 16 tane Rusça konuşulan ülke var. Her yıl yaklaşık 3.5 milyon Rusça konuşan insan Türkiye’ye geliyor. Bu insanlar Türkiye’ye geldiklerinde gelişmeleri ancak 2-3 ayda bir çıkan Rusça-Türkçe dergilerden takip edebiliyordu. Biz de ülkemizi, işadamlarımızı ve şirketlerimizi daha iyi tanıtmak amacıyla haftalık bir gazete kurduk. Üç yıldır Ruslara Türkiye’yi ve Türk şirketlerini kendi dilleriyle tanıtıyoruz.”

Bosfor, özellikle markalaşmış, kurumsallaşmış veya dışa açılmak isteyen firmaları tanıtmaya özel bir önem veriyor. Talha Balık, “Ekonomi ağırlıklı haberlerle Türkiye’deki imalatçı ve ihracatçı firmalara yeni pazar olanakları yaratma, mevcut pazar paylarını geliştirme, ithalat ve ihracatta işbirliğine gitme konularında rehberlik ediyoruz” diyor. Ekonomi haberlerinin yanı sıra Türkiye’nin kültürel tanıtımına da önem verdiklerini kaydeden Balık, şöyle konuştu: “Urfa’dan Van’a, Trabzon’dan İzmir’e çok sayıda bölgeden haberlere yer vererek Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak istiyoruz. Bunu başardığımıza da inanıyorum.”

Yazın haftalık yayımlanan ve 15 bine yakın tiraja ulaşan Bosfor, kış mevsiminde Türkiye’ye gelen Rusların sayısının azalması nedeniyle 15 günde bir yayımlanıyor. Gazete ayrıca THY’nin Rusça konuşulan ülkelere yaptığı tüm seferlerde dağıtılıyor. Balık, hedeflerinin gazeteyi düzenli haftalık yayımlamak olduğunu belirtiyor.

vesti-turkey.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]