Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Muhteşem Rezalet’e bir tepki de Ukrayna’lı Hürrem’den

Ukrayna’da çekilen “Roksalana” dizisinde Hürrem Sultan rolünde oynayan Olga Sumskaya, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisini ve Ukrayna Meclis Başkanı Volodimir Litvin’in “Türkiye ile ortak film yapalım” önerisini Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi.

 

Hürrem Sultan’ın Ukrayna asıllı olması hasebiyle, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle alakalı tartışmalar bu ülkede dikkatle takip ediliyor. Ukrayna’da daha çok oynadığı Hürrem Sultan rolüyle bilinen Olga Sumskaya, “Hürrem Sultan için seviyeli filmler çekilmeli. Hürrem Sultan, Ukrayna ile Türkiye’yi yaklaştıracak bir şahsiyet. Onun hayatını öyle bir filme almak lazım ki uluslararası arenada iki ülke halkı incitilmesin ve iki ülke çıkarlarına hizmet etsin” dedi.

Muhteşem Yüzyıl’da yer alan sahneler için ise Sumskaya tepkili: “Biz Ukrayna’da çektiğimiz dizide bile haremin mahremiyetine saygı gösterdik. Hele hele toplumun muhafazakâr olduğu Türkiye’de erotik sahnelere hiç girilmemesi lazımdı. Biz de dizimizde ilk önce Kanuni ile Hürrem’in ilk halvet gecesini çekmiştik; fakat daha sonra ahlaki değerleri düşünerek kestik ve göstermedik” şeklinde konuştu.

Aleksandra’nın (Roksalana) Ukraynalı bir rahibin kızı iken Osmanlı padişahı Kanuni’ye eş olduğuna dikkat çeken Olga Sumskaya, Hürrem Sultan’ı dünyanın en şanslı kadını olarak nitelendirdi.

HÜRREM SULTAN’I İSTANBUL’DA TANIDIM

Hürrem Sultan rolünde oynamasına rağmen gerçek manasıyla Hürrem Sultan’ı İstanbul’da tanıdığını belirten Olga Sumskaya, Hürrem Sultan’ın türbesini de ziyaret ettiğini söyledi.

Sumskaya, türbe ziyaretini şu şekilde anlattı: “Hürrem Sultan’ın Türkiye’deki türbesini ziyaret ettiğimde kendime çok yakın birisinin orada yattığını hissettim ve ağladım. Biz filmimizi Ukraynalı bir yazarın yazdığı romandan yola çıkarak çektik. Biz dizide iki muhteşem insanın aşkını anlatmıştık. Hürrem Sultan çok büyük bir kadın ve biz onu maalesef Türkiye’ye gidince tanıdık. Hürrem Sultan türbesinde, Türk halkının ona olan saygı ve sevgisini gördük. Türk kızları türbeye ayakkabılarını çıkarıp büyük bir hürmetle giriyorlar ve onun için dua ediyorlardı. Bu beni çok etkiledi. Bugün imkânımız olsa Hürrem’i gösteremediğimiz diğer iyi yönleriyle de çekmek isterdik” dedi.

TÜRK ERKEĞİ ÇOK ŞEFKATLİ

Ukraynalı birçok kızın Türk erkelerle evlendiğine dikkat çeken Ukraynalı sanatçı Sumskaya, “Günümüzde güzel şeyler oluyor Ukraynalı kızlar Türk gençlerle evleniyorlar. Türk erkekleri Ukraynalı eşlerine karşı çok sevgi ve saygı duyuyor. Türk erkeği çok şefkatli ve iyi.” diye konuştu.

Hürrem Sultan’ın Muhteşem Yüzyıl’da ‘kötü’ gösterilmesine ilişkin ise Sumskaya şunları söyledi: “Ukraynalı kızları kötü rolde göstermenin bir manası yok. İnsanlar kötü gösterilen bir Hürrem Sultan’dan yola çıkarak Türklerle evlenen Ukraynalı kızları eleştirebilir. -Sizler, kindarsınız, ihtiraslısınız, ikiyüzlüsünüz, Osmanlı’yı da yıktınız- gibi yaklaşımlarla onların aile saadetlerine zarar verir. Ukraynalı kızlar güzelliklerinin yanı sıra hayat doludur. Şayet senaryo kötü bir Hürrem Sultan üzerinde kurgulandıysa yönetmenin ve yapımcıların işi çok zor, değiştiremezler. İlle de bir film çekilecekse herkesi memnun etmeli; sadece bir kesimi değil.”

Muhteşem Yüzyıl üzerine konuşan Sumskaya; “Sanat, müzik, film, şiir, edebiyat, ülkelerimizin yakınlaştırılması yönünde kullanılmalı. Toplumu bölücü değil birleştirici olmalı; değilse bir kıymeti yok” diye konuştu.

UKRAYNA’DAN ORTAK FİLM ÖNERİSİ

Türkiye’de resmi temaslarda bulunan Ukrayna Meclis Başkanı Volodimir Litvin’in, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmesinde de Hürrem Sultan konusu gündeme gelmişti. Volodimir Litvin, Şahin ile görüşmesinde ortak film önermişti.

Meclis Başkanı Litvin’in önerisini değerlendiren Sumskaya, “Hürrem Sultan’ın birlikte film yapılması önerisi çok önemli. Ukrayna sinemasının gelişmesi gerekiyor. Son dönemde Türk sineması çok ileri noktalara geldi. Türk kardeşlerimizle birlikte ortak bir proje Ukrayna’da sinemanın da gelişmesine katkı sağlar” şeklinde yorumladı.

Çektikleri dizide Hürrem Sultan’ın yaptığı hayır işlerine hiç yer vermediklerini anlatan Sumskaya, “Şimdi elimde imkân olsaydı Hürrem’in hayır işlerini göstermek isterdim” dedi.

Litvin, Şahin ile birlikte yaptığı açıklamada Hürrem Sultan ile ilgili olarak; “Bu kişinin etrafında bir romantizm var. Bizim yazarlarımızın çoğu, bu güzel ve tarihî kadın hakkında eserler yazdı. Bu konuda çekilen bir film var. Filmde Hürrem Sultan’ı, güzel oyuncumuz Olga Sumskaya canlandırdı. Bu bir film olduğu için, onu en güzel şekilde yapmak için çabalarımızı birleştirmemiz lazım. İnsani anlamda gerçekleştirmemiz gereken projeler arasındadır bu.” demişti.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]