Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya-Ukrayna doğalgaz anlaşması haftaya kaldı

Ukrayna doğalgaz krizinin çözülmesi için Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) arasında Brüksel’de yapılan zirvede anlaşma sağlanamadı.

Toplantı sonrası açıklamada bulunan AB Enerji Komisyonu Üyesi Guenther Oettinger, hükümet düzeyinde ele alınacak taslak metni görüştüklerini, anlaşmaya son halinin verilmesi için 29 Ekim Çarşamba günü yeniden üçlü bir toplantı yapacaklarını kaydetti.

Taslak metin konusunda önümüzdeki görüşmede uzlaşma sağlamayı umduklarını ifade eden Oettinger, “Rusya ön ödemeli anlaşma çerçevesinde bin metreküpü 385 dolardan Ukrayna’ya 4 milyar metreküp doğalgaz verecek.” dedi.

AB Enerji Komiseri, Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’ın ödemeyi yapamaması durumunda Avrupa şirketlerinin ödeme yapabileceğini, sonra da Naftogaz’a yeniden satabileceklerini ifade etti.

“AVRUPA SEVKİYATI KIŞ DÖNEMİNDE KESİLMEYECEK”

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ekim 2014-Mart 2015 döneminde Ukrayna’ya verilecek doğalgaz fiyatı konusunda anlaştıklarını doğruladı. Novak, Ukrayna’nın Kasım ayında 2 milyar metreküp doğalgaz alacağını, fiyatının da 770 milyon dolar olduğunu söyledi. Novak, bin metreküp için 100 dolarlık indirim yapıldığını bunun 6 aylık süre için geçerli olduğunu belirtti.

Rus Bakan, Ukrayna’ya sevkiyatın başlaması için Kasım-Aralık 2013 dönemine ait borçların ödenmesi gerektiğini belirtti. Rusya, Ukrayna’nın 5,3 milyar dolar olan borcunu 4,5 milyar dolara çekmeyi kabul etmişti. Kiev’e göre ise borç daha az.

“UKRAYNA 3,1 MİLYAR DOLARLIK BORÇ ÖDEYECEK”

AB Enerji Komiseri Oettinger, Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’ın iki paket halinde 3,1 milyar dolarlık borç ödeyeceğini söyledi. Naftogaz’ın Ekim sonundan önce 1,45 milyar dolar ödeme yapması gerektiğini ifade eden AB komiseri, “Toplamda rakam 3,1 milyar dolara ulaşacak…” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Yuri Prodan basına yaptığı açıklamada, ön ödemeli formül konusunda anlaşma sağlandığını, ancak ödeme yöntemi ile ilgili müzakerelerin sürdüğünü ifade etti. Avrupa Komisyonu ile birlikte mali sorunları çözmek için çalıştıklarını ifade eden Prodan, “Ukrayna 1-2 milyar metreküp doğalgaz yeniden ihraç yöntemi ile, 2 milyar metreküp de ön ödemeli olarak almayı planlıyoruz.” bilgisini verdi.

Rus Bakan Novak ise Ukrayna’ya dolaylı doğalgaz ihracatın yasal olarak mümkün olmadığı konusunda endişeleri olduğunu hatırlattı.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]