Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Samanyolu’nda 50 bin ışık yılı genişliğinde ‘dev yapı’ keşfedildi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Fermi Uzay Teleskopu, Samanyolu galaksisinin merkezinde yaklaşık 50 bin ışık yılı genişliğinde ‘dev’ bir yapı gözlemledi.

Bilim dergisi The Astrophysical Journal’de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, gama ışınlarıyla tespit edilen kabarcık şeklindeki yapı, aslında galaksinin merkezindeki çok büyük bir karadelikten püsküren kalıntılar olabilir. Virgo (Başak) takımyıldızından, Grus (Turna) takımyıldızına kadar uzanan yapının milyonlarca yıl yaşında olabileceği belirtiliyor.

Boston’daki Harvard –Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde çalışan ve keşfi gerçekleştiren ekipte yer alan bilim adamı Doug Finkbeiner, yapının kaynağını ve doğasını tam olarak belirleyemediklerini söyledi. Devasa kabarcığın, milyonlarca yıl önce patlayan bir yıldızın ya da yıldız kümesinin yol açtığı inanılmaz boyuttaki gaz boşalmasından da kaynaklanabileceği kaydediliyor.

Keşif, 2008’in Haziran ayında fırlatılan Fermi Uzay Teleskopu’nun şu ana kadar yapılmış en hassas ve yüksek çözünürlüklü gama ışını detektörü sayesinde gerçekleşti. Gama ışınları, ışığın en yüksek enerji formu olarak biliniyor. NASA’nın Fermi projesi, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İsveç’in ortaklığında yürütülüyor.

Gökhan ÖztürkCİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]