Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna, Kazak petrolü ve doğal gazını çıkarmaya talip

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkesinin Kazak petrol ve gaz alanları ile ilgilendiğini söyledi.

İkili ilişkileri ilerletmek için elverişli dönemde olduklarını ifade eden Yanukoviç; “Ukrayna, Kazakistan’da yeni petrol ve gaz sahalarının keşfedilmesi ve çıkarılması ile ilgileniyor. Biz ihale şartlarını öğrenmeye, bu alanda faaliyet göstermeye ve işbirliğine hazırız” dedi.

Kazak lider Nazarbayev ise 8 milyon ton Kazak petrolünün Ukrayna üzerinden Avrupa’ya transit geçişi hususunda uzlaştıklarını söyledi. Yanukoviç ise bu projenin halihazırdaki Rusya ile anlaşmanın da göz önünde tutulduğunda üç ülkenin de yararına olacağını belirtti.

Görüşmelerde; Ukrayna, Rusya ve Kazakistan’ın müşterek nükleer yakıt üretmesi, uzay araştırma alanında Kazakistan ile Ukrayna’nın ortak girişimlerde bulunması, ayrıca Ukrayna ve Kazakistan’ın ortak uçak üretimi gibi konularda mutabakata varıldı.

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Ukrayna ile Kazakistan’ın istikrarlı ticari ve ekonomik ilişkilerin son yıllarda sekteye uğradığına vurgu yaparak; “Ortada muazzam fırsatlar var. Ülkelerimiz arasındaki mevcut potansiyeli hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.

İki ülkenin hükümet temsilcilerinin de hazır bulunduğu geniş katılımlı toplantıda; eğitim, kültür, turizm, spor, terörle mücadele, maliye bakanlıkları arasında yolsuzlukla mücadele, mali takip, ulaştırma ve iletişim gibi çeşitli alanlarda bir dizi anlaşma ve protokoller imzalandı.

Ayrıca iki lider, 2011 yılı için Ukrayna-Kazakistan eylem planını imzaladı. 15 Eylül’de ise Yanukoviç ve Nazarbayev önderliğinde iki ülkenin iş çevreleri Ukrayna-Kazakistan Ortak Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nda bir araya gelecek.

 

Yunus Erdoğdu – Kiev – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]