Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da bayram namazı, fuar merkezinde kılındı FOTO GALERİ

Ramazan Bayramı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de coşku ile kutlanıyor. Kiev’de gidecek bir camileri olmayan gurbetçiler, bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi namazlarını kiraladıkları “Kiev Expo Plaza” fuar merkezinde kıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de henüz inşaatı bitmiş bir cami olmaması nedeniyle, din hizmetleri veren Kiev İslam Enstitüsü Kiev’de yaşayan Türkleri ve kardeş Türkî cumhuriyetlerden gelenlerin Ramazan Bayram namazlarını kılabilmeleri için fuar merkezini kiraladı.

İş dünyasının buluşma noktası olan “Kiev Expo Plaza” adlı fuar merkezi bu sefer Müslümanların bayram namazlarını kılmaları için buluşma noktası oldu. Fuar merkezi içerisinde namaz için kiralanan bölümde bu yıl 700’ü aşkın kişi namaz için bir araya geldi.

Ramazan Bayramı’nı anlatan ve dostluk beraberlik mesajı veren Kiev İslam Enstitüsü hocalarından Fatih Kırıt, Ramazan’a ilişkin Kuran’dan ayetler okuyarak Türkçe mealini aktardı.

Bayram namazında gurbetçileri Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç yalnız bırakmadı.

Bayram namazı öncesinde cemaate hitap eden Meriç, “Bayramın birinci günü sabahında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bayramlar bizim için çok önemli ve bizi birleştiren günler. Birbirimize karşı zaman zaman duyduğumuz kötü duyguları ortadan kaldıran, bizi birbirimize yakınlaştıran, kırgınlıkları küskünlükleri, ortadan kalkması gereken günler. Biz birbirimize destek olmazsak başkaları bize destek olmaz. Birbirimiz kucaklamamız gerekiyor. Bunlar bizim manevi değerlerimizdir bizim bu değerleri çocuklarımıza aktarmamız gerekiyor. Yeni nesillerin bu değerlerle yetişmesini ben çok önemli görüyorum. Cenabı hak bu güzel günlerde hepimize sağlık mutluluk ve huzur bahşetsin.” dedi.

Fatih Kırıt’ın kısaca bayram namazının kılınış şeklini tarif etmesinin ardından bayram namazı eda edildi.

Namaz akabinde toplu halde bayramlaşma merasimi yapıldı. Büyükelçi Meriç de bütün cemaat ile tek tek kucaklaşarak bayramlaştı.

Büyükelçi Meriç yaptığı açıklamada, Kiev’de küçük bir cami olduğunu fakat büyük organizasyonlarda yetersiz kaldığını ve Müslümanların büyük bir camiye ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Meriç Türk işadamları ile Kiev’e yakışacak bir cami inşa edilmesi hususunda fikri düzeyde bir çalışmalarının olduğunu söyledi.

Çağatay Mendesagu adlı bir genç, Cihan’a Ukrayna’da çok güzel bir bayram geçirdiklerini söyleyerek, Büyükelçi Meriç’i de bugün aralarında görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kiev’deki küçük çocuklarda Türkiye’deki yakınlarına Cihan mikrofonlarından bayram mesajı gönderdi.

Fatih Kırıt hoca ise bayram namazından sonra yaptığı açıklamada, “Bayramlar kalbimizi genişletsin. Burada daha güzel daha katılımlı bayramlar yapmayı, Allah’ım nasip etsin. Aslında bayramlarımızı güzel bir cami olsa orada eda edebilsek daha güzel olur ama şimdilik imkân bu. Mekânları değerli kılan içerisinde yapılan şeylerdir. Biz de onun için burayı kiraladık. Öyle zannediyorum 700-750 civarında katılım oldu.” diye konuştu.

Bayram namazı için Kiev’in 500 kilometrelik doğusundaki Harkiv şehrinden gelen İsmail Cengiz adındaki Türk üniversite öğrencisi düşüncelerini, “Ukrayna’daki gençler olarak bayram namazındaki bu atmosferi yaşamak için Kiev’in 500 kilometre ötesinden Harkiv şehrinden buraya geldik. Bu bayramı Türklerle, Müslümanlarla beraber yaşamak için geldik. Allah kabul eder inşallah. İkinci bayramımızı da 12 Eylül’de yaşamayı ümit ediyoruz.” şeklinde dile getirdi. yunuserdoğ[email protected]

 

YUNUS ERDOĞDU – KİEV – CİHAN

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]