Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’nın en büyük nehri Dinyeper bataklık olma tehlikesinde

Ukrayna’da iklim şartlarının çok üzerinde seyreden sıcak hava ülkeyi bir baştan bölerek Karadeniz’e dökülen Dinyeper nehrini tehdit ediyor.

Ukrayna’da faaliyet gösteren, Ekolojik Güvenlik simli sivil toplum kuruluşu temsilcisi Vladimir Gonçarenko, aşırı sıcaklar ve suyun debisinin düşmesi nedeniyle Dinyeper nehrinde deniz yosunu sınıfından bir bitki türü olan mavi-yeşil alglerin hızla yayıldığını bildirdi. Ukraynalı çevre bilimciler, eğer ivedililikle çalışmalara başlanmazsa ülkenin can damarının yok olacağını söylüyor. Çevre bilimciler nehrin dibinde oluşan millenmenin olması gereken debiyi 4-5 kat düşürdüğünü belirtti.

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden ayrılması akabinde nehir yatağındaki balçığın temizlenmesi ve nehir yatağının derinleştirilmesi çalışmaları sekteye uğramıştı.Nehrin bazı kesimlerinde oluşan milin bir metre seviyesine ulaştığı bildirildi. Hâlihazırda millenmenin artışında kanalizasyon suları, yağmur ve sanayi atıklarının arıtılmadan nehre bırakılması tehlikenin boyutunu artırmaya devam ediyor.

Dinyeper’deki balıkların öldüğünü ve yüzmenin bile tehlike arz ettiğini ifade eden uzmanlar, suda oluşan mikropların ve zehirlerin insan derisinden bile geçebilecek seviyede olduğunun altını çiziyor.

Öte yandan Ukrayna’nın birkaç bölgesinde içme suyu olarak da faydalanılan Dinyeper’in büyük bir tehlike arz ettiği ifade edildi.

Rusya Federasyonu ile Ukrayna topraklarının bir kısmını sulayan Dinyeper , İdil ve Tuna’dan sonra Avrupa’nın üçüncü uzun nehridir. 2 bin 290 kilometre uzunluğundaki nehir, Valday Dağları yaylasının güneyinden doğruyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Desna Irmağı ile birleşen nehir, Kiev’in ortasından geçiyor. Nehir, Odesa’nın doğusundan Karadeniz’e dökülüyor.

 

Yunus Erdoğdu Kiev CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]