Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da, Azerbaycan’ın 28 Mayıs Cumhuriyet Günü’nün 92. yıldönümünü kutlandı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 1918’de kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yıldönümü olan 28 Mayıs Cumhuriyet Günü münasebeti ile Azerbaycan Büyükelçiliği önündeki Merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev heykelinin bulunduğu parkta bir tören düzenlendi.

Kiev’deki Azerbaycan elçiliği tarafından düzenlenen etkinlikte, Azerilerin milli lideri Haydar Aliyev anıtında çiçek bırakılması akabinde Azerbaycan’ın Ukrayna Büyükelçisi Talat Aliyev etkinliğe katılanlara hitaben bir konuşma yaptı. Azerbaycan’ın 28 Mayıs Cumhuriyet Günü’nün tarihi hakkında bilgi veren Büyükelçi Talat Aliyev, Haydar Aliyev’in bugünkü Azerbaycan’ın ortaya çıkmasında üstlendiği önemli rolü anlattı.

Ukrayna’daki Azeri diasporasının önde gelenlerinin konuşması akabinde, Kiev’deki Goloseyevskiy semti 7 numaralı okulundaki Azeri sınıfı öğrencileri günün anlam, önemi ve vatan sevgisi konulu şiirler okudu.

Büyükelçi Talat Aliyev Cihan’a yaptığı açıklamada, “Kardeşimiz, büyük Türk devleti, Ermeni saldırıları karşısında Azerbaycan’ı her zaman desteklemiş hep birlikte olmuş ve gereken yardımı esirgememiştir. Ulu önderimizin söylediği, gibi biz bir halk iki devletiz. Bu söz apaçık bir gerçektir. Türk devletlerinin bir arada bulunması çok önemli bir hadisedir. Bu dünya siyasetini değiştirmeye etki edecek bir güçtür.” dedi.

Talat Aliyev sözlerini, “Artık Türk dünyası olmadan insanlık hiçbir soruna çözüm üretemez. Türk dünyası olmadan insanlık enerji kaynaklarından hakkıyla istifade edemez. Bugün Türk dünyasında büyük enerji kaynakları ve birlikten doğan siyasi bir güç vardır.” şeklinde sürdürdü.

Türk dünyansın birlikte olduğu takdirde çok güçlü olacağına vurgu yapan Azeri Büyükeliçi, Ermeni diasporasının 24 Nisan’da Kiev’e dikmeyi planladığı sözde soykırım anıtı projesini Azerbaycan ve Türkiye büyükelçiliklerinin ve Türk-Azeri işadamlarının destekleri ile önlediklerini söyledi.

Azerbaycan halkını cumhuriyet günü münasebeti ile kutlayan Ukrayna Azerileri Kongresi Başkanı İlgar Abbasov ise nerede yaşarlarsa yaşasınlar Azerbaycan halkının menfaatleri için çalışacaklarını ifade etti.

Etkinliğe, Azerbaycan büyükelçiliği personeli, Haydar Aliyev Ukrayna – Azeri Bilim Kültürel Spor Merkezi temsilcileri, Uluslararası Ukrayna Azeri Dostluğu Hayır Fonu ve çok sayıda Ukrayna’da yaşayan Azeri toplumunun üyeleri katıldı.

28 Mayıs 1918’de kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti, 1920’de Rusya tarafında işgal edilerek, Sovyetler Birliği ülkeleri arasına katılmıştı. 1991’de bağımsızlığını kazanan Azerbaycan, her yıl 28 Mayıs’ı Cumhuriyet Günü olarak kutluyor.
YUNUS ERDOĞDU KİEV CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]