Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kore Yarımadası’nda eller tetikte

Kuzey Kore’nin Güney Kore ile tüm ilişkilerini keseceğini açıklamasından sonra, yarımadada gerilim son on yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Teknik olarak hala savaş halinde bulunan iki ülke arasındaki gerginlik, uluslararası soruşturma komisyonunun raporunun, Güney Kore savaş gemisinin batmasına Kuzey Kore denizaltısından atılan torpidonun sebep olduğunu açıklamasından sonra arttı.

26 Martta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında batan gemide 46 Güney Koreli denizci ölmüştü.

Pyongyang’ın dün geç saatlerdeki açıklaması, Güney Kore’nin askeri harekat dışında alabileceği en sert tedbirleri uygulamaya başlamasından saatler sonra geldi. Güneyin tedbirleri propaganda savaşının tekrar başlatılması, ticaretin kesilmesi ve Kuzey’in kargo gemilerinin yasaklanmasını içeriyor.

Kuzey Kore Barışçıl Yeniden Birleşme Komitesi, yaptığı açıklamada, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın görev süresi 2013 başında dolana kadar bu ülkeyle tüm ilişkileri keseceğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca, Kuzey Kore’nin sınır kasabası Kaesong’daki sanayi bölgesinde çalışan Güney Koreli görevlilerin işten çıkarılacağı ve Güney Kore gemi ve uçaklarının toprakları üzerinden geçmesinin yasaklanacağı duyuruldu.

Güney’in psikolojik savaşına karşı saldırıya geçeceğini bildiren Pyongyang, bunların, Seul’e karşı aldığı cezai tedbirlerin “ilk aşaması” olduğunu belirtti.

Gemiyi batırdığı iddiasını kabul etmeyen Kuzey Kore, misillemenin savaş çıkmasına yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

-İLİŞKİLER İKİ YILDIR GERGİN-

Bu arada Güney Kore ordusu bugün, Kuzey Kore askerlerinin olağanüstü hareketi olduğu yönünde işaret bulunmadığını bildirdi.

Bununla birlikte Chosun Ilbo gazetesi, 4 Kuzey Kore denizaltısının, perşembe günü doğudaki üslerinden ayırıldıktan sonra Güney Kore radarlarından kaybolduğunu yazdı. Genelkurmay Başkanlığı ise bu haberi doğrulayamayacağını bildirdi.

Güneydeki bir izleme ajansı, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’in orduya savaşa hazır olma emri verdiğini iddia etmiş, ancak bu haber de Güney Kore yetkililerince doğrulanmamıştı.

İki ülke arasında Koesong sanayi bölgesi dışında pek ekonomik ilişki bulunmuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, Güney’in muhafazakar başkanı Lee Myung-bak’ın 2008’de iktidara gelmesinden sonra bozulmuştu.

Yine de siyasi uzmanlar, iki Kore’nin aralarındaki mevcut gerginliği savaşa döndürmesini pek ihtimal dahilinde görmüyor.

Güney Kore, geminin batmasıyla ilgili olarak Kuzey Kore konusunun BM Güvenlik Konseyine getirilmesini istiyor.

Bu arada ABD ve Güney Kore, Kore yarımadası açıklarında iki tatbikat yaparak Kuzey Kore’ye karşı güç gösterisinde bulunmayı planlıyor. ABD’nin Güney’de 28 bin 500 askeri bulunuyor.

İki ülke, 1950-53 Kore savaşından sonra barış anlaşması imzalamadıkları için teknik olarak savaş halinde bulunuyor.

 

Dış Haberler / Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]