Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ortodoks Kiliseleri birlik mesajı verdi FOTO

Ortodoks dünyasının önemli bayramlarından Paskalya’dan 50 gün sonra kutlanan Hamsin Yortusu ya da Pentekost kutlamaları için Moskova’ya gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, Rusya Patriği Kirill’le birlikte diz çökerek ayin yönetti.

İki Ortodoks kilise arasında Sovyet dönemi ve sonrasında yaşanan nüfuz çatışmalarını bir tarafa bırakan Bartholomeos ve Kirill birlik mesajı verdi. Hafta sonunda Moskova’ya gelen ve bir haftadan fazla sürecek programında çeşitli etkinliklere katılması beklenen Fener Rum Patriği’nin Moskova dışındaki St Sergius Lavra kilisesinde düzenlediği ayine ilgi büyüktü.

Dünyanın en büyük Ortodoks Kilisesi olarak bilinen Ruysa Ortodoks Kilisesi özellikle İstanbul’la ilişkilerin düzeltilmesine önem veriyor. Şubat 2009’da İstanbul’a bir ziyaret gerçekleştiren Kirill, Fener Rum Patrikliği’nden ateizme karşı mücadelede birlikte hareket edilmesi için işbirliği önerisinde bulunmuştu.

KİRİLL, PAPA İLE DE GÖRÜŞEBİLİR

Kilise uzmanlarına göre Kirill göreve gelmesinin ardından sadece Ortodoks dünyası ile değil, Vatikan’la da ilişkileri geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Sorumlusu Metropolit Hilarion Mayıs ayında Vatikan’a giderek Papa 16. Benedict’le Patrik Kirill’in görüşmesi için çalışmalarda bulundu. İki kilise temsilcisinin görüşmeye olumlu yaklaştıkları gelen bilgiler arasında.

Özellikle 1990’lı yıllarda Ukrayna, Estonya ve Moldova’da faaliyetlerini artıran Vatikan eski Patrik 2. Aleksey’in tepkisine neden olmuştu. Benzer tartışmalar, özellikle ABD’de bulunan Ortodokslar üzerinde kimin etkin olacağı konusunda Rusya Ortodoks Kilisesi ile Fener Rum Patrikliği arasında sürüyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Patrik Kirill Kurtarıcı İsa Kilisesi’inden Kremlin’de bulunan tarihi kiliseye doğru bir yürüyüş de gerçekleştirecek. Bartholomeos’un Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov’la görüşmesinin ardından Rusya’nın ikinci büyük şehri St. Petersburg’a gitmesi bekleniyor.

(CİHAN)

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]