Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

DAVUTOĞLU, TAHA AKYOL İÇİN KONVOYU DURDURDU FOTO

Türk dünyasındaki önemli fikir adamlarından İsmail Gaspıralı'ya hayran olduğunu belirten Taha Akyol Gaspıralı'nın Bahçesaray içerisindeki büstünde fotoğraf çektirmek istedi.

Ukrayna’ya resmi ziyarette bulunan Davutoğlu, Kırım Müslümanlarının önemli ve tarihi yerlerini gezdi.

Kırım Cumhuriyeti’nde resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün 16-18’inci yüzyıllar arasında Kırım Hanlığı’nın yönetildiği Han Saray’ı gezdi.

Kırım’ın en çok bilinen tarihi mekânı olan Han Saray’ın girişinde Bakan Davutoğlu’nu ellerinde çiçekler ve Türk ve Kırım bayrakları olan geleneksel kıyafetli çocuklar karşıladı. Çocuklarla yakından ilgilenen Davutoğlu daha sonra çocuklarla birlikte Kırım ve Türk bayrakları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Müzeyi gezen küçük çocuklarla da ilgilenen ve harçlık veren Davutoğlu’nu müze içerisinde Kırım Halk müziği ile karşılandı.

Burada Kırım Tatarı genç ve çocukları heyete özel halk oyunu gösterisi yaptı, gösteriyi beğenen heyet “Maşallah” diyerek ekibi alkışladı.

Ukrayna Milletvekili Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu’nun eşlik ettiği Davutoğlu başkanlığındaki Türk heyeti Han Saray hakkında müze müdüründen bilgi aldı.

Han Saray’ın girişindeki ibadete açık Han Cami’de ikindi ezanın okunması üzerine Bakan tarihi Han Cami’de ikindi namazını eda etti. İlk yapıldığı dönemde kubbeli olan fakat 1736 yılında Rus orduları tarafından yıkılan cami şimdiki görünümüne 1740’lı yıllarda Selamet Giray Han döneminde kavuşmuş.

Rus şairi ve Rus edebiyatının kurucu isimlerinden Aleksandr Puşkin’in şiirlerine de ilham kaynağı olan meşhur “Gözyaşı Çeşmesi” hakkında bilgi alan Davutoğlu, çeşme önünde Mustaf Cemiloğlu’nun elini sıkarak; “Allah Kırım Tatarlarını bir daha ağlatmasın.” dedi.

Heyet, İtalyan mimar Alevizio Novi tarafından yapılan ve Rönesans dönemi özelliklerini taşıyan demir kapı önünde toplu fotoğraf çektirdi.

Kırım Cumhuriyeti’nde dün resmi temaslarda bulunan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Tatarı İsmail Gaspıralı’nın Bahçesaray’ın Salacık mevkiindeki mezarına çelenk bıraktı, Kırım Tatarlarının önemli mimari eserlerinden Zincirli Medrese’yi gezdi.

Eğitimci, yayıncı ve politikacı kimliği ile tanınan Gaspıralı’nın mezarına çelenk bırakan Davutoğlu, burada Türk dünyasının önemli entelektüellerinden Gaspıralı’nın ruhuna Fatiha okudu.

Ukrayna Milletvekili Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu’nun da eşlik ettiği Türk heyeti Gaspıralı tarafından yapılan okulda ve hemen bitişiğinde yer alan ve TİKA tarafından restore edilen Zincirli Medrese’de incelemelerde bulundu.

Doğu Avrupa’daki en eski eğitim kurumlarından biri olan Zincirli Medrese’nin orijinal zincirinin altından eğilerek medreseye giren Davutoğlu, Birinci Mengli Giray Han tarafından 1500 yılında yaptırılan medrese hakkında yetkililerden bilgi aldı.

DAVUTOĞLU, TAHA AKYOL İÇİN KONVOYU DURDURDU

Türk dünyasındaki önemli fikir adamlarından İsmail Gaspıralı’ya hayran olduğunu belirten Taha Akyol Gaspıralı’nın Bahçesaray içerisindeki büstünde fotoğraf çektirmek istedi. Akyol, büst ziyaretinin programda olmadığını öğrenince Davutoğlu’nu telefonla arayarak hareket halindeki konvoyu durdurmasını istedi. Davutoğlu’da Akyol’u kırmayarak, anıtı geçtikten kısa bir süre sonra da olsa konvoyudurdurdu.

Heyettekiler program akışı dışındaki hızla ilerleyen araçların ani bir şekilde durması ve bakanı aracından inerek geriye doğru yürümesi karşısında şaşkınlık yaşarken hadise hatıra fotoğrafının çekilmesiyle netlik kazandı.

Anıtın yanına hızlı adımlarla gelen Davutoğlu, burada Cemiloğlu ve Akyol ile hatıra fotoğraf çektirdikten sonra programına devam etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1853-1856 yıllarındaki Kırım Savaşı’nda Sivastopol’da (Akyar) şehit düşen Osmanlı askerlerini de unutmadı.

Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği tarafından Akyar’da yapılan şehitliği Sivastopol Valiliği ve beraberindeki heyet ile birlikte ziyaret eden Davutoğlu, anıta çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Şehitlikte heyet toplu şekilde dua ettikten sonra Davutoğlu, şehitleri şehitlikte kendisine eşlik eden Sivastopol idarecilerine emanet etti.

Akyar’da mezarları tespit edilen elliye yakın şehit Mehmetçik’in mezar taşı önünde şehitlik ve burada yapılan etkinlikler hakkında büyükelçilik yetkililerinden bilgi alan Davutoğlu,” 18 Mart Çanakkale şehitler günü haricinde Kırım savaşında en büyük kaybı verdiğimiz tarihin tarihçiler tarafından tespit edilmesi ve ayrıca o gü de bir anma töreni düzenlenmesi gerekir ” dedi.

Davutoğlu burada yaptığı konuşmada şehitlerin kapalı kapılar ardında değil, şehit düştükleri yerlerde anılması gerektiğini sözlerine ekledi. Davutoğlu, daha sonra beraberindekiler ile birlikte anıtta hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Sivastopol şehitliğinden ayrıldı.

Yunus Erdoğdu – Bahçesaray

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]