Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] 1988’den beri uçan dev, yeniden dünyanın gündeminde

Her uçuşu adeta konser havasında gerçekleşen Ukrayna’nın Antonov firmasına ait An-225 Mriya’nın (Rüya) Avustralya’nın Perth şehrine gerçekleştirdiği ticari uçuş dünya gündemine oturdu.

Gerek büyüklüğü gerekse 640 ton kalkış ağırlığı, gücü, hızıyla rakipsiz olan An-225 Mriya’nın, Avustralya’nın Perth şehrine inişi olay oldu. Perth Havalimanı kendi web sitesinde Ukraynalı dev Mriya’nın gelişi ile ilgili bir duyuru yayınlayarak ilgilenenleri piste davet etti. Havalimanından yapılan açıklamada, Avrupa’dan 117 tonluk dev bir tribünü ve ekipmanlarını Avustralya’ya getiren Mriya’nın inişini yaklaşık 15 bin kişinin izlediği bildirildi. Yükünü indiren An-225 daha sonra boş olarak Almanya’ya başka bir görev için dönecek.

Kiev’de üretilen dev ilk uçuşunu 21 Aralık 1988’de yapmıştı. Uzay mekiklerini taşımak amacıyla inşa edilen Mriya, 250 ton taşıma kapasitesine sahip.  1989 Mayıs’ta gerçekleşen Paris Air Show’da “Buran” uzay mekiğini taşıyarak bir gösteri uçuşu gerçekleştirmişti. Daha sonra Nisan 1991’de Baykonur Uzay Üssünde gösteri uçuşu yaptı.

Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Mriya, zor zamanlar geçirdi. Ancak 2000’li yıllarda küreselleşen insanlık ve gelişen sanayi yeniden Mriya’yanın eşsiz gücüne ihtiyaç duydu. Ukraynalı Antonov şirketi uçağı restore ederek sivil kargo taşımacılığın hizmetine sundu.

Mriya’nın kanat açıklığı 88 metre, uzunluğu 84 metre ve yüksekliği ise 18.2 metre yani neredeyse altı katlı bir apartman kadar. Uçağın boş ağırlığı 250 ton hızı ise saatte 850 km, 12 bin metre irtifada uçabilen An-225’in yere inmesi için ise ez az 3 km uzunluğunda bir pist gerekiyor.

Çok sayıda dünya rekorunun sahibi Ukraynalı gökyüzü şampiyonu An-225, Ağustos 2004’te 250 tonluk özel bir kargo taşıyarak tarihe geçti.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]