Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkçe sevgisi iki inekten birini sattırdı!

Şerzod Şaripov, Tacikistan’ın Hocent şehrinde 2008 yılının nisan ayında Müşterek Tacik Türk Liselerinin yapmış olduğu kabul imtihanına girmiş; sınavı kazanmış ve okula kaydını yaptırarak okumaya başlamıştı.

Ailesinin ikinci çocuğu olan Şerzod, yetenekli ve bir o kadar da zeki bir öğrenciydi. Okuldaki başarısıyla kısa zamanda herkesin dikkatini çekmiş, okul müdüründen öğretmenlerine, talebelerine kadar herkesin sevgisini ve takdirini kazanmıştı.

Küçük Şerzod kısa zaman içerisinde öğretmenlerinin muhabbetine ve kendisine karşı göstermiş oldukları candan sevgiye adeta vurulmuş; bu sevgi ve muhabbet onu Türkçe öğrenmeye karşı adeta itici ve motive edici bir güç haline gelmişti.

Kısa zamanda Türkçe konuşmayı öğrenen ve Türkçeyi oldukça benimseyen Şerzod, daha önceki yıllarda Türkçe Olimpiyatlarına iştirak eden ağabeylerinin tavsiyeleriyle, öğretmenlerinin “Türkçe olimpiyatlarına hazırlanma” tekliflerine hiç düşünmeden olur demiş ve zaten muhabbet beslediği bu dile karşı böylece daha da yakınlaşmış olacaktı.

Hocent şehri Tacikistan’ın en uzak ve en güzel şehirlerinden birisi. Dağları aşıp karayoluyla 12-13 saate ancak varılabilen bu şehre yolculuk oldukça tehlikeli ve bir o kadar da meşakkatli bir iş. Bundan dolayı maddi imkânı olan veya imkân bulabilen insanlar genellikle hava yoluyla ulaşımı tercih etmektedir.

Uzun bir maratonun ardından Duşanbe şehrinde yapılacak olan olimpiyat seçmelerine kendisi ve yedi arkadaşıyla birlikte katılmaya hak kazanan Şerzod durumu babasına iletir.

Okul, öğrencileri riske atmamak için hava yoluyla gidileceğini ve kısa zamanda gerekli hazırlıkların yapılmasını ister öğrencilerden. Durumları pek de iyi olmayan Şaripov ailesi çocuklarının bu isteğini yerine getirmekte zorlanacak; belki de gitmemesinin aile bütçesi açısından daha iyi olacağını söyleyeceklerdi küçük Şerzod’a.

Bir hayal kırıklığı, bir moral bozukluğu ve dökülen gözyaşları…

Baba yüreği dayanmaz oğlunun bu durumuna ve peki der.

Der, demesine ama nasıl bulacak o parayı. Kendisi çiftçilikle zar zor geçinen altı nüfusa bakmaya çalışan bir baba.

Tüm ailesini düşünmek zorunda…

Ancak biricik oğlunun gözyaşları da gitmemektedir gözlerinin önünden.

Nihayetinde zor kararı verir ve sahip olduğu iki ineğinden birini pazara çıkarıp satmaya karar verir…

Oğlu için, biricik evladı Şerzodu için satar geçim kaynaklarından birini. Hem de hiç gözünü kırpmadan…

Zira biliyordu ki, insana yapılan yatırım hele bu insan, insanın kendi öz evladı, canından bir parçasıysa en güzel yatırımdır.

Parayı alır. Okula gelir ve öğretmenine durumu anlatır:

Hocam, durumumuz bundan ibaret. O benim biricik evladım. Onu önce Allaha sonra size emanet ediyorum. Sizden tek ricam bu durumdan çocuğumun haberi olmasın.

Öğretmeniyle konuştuktan sonra izin ister ve dışarı çıkar Şerzod’un yaşlı babası. Yılların ağır yükünün yanında omzundaki sorumluluk duygusu ile öğretmenlere fark ettirmeden siler gözlerinden akan birkaç damla yaşı ve ağır adımlarla uzaklaşır okuldan.

Heyecanla beklenen gün nihayet gelmiştir. Yusuf öğretmen Şerzodla birlik yedi arkadaşını da alır ve hep birlikte hava yoluyla Duşanbe şehrine doğru hareket ederler. Sınavın yapılacağı okula ulaşmışlardır artık.

Biraz sonra eleme imtihanı yapılacaktır. Altı okuldan toplam kırk bir Türkçe sevdalısı genç yarışacaktır bu imtihanda. Bir tanesi de Küçük Şerzod’dur yarışacak olanlardan. Sessiz sessiz mırıldanmakta, belliki dua etmektedir sınav öncesi.

Sınav başlar. Dinleme, anlama, dilbilgisi, kelime anlamı ve tercüme kısımlarından oluşan iki buçuk saatlik zor bir sınavdır bu. Nihayet imtihan biter ve sonuçların açıklanması için sabırsızlıkla çarpmaya başlar minnacık yürekler. Tam kırk bir minik yürek ve onları hazırlayan fedakâr öğretmenlerinin vefalı yürekleri.

Öğretmenler toplanıp başlarlar okumaya sınav kâğıtlarını. Gerçekten zor bir sınav olmasına rağmen çok güzel cevaplamışlardır öğrencileri.

Hepsinin gözlerinde bir sevinç, bir ümit parıltısı.

Acaba kim olacak birinci…

Herkesin sabırsızlıkla beklediği sorunun cevabı…

Ve sınav kâğıtlarının bitmiştir okunması.

İşte birincinin belli olma zamanı.

Herkes pür dikkat, sessiz ve heyecanlı.

Zümre başkanının elinde, beklenen soruların tüm cevapları. 

Ve işte sonuçlar açıklanıyor.

Birinci olan öğrencimiz: “Hocent Lisesinden Şerzod Şaripov”.

Onu hazırlayan öğretmeni mutlu, Şerzod’un kendisi mutlu, arkadaşları mutlu… Zira babasını mahcup etmemiş ve boşuna gelmemiş olduğunu göstermiş olmuştu.

Sarıldılar öğretmeniyle öğrencisi birbirine… bir baba oğul şefkat ve muhabbetiyle.

Arkadaşları da öbür yandan etrafına toplanmış, tebrik ediyorlardı arkadaşlarını. 

Onlara bu sevgiyi ve muhabbeti yaşatan Türkçe sevgisiydi.

Türkçe öğretme ve öğrenme sevgisi…

Gönüllere çoktan girmiş, oralarda yer etmiş ve kalpleri sevgisiyle, muhabbetiyle tamir eden, birbirine yakınlaştıran sevgi dili Türkçe…

MAMUR ŞARİPOV / DUŞANBE / CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]