Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’nın İncisi KİEV …

Kiev, asırlar boyunca Karadeniz’in kuzeyindeki Doğu Avrupa toprakları ve Batı Rusya toprakları tarihinin ayrılmaz bir parcası olmuştur. Şehrin tarihi 1500 yıl öncesine dayanmaktadır. Kavimler göçü esnasında Karadeniz’in kuzeyinden göçeden kavimlerden Kyiv kardeşlerin kabilesinin (üc erkek kardeş, en büyüğü Kyiv, Hori, Kesh ve kız kardeşleri Lyibid) Dnyepr nehri kıyısındaki toprakları beğenip buraya yerleşmeleri ile 484 yılında başlamaktadır. Tarıma elverişli zengin topraklardaki tarımla ve geçiş noktası üzerinde bulunmasıyla başlayan ticaretle zenginlemistir. Bu geçiş noktası çok önemli ve stratejik bir noktadır. Burayı bizim Anadolumuza benzetebiliriz. Doğudan gelen baharat ve ipek yolunun Karadeniz’in kuzeyinden Kuzey Avrupa’ya (Vikinglere ve bugünkü Almanya topraklarına) ulaşması Kiev üzerinden gerçekleşmiştir. Şehir bu sayede çok çabuk sürede ünlenip zenginleşir.

Özgürlük Meydanı Kiev’in ana merkez meydanıdır. Ukraynaca söylenişi Maydan Nezalejnasti, X. y.y.’a kadar ormanlık bir alandı, O dönemde Yüksek Koru diye adlandırılıyordu. X. y.y. itibari ile ağaçlar Kiev’in inşasında ev yapımında kullanılmak üzere kesildi ve büyük bir ova şeklinde boş bir alan ortaya çıktı. Kiev’in girişinde hayvanların otladığı ve Kiev’e gelen elçi, tüccar  ve kervanların beklediği  bir ova olarak kulanıldı ve Keçi ovası diye adlandırıldı. XVIII. y.y.’a kadar bu şekilde kullanıldı. XVIII. y.y sonlarında meydan geniş bir ova halindeyken (keçi ovası), buraya şehre giriş surlarının inşasına karar verildi. XVIII y.y . sonlarında büyük surlar inşa edildi ve eski tarihi şehre giriş imkanı veren üç kapıdan biri olan Lyadskie Girişi inşa edildi, 1833 yılında meydandaki surlar gibi giriş kapısı da yıkıldı. XIX. y.y. Krestatik Caddesi’nin ana cadde statüsüne kavuşmasıyla meydan da Kiev şehrinin ana meydanı ünvanına kavuştu. Günümüzde Kiev hem tarihi hem de tarih yazan bir meydan konumundadır. 1991 yılında Ukrayna’nın SSCB’den ayrılması için gösteriler ve toplantılar aylarca bu meydanda yapıldı ve sonunda meydandaki Ukrayna Halkının isteği gerçekleşti, Bu şekilde Ukrayna’nın Rusya’dan ve Beyaz Rusya’dan ayrılması gerçeklesti. İkinci tarih yazması ise 2004 başkanlık seçimlerinden sonra yine Ukrayna Halkı bu meydanda toplanması ve seçim sonuçlarını aylarca burda toplanıp protesto ederek, dünyaca ünlü turuncu devrimi bu meydanda  gerçekleştirmiş olmasıdır. Bu yüzden dünya üzerinde yakın tarihin yazıldığı ender noktalardan biridir. Günümüzde büyük bir alışveriş merkezi, özgürlük heykeli, Kiev’in kurucularının heykeli ve şehrin giriş kapılarından biri sembolik olarak bu meydanda bulunmaktadır.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]