Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
BiyografiHaberler

Mahmud Esad Coşan Avustralya’da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Damadı Prof.Dr. Ali Yücel Uyarel ile bir cami açılışı yapmak için Grifit şehrine giderken, Avustralya yerel saatiyle 12'de, Sydney civarında, Dubbo kasabası yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti.

Mahmud Esad Coşan, Sydney’e 600 kilometre uzaklıktaki Grifit şehrine cami açılışı yapmak için giderken, Dubbo mevkinde geçiridği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Karşı yönden gelen ve sürücüsünün uyuduğu belirtilen bir TIR şerit değiştirerek, Coşan’ın aracına çarptı. Coşan’la birlikte damadı Prof. Dr. Ali Yücel Uyarel de vefat etti.

Aracı kullanan Cevdet Taşkın isimli şoförle, cemaat mensubu Hüseyin Kara da yaralanarak Dubbo Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Esat Coşan ve damadı bir ziyaret için gittikleri Sydney’e 600 kilometre uzaklıktaki Dubbo şehri yakınlarında karşı yönden gelen TIR’ın şerit değiştirerek araçlarına çarpması sonucu yaşamlarını yitirdi.

ŞOFÖR UYUMUŞ

Görgü tanıkları, TIR şoförünün uyuduğunu öne sürdüler. Coşan‘ın içinde bulunduğu aracın önündeki aracın sürücüsünün üzerine gelen TIR’ı görerek son anda kazadan kurtulması üzerine, kamyonun bütün hızıyla Türk grubun aracına çarptığı söyleniyor. Coşan‘ın damadı olay yerinde ölürken, Coşan yaralı olarak Dubbo Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ancak, yapılan tıbbi müdahaleye rağmen kaurtarılamadı. Olayın Türklerin yoğun olarak yaşadığı Melbourne ve Sydney’de duyulmasından sonra cemaat üyeleri araçlarla Dubbo’ya hareket ettiler. Son bir yıldır Queensland Eyaleti’ne bağlı Brisbane’da yaşayan Esad Coşan zaman zaman yabancı ülkelerde konferanslar veriyordu. Esad Coşan’ın, Türklerin son zamanlarda yatırım amaçlı olarak ilgi gösterdiği Dubbo’ya bazı cemaat üyelerini ziyaret için gittiği belirlendi. Avustralya’da yaşayan bazı Nakşibendi cemaati üyelerinin, Coşan‘ın, Mehmet Zahid Kotku’nun türbesinin bulunduğu Fatih Camiine gömülmesini arzu ettikleri öğrenildi. Sözkonusu camiye defin işleminin Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleşebileceği biliniyor. Aynı yerde eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal’ın annesi Hafize özal ile geçen aralık ayında ölen kardeşi Yusuf Bozkurt Özal, Bakanlar Kurulu’nun izniyle buraya defnedilmişlerdi.

İNTERNETTEN DUYURDU

Coşan ve damadı Prof. Dr. Ali Yücel Uyarel’in ölümleri, cemaatin ‘Iskenderpasa.com’ adresli internet sitesinden duyuruldu. Sitede kazanın Avustralya saatiyle 12.00, Türkiye saatiyle 04.00’de meydana geldiği bildirildi. Sitede, Coşan’ın özgeçmişi de yayınlandı.

Siyasilerle iç içeydi

Avustralya’da geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Nakşibendi Lideri Mahmud Esad Coşan’ın, siyasetçilerle iç içe bir yaşamı vardı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile bir toplantıda el sıkışırkan görülen Coşan, MHP eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in cenazesinde de DYP Lideri Tansu Çiller ile yan yana durmuştu. Çoşan, bir başka karede de BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile görülüyor. Eşinin babası Mehmed Zahid Kotku’nun vasiyetiyle 1980’de cemaatin başına geçen ve Haziran 1997’den beri yurtdışında bulunan Mahmud Esat Coşan’ın yerini alacak isim ise henüz belirlenmedi. Kardeşi Mithat Coşan, tarikatın liderliğine kimin getirileceği sorusuna, ‘‘Kendisinin mutlaka bir vasiyeti vardır. 1 hafta 10 gün içinde vasiyeti açıklanır ve vasiyetinde belirttiği kişi hizmete devam eder.’’ yanıtını verdi.

 

Mahmud Esad Coşan Kimdir?

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe köyünde doğdu. Babası Halil Necati Efendi, annesi Şadiye Hanım’dır. Büyük dedesi Molla Abdullah tahsilini İstanbul’da tamamlamış, Nakşibendî-Hâlidî şeyhi Gümüşhânevî’ye intisap etmiş, İstanbul’da Fâtih medreselerinden icâzet alan dedesi Molla Mehmed, I. Dünya Savaşı’nda şehid olmuştur. Babası Halil Necati Efendi ailesiyle birlikte 1942 yılında İstanbul’a gelip İstanbul Müftülüğü’nde göreve başladı. Mahmut Esat ilk ve orta öğreniminden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü’nden 1960’ta mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde Klasik Dinî Türkçe Metinler Kürsüsü’ne asistan olarak tayin edildi. Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri adlı teziyle 1965’te doktor, Hacı Bektâş-ı Velî: Makālât adlı çalışmasıyla 1973’te doçent, Matbaacı İbrâhîm-i Müteferrika ve Risâle-i İslâmiyye isimli takdim teziyle 1982’de profesör unvanını aldı. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde, 1967-1968 öğretim yılında yine Ankara’da bir özel yüksek okulda, 1977-1980 yıllarında Sakarya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nde çeşitli dersler okuttu. 1987’de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Esat Coşan, henüz orta öğretim yıllarında iken babasının yanında Nakşibendî-Hâlidî şeyhlerinden Serezli Hasib Efendi ve Abdülaziz Bekkine’nin sohbetlerine katılırdı. Bekkine’nin vefatından sonra Mehmet Zâhit Kotku’ya intisap etti. 1960’ta şeyhinin kızıyla evlendi ve bu evlilikten iki kızı, bir oğlu oldu.

1977’den itibaren şeyhinin emriyle İskender Paşa Camii’nde pazar günleri Gümüşhânevî’nin Râmûzü’l-ehâdîs’ini okutmaya başlayan Coşan, aynı yıllarda kış aylarında Ankara Hacı Bayrâm-ı Velî Camii’nde haftanın belli günlerinde Râmûzü’l-ehâdîs’e devam etti. Yine o yıllarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ek hizmet binası olarak kullanılan Ulus’taki Ankara Palas Oteli’nde özellikle üniversite öğrencilerine yönelik Türk edebiyatı ve Osmanlıca seminerleri düzenledi. Devlet Planlanma Teşkilâtı’nca oluşturulan komisyonda yer aldı ve Türkiye’nin Mânevî Kalkınma Raporu’nu hazırladı. Mehmet Zâhit Kotku’nun vefatının (1980) ardından onun yapmış olduğu irşad hizmetlerini devam ettirdi. Bu maksatla oluşturduğu ders ve sohbet halkalarının yanı sıra medya alanında da faaliyet gösterdi. Bu çerçevede yayımlanmasına öncülük ettiği İslâmKadın ve Aileİlim ve SanatGülçocukPanzehir gibi haftalık ve aylık dergilerde başyazılar yazdı. Sağduyu adlı günlük gazetenin, ulusal ve uluslararası frekansta yayın yapan Akra FM radyosunun ve yerel yayın yapan Ak TV’nin kurulmasında rol aldı, buralarda periyodik konuşmalar yaptı. Çeşitli vakıf ve derneklerin oluşumuna katkı sağladı. Hakyol Eğitim Yardımlaşma ve Dostluk Vakfı, İlim Kültür ve Sanat Vakfı, Sağlık Vakfı, İlim Kültür, Ahlâk ve Çevre Derneği ile Hanımlar Derneği bunlardan bazılarıdır. Hakyol Vakfı bünyesinde İstanbul’da bir hadis enstitüsü, Ankara’da da fıkıh enstitüsü kurdurdu. Ancak ülkedeki siyasal ortamın elverişsiz şartlarının faaliyetlerini engellemesi üzerine 1998’de Avustralya’ya gidip yerleşti. Burada birçok cami, kültür merkezi ve kurumların açılmasına öncülük etti. Bir cami açılışına giderken Dubbo şehri yakınlarında geçirdiği trafik kazasında damadı Ali Yücel Uyarel’le birlikte 4 Şubat 2001 tarihinde vefat etti. 8 Şubat 2001’de İstanbul’a getirilen naaşı ertesi gün Fâtih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Eyüpsultan Mezarlığı’na defnedildi.

Eserleri. 1. Hacı Bektâş-ı Velî: Makālât (İstanbul 1982). Doçentlik tezinin bu neşri Makālât’ın nesir kısmıyla Arapça bölümünün tercümesini içerir. Çalışmanın Hacı Bektâş-ı Velî’nin hayatı ve tarikatıyla ilgili bölümü Coşan’ın araştırma notları ilâve edilerek Hacı Bektâş-ı Velî ve Bektâşîlik (İstanbul 2013), Makālât’ın metni ise Necdet Yılmaz tarafından sadeleştirilerek Makâlât-ı Hacı Bektâş-ı Velî (İstanbul 2013) adıyla yayımlanmıştır.

2. Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri (İstanbul 2008).

3. Akademik Makaleler (İstanbul 2008). Coşan’ın dil, tarih, edebiyat, tasavvuf ve kültür alanlarında çeşitli dergilerde çıkan toplam on sekiz makalesinden oluşmaktadır.

4. Tarihî ve Tasavvufî Şahsiyetler (İstanbul 2008). Bazı konferans ve konuşmalarından derlenmiştir.

5. İstanbul’un Fethi ve Fâtih (İstanbul 2009). Fetihle ilgili konferans ve konuşmalarını içerir.

6. Dilimiz ve Kültürümüz (İstanbul 2009). Özel Yükseliş Koleji ve Sakarya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nde verdiği Türk dili ve edebiyatı dersleri için hazırladığı notlardan ibarettir.

7. Matbaacı İbrâhîm-i Müteferrika ve Risâle-i İslâmiyye (İstanbul 2010). İbrâhim Müteferrika hakkında bazı bilgilerle Risâle-i İslâmiyye’nin transkripsiyonlu metnin, tıpkıbasımı ve Necdet Yılmaz’ın yaptığı sadeleştirmeden oluşur.

Yayımlanmasına öncülük ettiği dergilerdeki başyazıları Başmakaleler adıyla beş ciltte toplanmıştır (I-IV, İstanbul 2011; V, İstanbul 2008). Bunların dışında Coşan’ın konferansları, konuşmaları ve radyo sohbetlerinin çözümlerinden, hac hâtıraları, biyografiler, tasavvuf, edebiyat, İslâm ve hayata dair yazılarından meydana gelen otuza yakın kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Fuzûlî’nin Maṭlaʿu’l-iʿtiḳād fî maʿrifeti’l-mebdeʾi ve’l-meʿâd adlı eserini Kemal Işık’la birlikte Türkçe’ye tercüme etmiştir (Ankara 1962).

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]