Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

İskilipli Atıf Hoca, sosyal adalet ve eşitlik için sesini yükselttiği için Ankara’da idam edildi

İskilipli Atıf Hoca'nın idam fotoğrafı. Şahitler "İpte sallanırken ayakları neredeyse yere değiyordu" diyor.

İskilipli Atıf Hoca, Türk devrimi öncesi dönemde aktif olan bir siyasetçi, yazar ve öğretmendir. Atıf Hoca, Türk hükümeti tarafından birçok kez tutuklanmış ve hapse atılmıştır.

En sonunda, Savcı, İskilipli Âtıf için 3 yıl hapis cezası istedi. Mahkeme, müdafaa için bir gün sonraya bırakıldı. Ancak İskilipli Âtıf savunma haklarından tümüyle vazgeçtiğini belirtti. Ertesi gün, mahkeme reisi Ali Çetinkaya, savunma yapmaya gerek görmeyen İskilipli Âtıf’ı idama mahkûm etti. İskilipli Âtıf bir hafta sonra Ankara Samanpazarı Meydanı’nda, 4 Şubat 1926 tarihinde idam edildi.

İdamı, Atıf Hoca’nın sosyal adalet, eşitlik ve hürriyet gibi konular üzerindeki etkisi ve Türk hükümeti tarafından görülmesi gereken bir tehdit olarak değerlendirilmesi sebebiyle gerçekleşti.

Atıf Hoca’nın idamı, Türk devrimi öncesi dönemde sık sık gerçekleşen benzer olayların bir örneğidir ve Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.

İskilipli Atıf Hoca’nın Rüyası:

Şapka aleyhinde yazdığı yazıdan dolayı henüz çıkmamış Şapka Kanununa muhalefetten hapse atılan İskilipli Atıf Hoca  son gece dört sayfalık savunmasını hazırlar. Rivayete göre ranzaya yaslandığında Peygamber Efendimiz (aleyhisselam)’ı rüyasında görür. Resûlullah’ın “Atıf, neden bize kavuşmayı erteliyorsun?” hitabıyla uyanınca savunmasını yırtıp atar.

Koğuştan arkadaşına da şunu der: “Beni asacaklar Tahir”, Tahir de “Ne asması hocam, savcı bile en fazla 3 yıl hapis istedi, Reis de düşürür” der. Bunun üzerine Atrıf Hoca, yukarıdaki rüyayı anlatır.

Eserleri:
Mîrât-ül İslâm
İslâm Yolu
İslâm Çığırı
Dîn-i İslâm’da Men-i Müskirât
Nazar-ı Şeriatta Kuvve-i Berriye ve Bahriyye
Tesettür-ü Şer’î
Muâyenet-üt Talebe
Medeniyyet-i Şer’iyye
Frenk Mukallitliği ve Şapka

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]