Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Poroşenko, Avrupa Konseyi’nde Rusya’ya seslendi

Fransa’nın Strasbourg kentinde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) yaz oturumunda konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’dan barış planına destek olmasını istedi.

Konuşmasına AKPM’de, Ukrayna’nın sesini duyurma imkânı verildiği için teşekkür ederek başlayan Poroşenko, Ukrayna topraklarının ilhakı ve bölünmesinin sadece ülkesini değil bütün Avrupa’yı ilgilendirdiğini söyledi.

Ülkesinin 20 yıl önce Budapeşte’de imzalanan memorandumla, dünyanın üçüncü büyük nükleer cephanesinden vazgeçtiğine dikkat çeken Poroşenko, bugün garantör ülkelerden Rusya’nın, Ukrayna’nın bağımsızlık, egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanı sıra bölgenin istikrarını bozduğunu belirtti.

Rusya’dan, Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki terörist grupları silahlandırmasını finansmanını durdurmasını isteyen Poroşenko, söz konusu bölgelerde; adam kaçırma, cinayet, işkence ve tacizin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini söyledi.

İşgal edilen Kırım’da, Kırım Tatarları ile Ukraynalılara karşı; siyasî, dil, din, kültür, ifade özgürlüğü konularında baskı yapıldığını dile getiren Poroşenko, azınlıkların; eğitim, sağlık, ikamet, çalışma, mülkiyet haklarının da ihlal edildiğini ileri sürdü.

Rusya’nın 20 Haziran’da ilan edilen ateşkes ve barış sürecine sözde değil, özde destek olması gerektiğini vurgulayan Poroşenko, kısa ateşkes süresinde dahi 18 kişinin öldüğünü ve 27 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Barış planına Avrupa ülkelerinden gelen destek için teşekkür eden Ukraynalı lider, barış planının ancak Rusya’nın desteği ile hayata geçebileceğini ifade etti.

Rusya’nın barış planına mevcut desteğini sözde ve yetersiz bulan Poroşenko, sorunun çözümünü kolaylaştırması için Rusya’ya çağrıda bulundu.

Poroşenko konuşmasında Rusya’da; Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı, sivil ve askerlerin ölümünü durdurmasını, sınırların korunmasını, paralı askerlerin çekilmesini ve ülkesine yasadışı askeri teçhizat akışını durdurmasını istedi.

Ukrayna halkının savaş ve anarşi istemediğine ve buna daha fazla izin vermeyeceğinin altını çizen Poroşenko, Kırım’ı geri almadan Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Poroşenko’nun barış planı çerçevesinde tek taraflı ilan ettiği ateşkes, 27 Haziran yerel saat ile 22.00’de sona erecek.

Yaklaşık bir ay önce cumhurbaşkanı seçilen Poroşenko, ilk yurt dışı seyahatini Strasbourg’a gerçekleştirdi.

Poroşenko’nun yarın da Brüksel’de, AB ile Ortaklık Anlaşmasını imzalaması bekleniyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]