Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Bitcoin balonu patladı: Bir günde yaklaşık 12 bin dolar değer kaybetti

Hızlı yükselişe sahne olan kripto para birimi Bitcoin yaşadığı sert düşüşle 30 bin dolara kadar geriledi. Dengelenme arayışı içinde olan Bitcoin 33 bin 530 dolar seviyesine (12 Ocak 2021 yerel saat ile 16.30) yeniden yükseldi. Zirvesinden düşüş ise yaklaşık 12 bin dolar oldu.

Hafta sonu 42 bin dolar sınırına kadar yaşanan yükselişin ardından keskin bir düzeltme hareketi yaşayan Bitcoin, son 24 saat içinde 30.3058 doların görülmesinin ardından yatay bir seyre döndü.

Bitcoin fiyatı hâlihazırda (12 Ocak 2021 yerel saat ile 16.30) 33 bin dolar aralığına oturduğu görülüyor.

Peki, Bitcoin ne olacak?

Bitcoin oranı, 9 Ocak Cumartesi günü 41.3 bin dolar gibi tarihi bir yüksekliğe ulaştıktan sonra hızla düşmeye devam ediyor.

Dün, 11 Ocak, Bitcoin oranı 30,8 bin dolar dolara kadar düştü. Ve ondan sonra yukarı doğru bir düzeltme olmasına rağmen 33 bin dolar seviyesinde sallanıyor. Ellerindeki gerçek paralarını sanal paraya yatıranları, ciddi bir korku sardı.

Kripto para piyasasında büyük bir patlama oldu ve birçok insan yeninden iflas etmek üzere.

UkraynaHaber.com’un Ukraynalı uzmanlardan derlediği bilgilere göre, Bitcoin çöküşünün birkaç nedeni var ama düşüşün arkasındaki asıl sebep meydana gelen spekülasyon.

Ekonomide fiyatı arz ve talep belirler. Fiyatı ne kadar artarsa, Bitcoin satın almak isteyen o kadar çok kişi var demektir. Bitcoin’e olan talep 2 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Aynı zamanda, daha önce kripto para satın almış bazı yatırımcılar bu fiyatı yeterli bulup sistemde çıkmaya başladı. Satış hacmi yeninden artarsa ​​fiyat kademeli olarak yükselmeye başlar.

Sonuç perde arkasında gizli spekülatörler piyasandan istedikleri kadar parayı topladıktan sonra çekiliyor.

Bitcoin sahipleri maksimum fiyattan para kazanmak için 41 bin doları görünce fiyat farkını cebe atmak için kripto para birimi satmaya başladı.

UkraynaHaber.com’un kripto paralar uzmanı, “Şimdi piyasa yeni bir denge noktası arayacak. Tokatlayacak birilerini bulunca bir süre sonra yeni bir büyüme girişiminde bulunacak. Ancak bu durumda her şey alıcılara bağlı olacak. Bir hafata içinde yeniden yükselirse alıcı bulur. Bitcoin çok spekülatif bir araçtır. Düşük alanlar yükseldiğinde bir vurgun daha yapacak. Bu ne kadar sürer bilinmez” diyor.

Uzmanlar: iki neden üzerinde duruyor ya spekülasyon ya da birileri karı alıp yeninden yola devam edecek.

Unutmayın İngiltere Finansal Davranış Otoritesi (FCA), Bitcoin’e yapılan yatırımların özellikle riskli hale geldiğini, insanlara madeni para almayı bırakmaya çağırması akabinde düşüş meydana geldi.

Bu açıklama insanlara para kaybettirdi ve dolandırılmalarına neden oldu.

Bazı uzmanlarda Bitcoin piyasasındaki “balonun” maksimum seviyeye çıktığı ve patlamak üzere olduğu söylemesi üzerine parasını Bitcoin’e yatıran yatırımcılar para kaybedeceklerinden korktular ve kripto para birimi satmaya başladılar.

Finansçılar, Bitcoin oranı ne kadar düşerse, o kadar hızlı yukarı sıçrayacağına inanıyor.

Bu fiyat düşüşü, başka bir istikrarlı büyüme dönemi beklentisiyle yeni alımlara yol açacağı görüşü de var.

Kumarcılardan yapılan açıklamaya göre; “Kripto para birimlerine olan talep ve ilgi Ocak ayı sonuna kadar devam ederse, Bitcoin oranı 50 bin dolara da ulaşabilir. Böyle bir artış son derece anormal olacak ve gelecekte Şubat ayına yakın bir zamanda uzun süreli bir düşüşe yol açabilir. Aynı zamanda talep ve yutturmaca geçerse ve spekülatörler kripto para alım satımından uzaklaşacaklar, ardından oran ılımlı bir düşüşe geçebilir. Şubat ayına kadar 25 bin dolara düşebilir.”

KONGRE BASKINI MI VAR ARKASINDA?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’deki Kongre baskını dolara olan endişeyi arttırdı doların tehlikeye girme riski ve diğer siyasi karışıklıklar, Amerikalıları kendilerini korumak için bazı varlıklarını kripto para birimine çekmeye itti. Bitocin’deki ani yükselişi tetikledi. Dün, 11 Ocak, Bitcoin’in günlük değerinin yüzde 21’ini kaybedip düşüş rekoru kırdı.

BİTCOİN VE BİTCOİN MADENCİLİĞİ İSLAM’DA HELAL MİDİR?

Konuyu din adamlarına sorduk:

Son zamanların yurtdışındaki yükselen furyası sanal para birimi bitcoin madenciliğinden elde edilen gelir helal midir?

İşte gelen cevap: Bilgisayar ağları üzerinde merkezi olmayan bir sistemde üretilen ve kullanılan dijital para birimlerinin (en bilineni Bitcoin) arkasında herhangi bir merkezi otorite bulunmamaktadır. Paraların güvenliği tamamen kullanılan şifreleme algoritmasına dayalıdır. Bu algoritmanın da düzgün çalışması sisteme bağlı (şifre çözme ya da üretme) cihazlar tarafından yapılır. Ve sistem (yazılım) tarafından da bu cihazlar ödüllendirilir. (Para basma diye tabir edilecek olayın özü budur). Herkesin bilgisayarına kuracağı bir yazılım ile cüzdan sahibi olabileceği, para almak için online döviz bürosu ya da kendi cihazları kullanabileceği bir sistemdir. Bazı özellikleri:

– Toplamda 21 milyon bitcoin üretilecektir. (yaklaşık 140 yılda) Yani piyasada var olacak toplam para miktarı bu rakamı geçemeyecektir.
– Ortalama her 10 dakikada sisteme katkıda bulunan cihazlara(madenciler) 25 bitcoin ödül verilmektedir. Ve bu ödül her 3,5-4 yılda bir yarıya düşmektedir.

– İşlemler geri döndürülemezdir. Bu yüzden bir satıcıya paranızı gönderdiniz ama aldığınız ürün hatalı ya da bozuk çıktı, o saatten sonra karşı tarafın insafına kalırsınız. Aslında bu yönüyle nakit paraya benzemektedir.

– Hesabınızı çaldırırsanız (bilgisayar korsanları tarafından çalınırsa) paranızı geri alabileceğiniz bir merci bulunmamaktadır. Fakat güvenlik açısından önlemlerini almak mümkündür)

– Serbest piyasada alınıp satılmaktadır. Değeri her ne kadar serbest piyasada belirlense de sınırlı sayıda olması hızlı fiyat hareketleri göstermesine sebep olmaktadır. Fakat sınırlı sayıda olması kimileri tarafından para değil emtia gibi değerlendirilmesine sebep olmuştur. Yine bu sınırlılıktan ötürü bitcoinin deflasyoner bir yapısı olmaktadır. Bu da zaman içerisinde sürekli olarak değer kazanmasına sebep olmaktadır.(Sistemdeki cihazların, sistemin güvenliğini sağlaması koşuluyla)

– Uçak bileti alabilir, lokantada yemek yiyebilir ve daha fazla birçok şeyi alabilirsiniz.

– Paranın değerini etkileyecek en önemli faktör, sistemde ciddi bir güvenlik açığının tespit edilmesi, böyle bir durumda paranın değeri çok ciddi bir şekilde düşebilir. Ama zaman içerisinde buna benzer olaylarda hızlı bir şekilde müdahale edilmiş (yazılım güncellenmiş) , 2011 yılındaki ciddi düşüşten sonra öyle bir vaka yaşanmamıştır.

Genel olarak Bitcoin sistemi bu şekilde cereyan etmektedir. Tabi meseleye yabancı olduğumuzdan dolayı tamamen kavramamız zaman alacaktır.

Bu durumda anlayabildiğimiz kadarıyla size cevap verelim:
“Dinimizin ortaya koyduğu alışveriş şartları arasında, aldatmama/aldanmama, şeffaflık, reellik (hayali olmaktan ve spekülasyonlardan uzak olmak), miktarın, maldaki vasıfların, ödeme ve teslim zamanının, ödeme şeklinin, ödeme çeşidinin vs. belirli olması vardır. Bir de paraların ve parayı temsil eden şeylerin karşılıklı mübadelesinde peşinlik şartı söz konusudur. Araya vade girerse faiz oluşur.

Şimdi bu çerçevede kendi yaptığınız ortaklığı değerlendirebilirsiniz: yaptığınız iş güvenli mi, aldanmaya ve aldatmaya kapalı mı, şeffaf mı, bahsedilen hususlar belirli mi? bütün bu hususlarda içiniz rahatsa, işinizi yapabilirsiniz.. rahat değilseniz, tedbirli olmakta fayda vardır..(biz tam olarak böyle bir işin içine girmediğimiz için ne kadar güven verdiğini bilmemekteyiz. Bahsettiğimiz hususlar çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.) hayırlı kazançlar.. Selametle kalın”

UkraynaHaber.com | Kıyiv

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram İhbar hattı ve Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber

Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]