Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Günümüz dünyasında kadınların karşılaştığı sorunlar konuşuldu

Köklü değişimlerin sembolü: kadın

Kadının günümüz dünyasındaki rolü ve cinsiyete bağlı karşılatıkları sorunlar uluslararası çevrimiçi yuvarlak masa toplantısında konuşuldu.

Görüntülü sohbet uygulaması Zoom üzerinde 15 Aralık’ta gerçekleşen ve YouTube’da da canlı yayınlanan, “Kadının Günümüz Dünyasındaki Rolü. Cinsiyete Bağlı Eşitsizlik Sorunu” konulu etkinlikte toplumun dikkatini kadınların karşılaştığı problemler ile kadının modern dünyada oynadığı önemli role çekmeye çalışıldı.

Uluslararası Kültür Merkezi Syaivo’nun inisiyatifiyle gerçekleşen çevrimiçi yuvarlak masa toplantısına; Ukrayna Millî Kadınlar Konseyi, Kadın Birliği, çeşitli siyasi partilerden milletvekillerin oluşturduğu “Ukrayna’yı Geliştirme Platformu”, Dünya Barışı Adına Emek Veren Kadınlar Federasyonu ve Diyalog ve İnsani Değerler Birliği gibi bir dizi sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Çevrimiçi yuvarlak masa toplantısında; Ukrayna’nın ilk Ankara Büyükelçisi ve Uluslararası Kültür Merkezi Syaivo’nun da kurucularından olan diplomat İhor Turyanskıy, “Ukrayna’yı Geliştirme Platformu” Siyasi Partiler Arası Millet Vekilleri Birliği Başkanı Oleksandr Semenko, Ukrayna Millî Kadınlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Lüdmıla Hanovska, Dünya Barışı Adına Emek Veren Kadınlar Federasyonu  Başkanı Tetyana Kotseba ve ABD merkezli “Meçhul Mülteciler” ve “Anlatılmamış Hikâyeler” adlı sivil toplum kuruluşlarının Başkanı Vonya Womack gibi Polonya, ABD ve Ukrayna’dan katılımcılar sunum yaptı.

“KADINLARA YÖNELİK SUÇLARIN TOPLUMA DUYURULMASI ÇÖZÜLME KATKI SAĞLAR”

ABD’li akademisyen Vonya Womack’ın, “Türk Kadınlarının Gönderildiği Sürgün ve İnsan Haklarının İhlâli” konulu tebliği konferansa katılanları derinden etkiledi.

Ukrayna’da toplumunun yanı sıra kadınların daha iyi şartlara sahip olması için gayret eden sivil toplum kuruluşlarının gösterdiği faaliyetlerin önemine dikkat çeken Womack, insan haklarının sürekli olarak ihlâl edildiği Türkiye’de özellikle; Kürtler, Ermeniler, LGBTQ+, Hizmet Hareketi, Aleviler, Furkan Vakfı, çeşitli dini cemaatler ile gayrimüslim azınlıklarla irtibatlı kadınların çocuklarıyla nasıl hapsedildiğini anlattı.

Sunumunu yaparken Womack, Türkiye’de suçlu olduğu kanıtlanmamış kadınlarının tutuklanmasına dair şoke edici rakamları paylaştı, yeni bir hayat ümidiyle kadınların ülkesini terk ettiğini, Ege Denizi’nden inanılmaz zor şartlar altında geçmeye mecbur kaldığını, geride kalan bir çok bebekli annenin ise Türkiye’deki cezaevlerinde zor koşullarda yaşamak zorunda kaldığını belirtti.

Hapishanedeki kadınların farklı şiddet türlerinin yanı sıra çıplak arama gibi ağır psikolojik baskıya maruz kaldığını anlatan Womack, yetkilileri kadınlara karşı daha anlayışlı ve hoşgörülü olmaya çağırdı.

Womack, baskı ve zulüm mağduru kadınların hikâyelerinin topluma duyurulmasının ileride şiddet sorununun çözülmesine katkıda bulunacağını vurguladı. Başkalarının derdiyle dertlenenlerin yaptığı iyiliklerin binlerce su damlacığına benzeten Womack, bu su damlacıkların bir gün çağlayan olup bütün insanlığı rahatsız eden bu kötülükleri silip süpürmesi umudunu dile getirdi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]