Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Ukrayna’da, Türk limonu 5 liraya düştü alan yok!

Limon üretiminin önemli merkezlerinden Türkiye'nin Mersin şehrinin Erdemli ilçesinde limon üreticileri ihracatın durması nedeniyle zor günler yaşıyor.

Ukrayna’nın en büyük süpermarket zincilerinden Aşan’da Türk limonu 29 grivnaya (yaklaşıl 5,5 tl) düştü. Mersin’den yola çıkan ve Kiev’in pazarlarında yok pahasına satılan Türk limonlarının bir mektubun bile 20 liraya geldiği ülkede nasıl 5 Türk Lirasına satılamadığını gündeme getirdi.

Öte yandan Türkiye’nin limon deposu olarak bilinen Mersin’in Erdemli ilçesinde hasadın durduğunu, üreticinin zor durumda olduğu bildirildi.

NE OLACAK BU LİMONUN HALİ?

* Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 65’inin karşılandığı Erdemli’de yıllık 450 bin ton limon üretim yapılmaktadır.

* Bu yıl rekoltemizin ve kalitenin çok iyi olmasına karşın ihracat durdu. Limon uluslar arası pazarda alıcı bulamıyor. İhracatın yapılmamasından dolayı limon dalda kaldı.

* Daha önceki yıllarda limon ihracatına devlet tarafından teşvik primi veriliyordu. Bu sayede ihracatçılar limonu alıp ihracat yapabiliyorlardı. Bu yıl ihracata olan teşvik primleri yapılmadı ve çiftçi perişan oldu.

* Limon fiyatları dibi gördü.

* Geçen yıl bu zamanlar limon dalda 2.20 TL’den satılıyordu. Şu an ise 1 TL’den satılıyor ama buna karşın alan yok. Geçen yıla göre maliyetler 2 katına çıkmış durumda. Bir dönüm limon bahçesinden 5 ton limon çıkar. 5 ton limon en fazla 6 bin TL ediyor. Bir dönüm bahçenin maliyeti neredeyse 7 bin TL’yi buluyor. Limondan çiftçiler büyük zarar ediyor.

* Çiftçi devletten limona verilen teşvik primlerinin yeniden verilmesini istiyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]