Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Ukrayna’nın, Türkiye’den ithal ettiği 17 ton güveli domates geri gönderildi

Ukrayna, bu ayın başında da 11,8 ton domatesi, yaprak galeri güvesi (Tuta absoluta/ Gelechiidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü) gerekçesiyle ülkeye almamıştı.

Ukrayna, yaprak galeri güvesi (Güney Afrika güvesi, tuta absoluta, gelechiidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü) nedeniyle Türkiye’den ithal ettiği 17,21 ton domatesin ülkeye girişine izin vermedi.

Ukrayna Devlet Gıda Güvenliği ve Tüketiciyi Koruma Servisi’nden yapılan açıklamada, Ukrayna’nın ‘Vostoçnıy’ gümrük kapısında 13 Mart’ta Türkiye’den gelen 17,21 ton domateste yapılan incelemede Güney Afrika güvesi tespit edildiği açıklandı.

Güveli domateslerin Türkiye’ye geri gönderildi.

Güney Afrika Güvesinin Zararı
Yumurtalarını domatesin yaprağına bırakır. Tırtılları galeriler açarak yaprağın kurumasına sebep olur. Sadece yaprakla sınırlı kalmayan bu zararlı meyve yüzeyine, daha sonra da içerisine girebiliyor. Bunun yanı sıra domatesin gövdeyle birleştiği yerden girerek de tüm gövdeyi çürütebiliyor. Hızla üreyerek kısa sürede büyük alanlara yayılabilmektedir.

Domates dışında, kültür bitkileri olarak patlıcan ve Solanum muricatum üzerinde de zarar yapar. Ayrıca yabani Datura stramonium, Lycium chilense ve Solanum nigrum bitkilerinde de görülür.

Mücadelesi:
İlaçlı su tuzakları ilâçsız mücadelede etkindir.

Doğal düşmanı olan Nabis pseudoferus ile organik mücadele yapılabilmektedir.

Yayılımı:
Akdeniz ülkelerinde, Fransa, İspanya, İtalya, Malta, Fas, Cezayir, Libya, Yunanistan ve Kıbrıs’ta yayılım gösterir.

Türkiye’de ilk kez görülen ve ithal edilen bitkilerle gelen böcek, İzmir, Muğla ve Çanakkale’de rastlanılmıştır. Zararlı, “kırmızı alarm” grubundadır.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]