Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Biden, telefonla Erdoğan’ı tebrik etti: İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını istedi

ABD Başkanı Joe Biden, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik etti.

Beyaz Ev’den ayrılmadan önce gazetecilere konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, görüşmede Erdoğan’ın F16 savaş uçaklarının satışını gündeme getirdiğini, kendisinin de cevaben İsveç’in NATO’ya üyeliğinden bahsettiğini söyledi.

Türkiye, 40 adet F-16 ile birlikte 80’e yakın modernizasyon kiti almak için ABD’ye başvurmuştu. Ancak Ankara’nın talepleri, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularına karşı çıkması nedeniyle sekteye uğramıştı.

ABD’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti’den senatörler, Şubat ayında Biden’a yazdıkları mektupla Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 satışının, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı onaylanana kadar ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Bu adımla, Washington, Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in katılım süreçlerini ayırmasına savaş uçağı ve modernizasyon kitini ayırarak yanıt verdi.

Türkiye’ye uzun zamandır ilk kez bir Yabancı Askeri Satışı (Foreign Military Sales) onaylayan Biden yönetimi, Türkiye’nin aynı pakette talep ettiği 40 adet Block 70 sürümü F-16’nın satışını ise bekletme kararı aldı.

Türkiye’nin İsveç ile ilgili onay sürecini tamamlamasına paralel olarak F-16 satışının ikinci ayağında adım atılacağı mesajı da Ankara’ya verildi.

Biden, Erdoğan’la yaptığı tebrik konuşması için, “Onunla konuştum ve tebrik ettim. F-16’larla ilgili hala bir şeyler yapmak istiyor. İsveç konusunda anlaşmak istediğimizi söyledim” dedi.

ABD Başkanı, gelecek hafta konuya ilişkin daha detaylı konuşacaklarını da belirtti.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda işbirliğini ilerletme hususunda mutabık kaldı” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Ekim 2021’de, ABD’li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80’e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için ABD’ye başvurmuştu.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından tarafsızlık politikalarını bırakıp NATO üyeliği için başvuruda bulundu.

Zelenskıy tebrik etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy de Erdoğan’ı arayarak tebrik etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Türkiye’deki, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan’ı kutladı.
Zelenskıy: “Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için işbirliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz.” dedi.

Sisi’den tebrik: ‘İki ülke arasında büyükelçi atanacak’

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini kutladı.

Mısır Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki liderin ülkeler arasındaki ilişkileri işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldığını ve ivedilikle karşılıklı olarak büyükelçi atamaya karar verdikleri ifade edildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, Şubat ayında Türkiye’yi vuran depremlerin ardından geçmiş olsun ziyareti için Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret etmiş ve bu ilişkilerin bozulduğu 2013 yazından bu yana Mısır’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen ilk üst düzey ziyaret olmuştu.

Çavuşoğlu Nisan ayında yaptığı açıklamada, iki ülke liderinin Türkiye’deki seçimlerin ardından buluşabileceğini dile getirmişti.

Putin’den telefon

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Erdoğan’ı telefonla arayıp tebrik eden dünya liderleri arasında yer aldı.

Türkiye tarafından yapılan açıklamada Erdoğan ve Putin’in Türkiye-Rusya ilişkilerinde ve bölgesel konularda işbirliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Erdoğan’ı tebrik eden liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Ürdün Kralı 2. Abdullah gibi isimler de yer aldı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]