Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AnalizYunus Erdoğdu

ANALİZ | Hablemitoğlu suikastının yıldönümünde Akar ve Çavuşoğlu’nun Ukrayna ziyareti ne anlama geliyor?

18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun, katil zanlılarından olduğu iddia edilen Nuri Gökhan Bozkır’ın, Ukrayna’daki mahkeme süreci bitti.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin üzerinden 18 yıl geçti.

Cinayetin 17’nci yılında bir anda, Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK)’da yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı sırada TSK’den ihraç edilen Nuri Gökhan Bozkır’ın, yürütülen Hablemitoğlu soruşturmasında HTS kayıtlarından tespit edildiği öğrenildi. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün yakalama kararı ve Interpol’ün kırmızı bülten çıkartması sonrası, Ukrayna güvenlik güçlerinin özel operasyonuyla 10 Temmuz 2019’da gözaltına alındı. Bozkır’ın iade süreci ve siyasi sığınma talebi gibi devam eden mahkeme süreçleri ise 8 Aralık’ta bitti.

ZAMANLAMASI MANİDAR ZİYARET

Mahkeme sürecinin bitmesinden 10 gün geçtikten sonra Türkiye’nin iki önemli ismi Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’da temaslarda bulunmak üzere Kıyiv’e geldi.

Bu ziyaretin zamanlaması kadar Türkiye Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın (teamüllerin dışında) 2020’de bir yılda iki defa, Ukrayna’yı ziyaret etmesi son ziyaretinde ise, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile yaptığı baş başa görüşme sonrasında basın toplantısında bizzat ismini vererek açık bir şekilde Zelenskıy’den, Bozkır’ın iadesini istemesi de manidar.

“GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIP SORDUM”

Bozkır ile 22 Ocak’ta mahkeme öncesi koridorda görüşme imkânı bulmuştum. Gözlerinin içine bakarak Necip Hablemitoğlu’nu sen mi öldürdün? diye açıkça sordum. “Öldürmediğini” söyledi. HTS kayıtlarını sordum bu sefer. Ankara’da, Hablemitoğlu ile aynı mahallede oturduğunu için o bölgede cep telefonunun sinyal kaydının olmasının da gayet normal olduğunu ifade etti.

BİR DÖNEMÜN KARAKUTUSU: BOZKIR

Peki, AKP’nin iktidara geldiği yıllarda işlenen bir cinayet dosyasına neden adı 17 yıl sonra, Bozkır’ın da adı eklendi?

Bozkır, Hablemitoğlu cinayetinin işlendiği 2002’de TSK’de aktif görevde. Atabeyler ve Küre operasyonları kapsamında tutuklanan Özel Harp Dairesi Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timi komutanı Yüzbaşı Nuri Bozkır, TSK’den “disiplinsizlikleri” nedeniyle 2006 Ağustos ayında YAŞ kararıyla Erdoğan’ın imzasıyla ihraç edildi.

Cinayeti Bozkır’ın işlediği varsayılırsa, Hablemitoğlu’nu devlette aktif görevdeki bir ÖKK komutanı yüzbaşı mı öldürmüş mü oluyor?

Bozkır’ın ihraç olduğu zamandaki AKP’nin iktidar yapısı ve şimdiki hakkındaki suçlamalar da birbiriyle çelişiyor.

ASIL SORUN UKRAYNA’DAN SİLAH TEMİNİ Mİ?

Bozkır, aslında dosyaya adının neden eklendiğini, Strana.ua’ya açıkladı. Bozkır, kendisinin elindeki belgeler ve bilgiler nedeniyle Hablemitoğlu davasına eklendiğini belirtiyor. Ben de bu açıklamanın bir kısmını tercüme ederek ukraynahaber.com’da yayınladım. Bozkır burada yakın zaman kadar BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ile görüştüğünü arandığı zamanda bile, AKP’li milletvekilleriyle bir araya geldiğini anlatıyor.

Ukrayna’dan silah temininde sorun yaşanması veya başka bir nedenle sıkıntı yaşandığı belli. Elindeki belgelerin ucunu, Ukrayna basınına gösterdi. Bu kadarı bile Erdoğan rejimini aynı zamanda muhalefeti rahatsız etti. Bozkır’ın AKP iktidara geldiğinde derin muhalefet ile yaptığı işler var. Bir de Suriye’deki iç savaş sırasında Erdoğan ile yaptığı işler. Erdoğan’ı hem de sözde muhalefeti aynı dozda rahatsız eden tek şey Bozkır’ın her iki dönemde tanık olduklarını anlatması.

Nuri Gökhan Bozkır

ŞİMDİ NE OLACAK?

Akar ile Çavuşoğlu’nun tam da Necip Hablemitoğlu’nun cinayetinin yıldönümünde, Ukrayna’ya yaptıkları ziyaret bu açıdan önem taşıyor. Başbakan Denıs Şmıhal, Hulusi Akar ve Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Akar ve Çavuşoğlu ziyaretine ilişkin Ukrayna başbakanlığından yapılan resmi açıklamada bu konulara hiç yer verilmedi.

Anlaşılan Türkiye tarafı bunu Ukraynalı muhatapları ile gayri resmi veya baş başa görüşmelerde gündeme getirdi. Bozkır’ın mahkeme süreci 8 Aralık’ta bitti. Ukrayna’nın, Bozkır konusunda alacağı tavır ise önümüzdeki günlerde belli olacaktır.

HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Hablemitoğlu, Ankara’da 1954’te dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulundan 1977’de mezun olan Hablemitoğlu, bir süre “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” adlı dergiyi çıkardı. Uzun yıllar çeşitli kuruluşlarda basın müşaviri olarak çalışan Hablemitoğlu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yaptı.

Orta Avrupa ve Balkanlar’daki Türk eserleri, Türk azınlıkları ve şehitliklerle ilgili çalışmalar yapan Hablemitoğlu, çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makale yazdı.

Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002’ye kadar Ankara Üniversitesinde Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi dersleri vermeyi sürdürdü.

Necip Hablemitoğlu, “Sovyet Rusya’da Ölüm Kampları”, “Türksüz Kırım: Yüz Binlerin Sürgünü”, “Çarlık Rusyası’nda Türk Kongreleri (1905-1917)”, “Şefika Gaspıralı ve Rusya’da Türk Kadın Hareketi (1893-1920)”, “Şeriatçı Terörün ve Batının Kıskacındaki Ülke: Türkiye”, “Milli Mücadelede Yeşil Ordu Cemiyeti”, “Gaspıralı İsmail”, “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası”, “Kırım’da Türk Soykırımı” ve “Köstebek” isimli kitapları yazdı.

Dönemin Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, “Alman vakıfları soruşturması” sonunda 2002’de açtığı davanın iddianamesinde, Hablemitoğlu’nun “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” adlı kitabından alıntılara yer verdi.

Hablemitoğlu bu kitapta, Alman vakıflarının Türkiye’de yasal olmayan çalışmalar yaptığını, etnik ve mezhepsel ayrılıkları körüklediğini ve altın madeni karşıtlarını finanse ettiğini savunuyordu.

Necip Hablemitoğlu, Çankaya Portakal Çiçeği Sokağı’ndaki evinin önünde 18 Aralık 2002 akşamı uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Gazetelerin manşetlerine “derin suikast”, “derin cinayet” ve “Başkentte kanlı pusu” ifadeleriyle yansıdı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

GÜNCELLENDİ – Ukrayna İstihbarat Teşkilatı başkanı Bakanov, Kıyiv Büyükelçisi Güldere’yi kabul etti

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]