Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Beyaz Ev: Türkiye, F-35 programından çıkartıldı

Türkiye'nin, Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemine ilişkin Beyaz Ev'den yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin F-35 programına katılımının ‘imkansız’ olduğu belirtilirken, “Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz” denildi.

“Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır” denilen açıklamada, Rus istihbaratının F-35’in gelişmiş kapasitesini öğrenmek için kullanacağı bir platformun Türkiye’de olduğu ve bu durumun kabul edilemeyeceği belirtildi.

“Trump yönetimi, Türkiye’ye Patriot alması için pek çok teklif sundu”

Türkiye’nin hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere çözümler sağlamak için aktif şekilde çalışıldığı aktarılırken “Trump yönetimi, Türkiye’yi Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek için pek çok teklif sunmuştur” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’nin 65 yıldan uzun süredir güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olduğu ifade edilirken, “Ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir” açıklamasında bulunuldu.

“Türkiye ile kapsamlı işbirliği devam edecek”

S-400 almasının Türkiye’nin NATO içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacağı vurgulanırken, ABD’nin hâlâ Türkiye ile stratejik ilişkisine değer verdiği belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında “NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür” denilirken, Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları ‘gözeterek’ Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapılmaya devam edileceği aktarıldı.

Pentagon, Türkiye’nin programdan çıkarıldığını duyurdu

Beyaz Saray’ın açıklamasından dakikalar sonra Pentagon’da basın toplantısı düzenleneceği duyurulurken, Foreign Policy’nin Pentagon muhabiri Lara Seligman tarafından bu durumun ‘nadir’ yaşandığı aktarıldı. Kameraların karşısına geçen Pentagon Satın Alma ve İdame İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord ve ulusal güvenlik danışmanı David Trachtenberg, Türkiye’nin F-35 programına katılımının askıya alındığını duyurdu.

Lord, alınan bu kararın ‘geri döndürülemez’ olmadığını söyleyerek Ankara’nın S-400 konusundaki pozisyonunu değiştirmesi takdirinde programa katılımının tekrar değerlendirilebileceği işaretini verdi.

Lord, F-35 eğitimi için ABD’de bulunan pilotların ise Türkiye’ye geri dönme süreci içinde olduğunu aktardı.

Türkiye’nin bu programdan çıkarılmasından dolayı 9 milyar dolarlık bir maddi kayba uğramasının beklendiği açıklanırken F-35 programında bir aksama yaşanmasının öngörülmediği vurgulandı.

Sevkiyat geçen cuma başladı

Aylardır Türkiye’nin gündeminde olan Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin teslimatına geçen hafta Cuma günü başlanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı Cuma günü, ilk parçaların Türkiye’ye ulaştığını açıkladı. Sevkiyat sonraki günlerde de devam etti.

ABD, uzun zamandır S-400 hava savunma sisteminin satın alınması takdirinde Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceğini söylüyordu.

Söz konusu yaptırımların 2017’de yürürlüğe sokulan ‘ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’ (CAATSA) kapsamında gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu konuda ilk adımlardan birini ABD Savunma Bakanlığı Pentagon atmış, S-400’ler nedeniyle Türkiye’nin F-35 programına katılımını ve Türk pilotların eğitimini askıya almıştı.

Haziran ayında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a hitaben bir mektup kaleme alan ABD’nin eski savunma bakanı vekili Patrick Shanahan ise “S-400’lerin teslim edilmesi durumunda ABD Kongresi Türkiye’ye yönelik yaptırımlar uygulamakta kararlı” demişti.

Trump: S-400 almasına rağmen Türkiye ile ilişkilerimiz iyi

S-400 sevkiyatının başlamasının ardından konuyla ilgili bu hafta içinde yaptığı ilk açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ilişkilerin S-400’lere rağmen iyi olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’daki Kabine Toplantısı’nda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trump, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini aldığı için ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satmayacağını belirtti.

Trump, eski ABD başkanı Barack Obama döneminde Türkiye’ye Patriot savunma sisteminin satılmaması dolayısıyla önceki yönetimi eleştirdi.

ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ise Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması konusunda, “Bizi hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Trump’ın Savunma Bakanlığı’na aday gösterdiği Esper, Türkiye’nin ya S-400 hava savunma sistemini ya da F-35 savaş uçaklarını alabileceğini söyledi; “İkisine birden sahip olamaz” dedi.

Hulusi Akar, ‘F-35’ler kasım ayında geliyor’ demişti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, mart ayında yaptığı açıklamada birtakım açıklamalara rağmen F-35 programının normal seyrinde ilerlediğini belirtmiş, “Pilotlarımız, bakım personelimiz ABD’de eğitim almayı sürdürüyor. Kasım’da uçakların Malatya’ya gelmesini bekliyoruz. Bununla ilgili Malatya’daki altyapı hazırlıklarımız tamamlandı” ifadelerini kullanmıştı.

Capt. Andrew “Dojo” Olson, F-35 Heritage Flight Team pilot and
commander performs a high-speed pass in an F-35A Lightning II during the Bell Fort
Worth Alliance Air Show Oct. 14, 2018, in Fort Worth, Texas. Equipped with the largest
single-engine ever built into a fighter aircraft, the F-35 is capable of
reaching speeds up to 1.6 times the speed of sound. (U.S. Air Force photo by Senior
Airman Alexander

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]