Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rus dergisinin yorumu: Türkiye İslamlaşmıyor, demokratikleşiyor

Rusya’nın önde gelen haftalık haber dergisi Ogoniok, Türk ordusunda yaşanan darbe girişimleri ve komplo planları ile ilgili yargılama sürecini geniş bir şekilde ele aldı. Türk hükümetinin AB normları çerçevesinde orduyu bulunması gereken yere doğru çektiğini yazan dergi, Türkiye’de siyasi çeşitlilik olduğunu yazdı. Uzman yorumlarının yer aldığı yazıda göre, Türkiye’de yaşananlar “Arap baharı”ndan çok farklı, güçler ayrılığı işliyor ve basın da yeterince özgür.

Türkiye’deki gelişmeleri “derin” olarak nitelendiren yazar Dmitri Sabov, konuyla ilgili Rus uzman askeri diplomat Korgeneral Yevgeni Bujinski ile yapılan söyleşiye de yazısında yer verdi. Rus yazar, Türk askerinin dünya kamuoyunu “Türkiye’de ihtilalleri halk değil, ordu yapar” şeklinde bir olguya alıştırdığının altını çizdi. Bujinski, Türk ordusunda komuta kademesinin toplu halde istifasının hedefinde hükümet olduğunu kaydetti. Dmitri Sabov, “Dünya tarihinde üst düzey askerlerin toplu istifasını görmedim. Neden yapıldığı da anlaşılmıyor. Tahmin ve kurgu yapılacak olursa belki de hükumeti zor durumda bırakmak için denilebilir” ifadesini kullandı.

Türkiye’de askerlerin 4 kez darbe yaptığını, artık bu tür gelişmelerin mümkün olmayacağını dile getiren Bujinski, “Erdoğan iç reformları ve askeri etkinliğini azaltacak değişiklikleri Türkiye’nin İslamlaşmasını istediği için değil, Avrupa Birliği’ne (AB) yöneldiği için yapıyor.” yorumunu yaptı.

SOVYET ASKERLERİ TÜRK ASKERİYESİNİN ETKİSİNİ GIPTA İLE İZLİYORDU

Şu anda Türkiye’de yaşananları “olması gerekenler yapılıyor” şeklinde nitelendirilen Bujinski, “Siyasetçiler, yani Erdoğan hükumeti, askerleri bulunmaları gereken yere sert şekilde itiyor” dedi.

Türkiye örneğinin eski Sovyet ordusuna çok cazip geldiğini de dile getiren Bujinski, “Bir zamanlar Sovyet ordusu da Türkiye askeriyesinin siyaset üzerindeki gücünü kıskanıyordu. Benzer statüyü ve güveni istiyordu” şeklinde konuştu. Ancak zamanın değiştiğini ve birçok ülkede askerlerin kontrol altına alındığını ifade eden uzman, zamanın ruhuna uygun olarak askerlerin iktidarı sivil yönetime vermek zorunda kaldığını ifade etti.

Son gelişmelerin Türkiye’de herhangi bir krize yol açmayacağını ifade eden Bujinski, yaşananların özellikle Mısır, Libya ve diğer Arap ülkelerinde patlak veren gelişmelere benzetilmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye’deki reformların ‘Arap Baharı’ndan çok daha önce başladığına dikkat çeken Bujinski, “ Ayrıca Türkiye’de siyasi çeşitlilik var, yasama bağımsız, basın ise tamamen bağımsız diyebilirim” şeklinde konuştu.

Türk ordusunun 80 yıl boyunca istikrar, laiklik garantörü rolünü üstlendiğini anlatan Bujinski, “Ancak yeni gelişmelerden endişelenmeye gerek yok. Hele Rusya Türkiye ilişkiler geliştikçe, bizi yaşanabilecek herhangi bir darbe, ihtilal gibi olaylar çok olumsuz etkiler. Erdoğan hükümeti ile ilişkilerimiz gayet istikrarlı. Ekonomik ilişkilerimiz de büyüyor.” dedi.

Yaşanan gelişmeleri Rusya açısından olumlu algılamak gerektiğini belirten Bujinski açıklamalarını şöyle tamamladı: “Geriye bakarak geçmişe dönmek istemek yanlış olur. Yaşananlar tarihte kalacak ders niteliğinde gelişmeler. Askerin daha demokratik şekilde kontrol edilmesini doğru atılmış bir adım olarak görüyoruz. Rusya’da da askerlerin etkisi azaltıldı. Eski Sovyetler Birliği’nde olduğu kadar etkili değiller artık. Savunma Bakanımız ve bakanlığın yarısı sivil. Genel Kurmay’ın rolü da artık değişti. Bu tüm dünyada kabul gören bir gidişat”

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]